Tips på goda pepparkakor

Nu är det hög tid att börja frossa i pepparkakor och vare sig man bakar dem hemma eller köper i affär så älskas dem av del allra flesta. Som så mycket annat som hör julen till så har pepparkakan sitt ursprung i Tyskland, närmare bestämt i Nürnberg där de bakades under medeltiden. i Sverige har man kunnat spåra pepparkakan till 1400-talet då nunnorna i Vadstena hade dem som proviant och på 1500-talet importerade Gustav Vasa pepparkakor som såldes på marknader runt om i landet.

I receptform fick man vänta till 1755 då Kajsa Vargs ”Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” gavs ut. Nuförtiden finns det många olika recept på pepparkakor och det jag brukar ha i åtanke när jag köper pepparkakor är att de inte skall innehålla palmolja (vad är palmolja?)

Blir man snäll av pepparkakor? Ja, jag blir det i alla fall😉och redan på 1800-talet tillverkades pepparkakor i form av hjärtan som då förknippades med snällhet och godhet.

Nu när det är pepparkakstider vill jag passa på att tipsa om tre olika sorters pepparkakor som jag har smakat på och som jag gillar skarpt. Först ut är Huså bröd som ligger vackert beläget på andra sidan Åreskutan. 1995 startades verksamheten upp av Ylva Forsberg och år 2000 klev hennes bror Markus in i bolaget. Ylva sålde sin del i företaget 2020 och Huså bröd drivs idag av Markus Forsberg.

Det är hög efterfrågan på deras ekologiska knäckebröd och kex. I gårdsbageriet bakas det spisbröd och pepparkakor, havrekex, kornkex med mese och kummin på jämtkorn, frökex smaksatta med havssalt eller nässla, vitlök och libbsticka eller västerbottenost.

Pepparkakorna är bakade på dinkelmjöl och är spröda och väldigt smakrika och goda. De innehåller smör, socker, sirap, pumpakärnor, kanel, bakpulver, ingefära, nejlikor, salt och kardemumma. Klicka här för att finna närmsta köpställe. Spana även in klippet från Huså bröd (ca 10 år gammal).

En annan pepparkaka som både min fru Annie och jag är förtjusta i produceras av Bakeriet. Verksamheten startades upp av Anette Kruse 2001 då hon började baka i hemmet på deltid samtidigt som hon hade en lärartjänst. 2005 flyttade hon och familjen in i ett hus strax utanför Eskilstuna och på gården vid en intilliggande byggnad så byggde hon upp sitt bageri som stod klart 2007. Därefter flyttades verksamheten ned till Båstad där även ett kafé startades upp. I somras beslöt sig Anette för att sälja verksamheten. Bakeriet har nu åter flyttat tillbaka till Södermanland och drivs numera av Eva von Heideken med familj på Fräkentorp, strax utanför Malmköping.

Bakeriets utbud består av skorpor, crostini, biscotti och pepparkakor och högsäsong är perioden oktober-december då det är full rulle i bageriet. De rustika pepparkakorna bakas på dinkel (sikt och fullkorn), smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat.

Pepparkakorna är lite grövre och med rejäl smak och jag brukar ha en bit ost på dem. I Stockholm finns de att köpa hos P&B Delikatesser & Goda Presenter i Hötorgshallen (övre våningen). Du finner fler återförsäljare här.

Rustika och ljuvligt goda pepparkakor från Bakeriet – min favoritpepparkaka

Slutligen vill jag tipsa om Kronans cederpepparkakor som jag tycker om. Receptet på pepparkakorna kom på 1920-talet till norra Hälsingland från Dingersjö värdshus i Njurunda och produktionen sker i Bergsjö och packas sedan i Birsta på Samhall.

Smaken av ingefära och citrus i kombination med en lite kraftigare kaka gör det till en av mina favoritpepparkakor och när jag köper dem brukar jag i regel få äta upp det mesta själv då Annie inte uppskattar dem lika mycket som jag gör.

Du finner aktuella köpställen här. Du kan även beställa online via Delitea och Smakrummet.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.