Vackra och kreativa chokladpåskägg

Under påskveckan konsumerar vi omkring 4 000 ton ägg. Under påskhelgen äter vi i genomsnitt dubbelt så många ägg som under en vanlig helg – fyra i stället för två. Toppen nås på påskafton, då vi smaskar i oss ungefär sex miljoner ägg i timmen. Men varför äter vi egentligen ägg just till påsk?

I Sverige inleds påskfirandet traditionellt på påskaftonen, dagen före Jesu återuppståndelse enligt den bibliska berättelsen. Påsken markerar slutet på fastan – en 40 dagar lång period då man avstod från bland annat kött och ägg. Under våren värpte hönsen flitigt, och äggen som samlades under fastan sparades. När fastan avslutades på påskdagen fanns därför gott om ägg att njuta av. Under medeltiden brukade man dessutom ta med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att få dem välsignade av prästen.

En mer modern påskfigur är påskharen – en tradition som har sitt ursprung i Tyskland och som nådde Sverige i slutet av 1800-talet. Enligt den tyska sed var det påskharen som kom med äggen. Med tiden har påskharens roll i firandet förstärkts, sannolikt påverkad av anglosaxiska influenser. Att påskharen spreds över Europa och så småningom även till Sverige hänger också ihop med godisindustrins framväxt under 1800-talet.

Hönsägg i all ära men chokladägg går inte heller av för hackor. Spana in alla stiliga chokladäggskreationer från världens alla hörn som jag samlat ihop. Ät, njut och ta väl hand om dig. Glad Påsk♥️

Oriol Balaguer

Emmanuel Hamon

Laurent bakery

Yvan Chevalier

Adria Recasens Salvat

Hill St.

Ernst Knam

Chez Christophe

Nina Métayer

Roberto Cantolacqua

Jérôme De Oliveira

Leon Krohn

Thierry Atlan

Hélène Kerloeguen

Sweet Art by Katerina

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.