Jag får med jämna mellanrum frågor om jag kan rekommendera ett bra fik till vänner och bekanta. Svaret borde vara enkelt men numera stannar jag oftast upp och ställer motfrågor.

Vad är viktigt för dig med din filaupplevelse? Är ditt fokus på kaffe (exempelvis specialkaffe)? Sötebröd? Konditorivaror? Glass? Eller är det fikets miljö som skall prioriteras? Skall fiket ligga centralt eller utanför stan?

Foto: Mink Mingle för Unsplash
Foto: Mink Mingle för Unsplash

Många frågor blir det men samtidigt ger det upphov till eftertanke hos den tillfrågande för de fik jag gillar kanske inte aktuell person alls kommer att uppskatta om jag bara tipsar ett par stycken på måfå. Däremot ökar chansen till bra matchning om jag kan få några ledord på vägen. Jag har ju massor av fikatips på lager inom olika nischer och ju mer info jag får, desto större odds att jag kan ge tips på ett par stycken alternativ som med stor sannolikhet kommer att vara träffsäkra.

När jag får liknande fråga via mejl och på sociala medier brukar jag numera alltid svara på samma sätt dvs vad är viktigt för dig? Många gånger får jag tips på olika fik jag bör besöka som aktuell person tycker är ”såå bra” men väl på plats kanske det inte alls matchar vad jag är ute efter. Tycke och smak helt enkelt.

Utöver ovan frågor kan man även addera prisnivå samt om det är viktigt att aktuellt fik har fokus på ekologiska råvaror.

Alla tycker vi olika så oavsett om du gillar att fika på stora kafékedjor, stylade fik i city, lokala bagerier eller i en handelsträdgård, så finns det fik för alla smaker. 

Foto: Sera för Unsplash
Foto: Sera för Unsplash

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.