För många konditorier är det under påskhelgen säsongsavslutning för den populära semlan men hav tröst, nu tar glassen över istället. Det är många glassmakare som nu står och rycker i spakarna på sina glassmaskiner runt om i landet och i helgen är det säsongspremiär för många småskaliga glasstillverkare runt om i landet.

Dessutom arrangeras Glass-SM på Gastronord den 9 april på Stockholmsmässan med 30 stycken företag som gör upp om vem som tillverkar godast glass. De tävlande företagen är:

31:ans glass
Vallentuna stenugnsbageri
Ica Maxi Nacka
TM Bagarstuga
Gelateria Positano
Glassverkstan Skeppsholmen
Gretas Gelato
BROT bageri & pâtisserie
Betsy Sandberg choklad
Buon Gelato
Askersundsglass
En får tacka
Gånsviks choklad
Da Aldo
K-märkt
Stebbarps Glasscafe
Snickaretorpet vedugn & butik
Renates konditori
Gradi
Björngårdsvillan
Lilla gummans gelato
Gelato Factory Kalmar
Jämtlands Gelato
Kosterheds konditori
Gelato Chill
Letiz Gelato
Kullabygdens Vanilj & Choklad
Glassgår’N i Bjärke/Blåbärstället
Scandic Laholmen
Rodga Spis

Tävlingen pågår hela dagen med prisutdelning klockan 16.00.
Glass-SM arrangerades för första gången 2016. Gratisbiljetter för dig i branschen: GASTRO24 och du anmäler dig här.

Foto: Nas Mato för Unsplash

De största glasstillverkarna i landet är Triumfglass, SIA Glass och GB Glace men antalet småskaliga glasstilvlerkare ökar stadigt runt om i landet och de är ofta säsongsberoende och deras tid börjar i regel nu. 2017 skrev jag i min nyårskrönika där jag förutspådde att glass/gelatotillverkning skulle ta fart bland landets konditorier. Sakta men säkert har det genom åren ökat och allt fler konditorier kompletterar nu kondisvaror med att även erbjuda egentillverkad glass/gelato.

I Stockholm där jag bor har många konditorier de senaste åren börjat med egentillverkad glass/gelato och det jag tycker är bra är att många av dessa småskaliga aktörer värnar om schyssta ingredienser – vilket gör att deras glass/gelato får en helt annan smakupplevelse jämfört med den glass du köper i exempelvis matvaruaffären som oftast är fullproppad med tillsatser och i regel med försvinnande liten andel av frukt, bär, nötter osv.

Nu är det inte enbart konditorier som erbjuder egentillverkad glass/gelato utan allt fler små renodlade glasställen poppar upp i små pittoreska lokaler där de erbjuder glass men framförallt den italienska varianten gelato.

Gå nu ut och njut av äkta glass/gelato och stöd ditt lokala fik❤

Foto: Brooke Lark för Unsplash

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.