Tunnbrödet – en läcker historia

En bok som jag tror många skulle uppskatta är Tunnbrödsakademins bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” som utgavs 2019. Boken som är ett samlat verk om Sveriges tunnbrödskultur från Karesuando i norr till Malmö i söder. 

Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling. Från tider då det tunna brödet var basföda i självhushållet till idag då det ofta äts som en delikatess. Det är en berättelse om nostalgi och entreprenörskap, bagare och bagerier – på landsbygden och i storstaden. Boken skildrar det rika utbudet av tunnbrödsvarianter som klådda, kavelgris, gáhkku och ljusugnsbröd. Läsaren får även tydliga recept och råd om hur man kan baka sitt eget tunnbröd, både i bagarstugans vedeldade ugn och på eldhäll eller i hushållsugnen hemma i köket. De nödvändiga bakredskapen presenteras, liksom hur olika råvaror påverkar tunnbrödets karaktär. Dessutom avslutas boken med härliga recept för hur tunnbrödet kan avnjutas på bästa sätt.

Boken är skriven av Tunnbrödsakademins Anki Berg och Marcus Bodin med hjälp av tips och kunskap från en mängd tunnbrödspersonligheter över hela landet. Boken kan du beställa på Adlibris eller Bokus.

Recept på tunnbröd finner du om du klickar på hårt tunnbröd eller mjukt tunnbröd. Olika typer av tunnbrödsvarianter, maträtter och smörgåsar finner du här.

Jag vill även tipsa om Historiska Museet som har ett härligt videobibliotek med kulturhistoriska filmer som är värd att titta på. Jag har hittat ett klipp som visar tunnbrödsbakning under 1900-talets början i byns bagarstuga.

I stora tråg knådade kvinnorna tunnbröd som skulle fylla förråden och räcka hela sommaren. Tunnbröd av kornmjöl var det vanligaste brödet i norr långt in på 1900-talet. Bakugnen eldades i flera dagar för att komma upp i rätt temperatur och när väl ugnen var uppvärmd passade man på att baka stora mängder bröd. Tunnbröden borstades rena på mjöl och sot, veks ihop och hängdes sedan upp på tunnbrödsstickor för förvaring.

Mellan minut 1,18 – 3,01 kan du dra fram spelaren då det mest är naturscener. Från minut 5,55 börjar kvinnorna baka.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.