Vackra och kreativa chokladpåskägg


Nu under påskveckan konsumerar vi ungefär 4000 ton ägg. I snitt äter vi dubbelt så många ägg under påskhelgen som en vanlig helg – fyra i stället för två. Allt kulmineras under påskafton då vi trycker i oss cirka sex miljoner ägg i timmen. Men vet du varför vi äter ägg till påsk?

I Sverige börjar påsken traditionellt firas på påskaftonen, det vill säga dagen före Jesus återuppståndelse i den bibliska berättelsen. Påsken innebär slutet på fastan, den 40 dagar långa period när man undvek att äta kött och ägg.

Alla ägg som värptes på vårkanten lades på hög och när fastan var över på påskdagen så fanns det mängder av ägg att äta. På medeltiden bar folk även med sig korgar med dekorerade ägg till kyrkan för att låta prästen välsigna dem.

En mer sentida påskfigur är påskharen. Det är en tysk tradition som kommit till Sverige från Tyskland under sent 1800-tal. Enligt den tyska traditionen var det påskharen som kom med äggen. Sannolikt har påskharens roll i påskfirandet förstärkts genom anglosaxisk påverkan under vår tid. Påskharens spridning i Europa och senare Sverige har sin förklaring i godisindustrins expansion under 1800-talet.

Johan Glans humoristiska och numera klassiska förklaring om påsken är episk och helt underbar. Se klippet nedan.

Hönsägg i all ära men chokladägg går inte heller av för hackor. Spana in alla stiliga chokladäggskreationer från världens alla hörn som jag samlat ihop.

Ät, njut och ta väl hand om dig. Glad Påsk❤

Konditori Kampanilen
David Vidal
Hill St.
Gonzo Jimenez
Oriol Balaguer
Ernst Knam
David H. Chow
Emmanuel Hamon
Nina Métayer
Julien Perrinet
Monde du Chocolat
Adrien Bozzolo

 

Roberto Cantolacqua
Nicolas Botomisy
Alfiya Gatina
Russ Thayer
Frank Haasnoot
Scott Green
Valrhona Frankrike
Jerome De Oliveira
Jimmy Mornet
Anna Polyviou
Sverre Sætre
10175268_265429743789103_2066126393_n
Ian Burch
Fumiko Moreton
Robin Hoedjes
Gregory Doyen
Maxime Gourlain
Arthur Gavelle

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.