För många bagerier och konditorier har det under påskhelgen varit säsongsavslutning för den populära semlan men hav tröst, nu tar glassen över istället.

Det är många glassmakare som nu står och rycker i spakarna på sina glassmaskiner runt om i landet och häromveckan arrangerades Glass-SM på Nordiska Trädgårdar i Stockholm som jag tidigare skrivit om här och som brukar vara startskottet för glassäsongen.

2022 åt svensken nära 84 miljoner glass enligt statistik från dagligvaruhandeln. Det innebar att vi svenskar åt närmare 8 liter glass per invånare (7,94 liter glass per person för att vara exakt). Totalkonsumtionen, där man även räknar in glass som säljs inom servicehandeln (restauranger, glassbarer och trafikbutiker), ligger däremot på cirka 12 liter glass per person och år enligt Föreningen Svenska Glasstillverkare.

Vad gäller glassätande sett till antal liter per person i landets olika delar ligger Norra Norrland (Västerbotten och Norrbotten) och Södra Norrland (Gävleborg, Västernorrland, Jämtland) i topp.

På delad andraplats hittar vi Östra Götaland (Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronobergs, Gotland) och Västra Svealand (Värmland, Örebro, Dalarna). Tro’t eller ej men minst glass per capita köps det i Stockholmsregionen med 5,8 liter per person och år. Statistiken är baserad på Nielsens försäljningsstatistik från dagligvaruhandeln som redovisar regional och nationell statistik för svenskens glassätande.

De största glastillverkarna är Triumfglass, SIA Glass och GB Glace som samtliga noterade att vi förra året köpte mer flerpack och mindre premiumglass. Glassmarknaden backade ifjol totalt med 3,4 procent jämfört med 2021 som var ett rekordår.

Foto: Elena Leya för Unsplash
Foto: Elena Leya för Unsplash

Nu finns det även många småskaliga glass och gelatotillverkare runt om i landet och de är ofta säsongsberoende och deras tid börjar i regel nu. 2017 skrev jag i min nyårskrönika där jag förutspådde att glass/gelatotillverkning skulle ta fart bland landets konditorier/bagerier. Sakta men säkert har det genom åren ökat och allt fler bagerier/konditorier kompletterar nu bröd och bakverk med att även erbjuda egentillverkad glass/gelato.

I Stockholm där jag bor har många konditorier/bagerier de senaste åren påbörjat glass/gelatotillverkning och det jag tycker är bra är att många av dessa småskaliga aktörer värnar om schyssta ingredienser – vilket gör att deras glass/gelato får en helt annan smakupplevelse jämfört med den glass du köper i exempelvis matvaruaffären som oftast är fullproppad med tillsatser. Läs gärna Ann Fernholms inlägg från förra året – GB:s nya BigPack – ett lågvattenmärke till glass.

Gå nu ut och njut av äkta glass/gelato och stöd ditt lokala fik❤

Foto: Josh Chiodo för Unsplash

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.