Värmländska bakverk – molusk, theboll och Mårbackakaka

Runt om i landet finns det bakverk som är unika för en viss region, stad eller till och med bara för det lilla konditoriet i byn. Ett bakverk som är lokalt förankrat är thebollen som är en petit-choux med mördegsplatta fylld med vaniljgrädde. jag tror att den finns kvar på Nordells i Arvika, men i övrigt är den ganska sällsynt i regionen.

De äldre stamkunderna brukar tindra med ögonen när de får syn på thebollen enligt personalen på Nordells. Personligen tycker jag att bakverket innehåller alldeles för mycket vaniljgrädde. Men det är givetvis en smaksak.

Theboll.

Wienerkonditoriet i Torsby finns det ett bakverk som heter molusk som är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad.

Molusken går även att finna på Citykonditoriet i Sunne och säkerligen på någon eller några andra orter i Värmland. Den är ganska sötsliskig och är ej heller ett särskilt vackert bakverk.

En molusk i normalstorlek samt en på 1kg från Wienerkonditoriet i Torsby

Ett annat regionalt bakverk, som dessutom är betydligt mer känt än både thebollen och molusken, är Mårbackakakan. Det är en mjuk och saftig kaka med smak av havre och mandel, bakad på skrädmjöl från Stöpafors kvarn, ett särskilt havremjöl där kornen först rostas och sedan finmals till en fyllig, nötigt doftande mjölblandning. Mårbackakakan serveras på Mårbacka café, beläget vid Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, cirka tio kilometer sydost om Sunne.

Mårbacka kaffekaka
✽ 200 g smör
✽ 2 dl socker
✽ 3 ägg
✽ 5 dl skrädmjöl (200 g)
✽ 1 msk mjölk
✽ 3 droppar bittermandelolja

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Tillsätt skrädmjölet, rör ner mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) i ca 50 minuter. Servera gärna med vispad grädde och rårörda lingon.

Mårbackakaka från Forshaga hembygdsförening.

Om du känner till fler regionala bakverk, tipsa mig. Det behöver inte enbart vara värmländska, utan jag är intresserad av lokala och traditionella bakverk från hela landet.

Läs även
Radiokakan – en bit svensk fikahistoria
Killevipp – en godbit från Kristianstad
Nostalgifika -klassiska bakverk jag vill se mer av

✶✶✶

Om Robbans bästa 
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.