Efter en intensiv final i Mack-SM som arrangerades på Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan så står det klart att Olga Andersson kan titulera sig landets bästa mack-makare.
Olgas bidrag till Mack-SM är en lokal tolkning av Berlin-favoriten currywurst där bidraget är inspirerat av Olgas svärfar som flydde från Tyskland till Sverige. Vinnarmackan består av ett mustigt rågbröd med riven potatis toppad med basilika och tomatsås, currykryddad rådjursfilé, surkålssallad och en färskost på timjan. Toppen över i är sauterad sparris och krispiga sockerärtor för en adderad krispighet.
Juryns motivering
”Med en smakexplosion som överraskar och förför från första tuggan bjuder denna macka på en vibrerande resa rakt in i en stads puls och själ. Varje ingrediens samspelar med härlig syra och djupa smaker som lyfter fram det bästa av det enkla och det sofistikerade. Brödet, en hyllning till hantverket, knyter samman helheten och skapar en smakrik måltid som känns både kaxig och självklar. ”It took our breath away!””.
– Det här känns helt fantastiskt, jag grät när de avslöjade att jag vann, och det händer inte ofta! Jag har tränat och testat den här mackan på så många för att vinna, och det känns så kul att ta revansch efter förra året! All den kraft och tid jag lagt ner, inte minst på brödet i sig, tror jag juryn märkte. Nu när jag vann kommer jag såklart servera mackan på mitt café Hans hantverksbageri, så kom till Bodafors så får ni smaka!
Resultat
1.Olga Andersson, Hans hantverksbageri & konditori, Bodafors
2.Stina Olovsson, Thimons konditori, Aneby
3.Hosam ”Sam” Adra, Sustainaboule, Stockholm
Delad fjärdeplats utan inbördes ordning
Ann Brännborn, Brännborns, Broby och Eva Perpåls, Växtzon 4 Valbo kök & trädgård, Valbo
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen syftar till att hylla mackan som en god, mättande och hållbar måltid. Under tävlingsdagen har finalisterna i uppgift att på endast 45 minuter skapa 20 likadana mackor. Dessa mackor bedöms därefter av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.
Juryn
Cassandra Persson, juryordförande och medlem i Svenska Bagarlandslaget. Bagerichef på Sweets by Camilla
Linda Kosterhed, ägare, Kosterheds konditori och Kosterheds strandcafé
Lina Lundkvist, ägare, ”Rodga Spis” och vinnare av Mack-SM 2022
Sara Thyrberg, vinnare Mack-SM 2023
Mattias Wallmark, delägare, Nya Lundbergs konditori
Jonas Rosén, representant från sponsorn KåKå
Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer (SBK) Foto: SBK
✶✶✶
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2021
Mikaela Eliasson, Haga Schweizeri i Stockholm. Tävlade med Grön Macka
Annica Brännborn, ICA Maxi Kristianstad. Tävlade med mackan Kejserligt
Michaela Andersten, frilansande bagare i Rotebro. Tävlade med mackan Höstdröm på rostat dinkel
Anders Svensson, Bageriet Sjöstrands, Munka-Ljungby. Tävlade med mackan Mak-grill
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2020
Eden Mengisteab, AfroSwede Bageri och konditori-café/catering i Karlstad. Tävlade med mackan ”Grön-Symfoni Sandwich”
Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet Åhus i Åhus. Tävlade med mackan ”Naturen På En Sur En”
Gabriel Olsson, frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan ”Södermalms Hembrännare”
Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna. Tävlade med mackan ”Good to Go”
Per Sjöblom, Balders Bröd i Sollentuna. Tävlade med mackan ”Kokobello”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori i Jönköping. Tävlade med mackan ”Thyme for Fall”
Thitima Srirasa, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping. Tävlade med mackan ”Bondens Fångst”
Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Täby. Tävlade med mackan ”Pimpinella”
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2019
Victor Lind – Scandwich, Malmö. Tävlade med mackan ”Kål me morot”
Cornelia Malm – Björns konditori. Tävlade med mackan ”Grantopp”
Gabriel Olsson – frilansande bagare i Stockholm. Tävlade med mackan ”Pea Power Plant”
Frida Brolin – Kosterheds konditori. Tävlade med mackan ”Pumpalicious”
Jeanette Ekerås – Mormor Bättys Kringlor. Tävlade med mackan ”SOS”
Marika Karlsson – Marikas Café & Inredning. Tävlade med mackan ”September”
Sandra Granström – Polarbröd. Tävlade med mackan ”Välkommen ut”
Stina Olovsson – Nya Lennarts konditori. Tävlade med mackan ”Celiakis Veggie Wrap”
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2018
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori i Ystad. Tävlade med mackan ”Gimmechurri”
Jeanette Ekerås, Mormor Bättys Kringlor. Tävlande med mackan ”Amore”
Emma Laiti, Hemmagastronomi. Tävlade med mackan ”Renklämma 2.0 med twist”
Viktor Lind, Scandwich i Malmö. Tävlade med mackan ”Macka Beta Best”
Ronja Sander, Malmborgs Konditori. Tävlade med mackan ”Orange is the new good”
Lilian Sagerfors, Ekenäs Hantverksbageri. Tävlade med mackan ”Gutt Tugg”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Smaksensation”
Mikaela Fischerström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”Mack-Gyver”
RECEPT PÅ FINALMACKORNA 2017
Sandra Lindbom, Kopparlundens Bageri. Tävlade med mackan ”Local Hero”
Maria Nyström, Haga Tårtcompani & Bageri. Tävlade med mackan ”DuraBilly”
Tomas Persson, RoslagsBageriet. Tävlade med mackan ”Hickory-drömmar”
Emma Olofsson Persson, Nya Conditoriet. Tävlade med mackan ”Åhusklämman”
Felix Wedman, Nya Konditoriet i Umeå. Tävlade med mackan ”Skogstokig”
Jeanette Stegman, Fahlmans Konditori. Tävlade med mackan ”Dansk klassiker 2.0”
Kajsa Brandt, Bernards Konditori. Tävlade med mackan ”Beetbox”
Erica Andersson, Möllers Bageri & Konditori. Tävlade med mackan ”Till havs”
Om Mack-SM
Mack-SM startades av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer år 2002 och syftar till att få fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord Sveriges bästa macka. Tävlingen är främst avsedd för kallskänkor, konditorer och bagare. Men egentligen är det ”själva mackan” som tävlar i Mack-SM, så den som tycker sig ha en intressant macka kan skicka in sitt bidrag. Dock ingår kriterier som kalkyl och recept eftersom mackan ska kunna tillverkas och säljas. Tanken är att man ska kunna handla Sveriges bästa macka på ett café, i ett bageri eller konditori.
Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Uppgiften är att skapa en lunchmacka. Med bröd som bas ska lunchen vara mättande och nyttig. Sen får din kreativitet avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Råvarorna väljer du själv.
Juryn bedömer
* Brödet
* Smak
* Utseende
* Helhetstänk/koncept
* Hygien
* Effektiv tillverkning/kalkyl
* Tolkning av tema
Reglerna för finalen är att mackan ska tillverkas i 20 exemplar på 45 minuter. Brödet tas med färdigt. All annan fyllning ska tillverkas och skäras på plats. Endast kött, fisk, fågel eller annat protein får lagas/tillredas innan. Detta ska tas i anspråk när man konstruerar sin macka.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar