Ur led är tiden – semlorna är här

Runt om i landet förbereds det nu för julens ankomst. Julgranar och julbelysning sätts upp på torg och i parker, julmarknaderna har så smått kommit igång och nu på lördag tänds julbelysningen i Stockholms innerstad och på söndag är det traditionsenlig skyltsöndag på NK. Och så är det premiär för semlor! Ja, du läste faktiskt rätt.

Nu är det i och för en hel del bagerier och konditorier som medvetet bryter mot traditionen och som i olika perioder på året erbjuder semlor. Sommarsemlor, höstsemlor och Halloweensemlor ser man lite varstans runt om i landet. Även hos de stora livsmedelskedjorna brukar man finna semlor på icke traditionsenliga perioder under året.

De senaste åren har saffranssemlorna tagit allt större kliv in på den stora semmelscenen och även om långt ifrån alla aktörer erbjuder saffranssemlor, så ökar dessa snabbt i popularitet. Rätt eller fel? De konservativa knorrar runt om i stugorna och utropar – det var bättre förr.

I helgen var det Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladmässa i Stockholm och där sålde Panem semlor i sin monter och delägaren Gustaf Mabrouk berättade att samtliga semlor gick åt i ett nafs. Nästa år kommer de att producera minisemlor som kommer att säljas på mässan.

De klassiska semlorna brukar ha premiär för många bagerier och konditorier den 2 januari och perioden för semlor brukar pågå ända fram till påsk – även om många aktörer brukar minska produktionen av semlor efter fettisdagen, som nästa år infaller den 4 mars.

Jag har även noterat att lussekatterna och saffransbullarna börjat säljas rekordtidigt på en hel del bagerier runt om i landet. Alldeles för tidigt enligt vissa, inte en dag försent, enligt andra!

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.