Nu är det hög tid att börja frossa i pepparkakor och vare sig man bakar dem hemma eller köper i affär så älskas dem av del allra flesta. Som så mycket annat som hör julen till så har pepparkakan sitt ursprung i Tyskland, närmare bestämt i Nürnberg där de bakades under medeltiden. i Sverige har man kunnat spåra pepparkakan till 1400-talet då nunnorna i Vadstena hade dem som proviant och på 1500-talet importerade Gustav Vasa pepparkakor som såldes på marknader runt om i landet.
I receptform fick man vänta till 1755 då Kajsa Vargs “Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber” gavs ut. Nuförtiden finns det många olika recept på pepparkakor och det jag brukar ha i åtanke när jag köper pepparkakor är att de inte skall innehålla palmolja (Vad är palmolja? – En hel del pepparkakor innehåller palmolja)
Blir man snäll av pepparkakor? Ja, jag blir det i alla fall😉och redan på 1800-talet tillverkades pepparkakor i form av hjärtan som då förknippades med snällhet och godhet.
Goda pepparkakor tillverkas på Bakeriet i Eskilstuna
Nu när det är pepparkakstider vill jag passa på att tipsa om tre olika sorters pepparkakor som jag har smakat på och som jag gillar skarpt. Först ut är Huså bröd som ligger vackert beläget på andra sidan Åreskutan och som drivs av syskonen Ylva och Markus Forsberg.
De startade upp verksamheten 1995 och idag är det hög efterfrågan på deras ekologiska knäckebröd och kex. I gårdsbageriet bakas det spisbröd och pepparkakor, havrekex, kornkex med mese och kummin på jämtkorn, frökex smaksatta med havssalt eller nässla, vitlök och libbsticka eller västerbottenost.
Pepparkakorna är bakade på dinkelmjöl och är spröda och väldigt smakrika och goda. De innehåller smör, socker, sirap, pumpakärnor, kanel, bakpulver, ingefära, nejlikor, salt och kardemumma. En riktigt god pepparkaka som är min absoluta favorit. Klicka här för att finna närmsta köpställe. Spana även in klippet från Huså bröd.
En annan pepparkaka som både min fru Annie och jag är förtjusta i är den som Anette Kruse bakar. Anette driver sedan 2001 Bakeriet då hon började baka i hemmet på deltid samtidigt som hon hade en lärartjänst.
2005 flyttade hon och familjen in i ett hus strax utanför Eskilstuna och på gården vid en intilliggande byggnad så byggde hon upp sitt bageri som stod klart 2007.
Anette bakar skorpor, crostini, biscotti och pepparkakor och högsäsong är perioden oktober-december då det är full rulle i bageriet. De rustika pepparkakorna bakas på dinkel (sikt och fullkorn), smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat.
Pepparkakorna är lite grövre och med rejäl smak och jag brukar ha en bit ost på dem. I Stockholm finns de att köpa hos P&B Delikatesser & Goda Presenter i Hötorgshallen (övre våningen). Du finner fler återförsäljare här.
Slutligen vill jag tipsa om Kronans cederpepparkakor som jag tycker om. Receptet på pepparkakorna kom på 1920-talet till norra Hälsingland från Dingersjö värdshus i Njurunda och produktionen sker i Bergsjö och packas sedan i Birsta på Samhall.
Smaken av ingefära och citrus i kombination med en lite kraftigare kaka gör det till en av mina favoritpepparkakor och när jag köper dem brukar jag i regel få äta upp det mesta själv då Annie inte uppskattar dem lika mycket som jag gör.
Men smakar det så kostar det, räkna med omkring 100 kr för en burk. Dessutom är kakorna inte är helt enkla att få tag på då antalet återförsäljare inte är så många. Du finner aktuella köpställen här.
Skriv ett svar