Veckans blogg tar semester – här är bloggarna som medverkat i år

Då har det blivit dags för veckans blogg att ta välbehövlig semester och min förhoppning är att kicka igång igen den 10 augusti. Det var i januari 2015 som jag startade upp veckans blogg och först ut var Maria Bååth som då drev Made by Mary (numera Maria Bååth).

Sedan dess har jag haft äran att ha med runt 130 stycken bak- matbloggare och jag är oerhört tacksam för att så många velat ställa upp och dela med sig av sig själva och sina recept.

Bloggfamiljen är stor inom mat, dryck och bakning och det brukar nämnas om cirka 4000-5000 bloggar inom den genren men gissningsvis finns en hel del icke aktiva konton inräknade. Numera etiketteras bloggare oftast som influencer – en person som är aktiv inom flera sociala medier och som informerar, inspirerar och motiverar.

När jag började med veckans blogg trodde jag aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle hålla på så länge som jag gjort. Jag kommer väl i håg att jag tänkte “jag kanske kan köra ett par månader, sedan vill ingen vara med hos mig längre“. Så fel jag hade. Majoriteten som jag frågar vill medverka vilket jag blir glad över.

Vad är det då som driver mig till att lägga ned så otroligt mycket tid genom att lyfta fram andra bloggare? Svaret är för att jag vill och kan. För mig är delad glädje, dubbel glädje och i en tid där “jaget” växer sig allt starkare så vill jag sprida bloggkärlek. Att dela med sig, skaffa nya kontakter och nya vänner samt lära sig av andra bloggkollegor ger mig energi och glädje.


Matstyling med Corinna Gissemann

Jag upplever att många som bloggar inom bakning och matlagning är öppna och gärna delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Dessutom är man oftast öppen med att dela med sig av recept. Att dela med sig av recept är för övrigt något som alla borde vara öppna för och att hemlighålla recept är enligt mig enbart idioti (det gäller även för bagerier/konditorier).

Vad gäller då för recept? Jag citerar ALIS (Administration av litterära rättigheter i Sverige). Om receptet är tillräckligt originellt skrivet (med fantasifulla och litterära formuleringar) kan det vara ett verk i upphovsrättslagens mening och därmed skyddas av upphovsrätt. En ren uppräkning av ingredienser skyddas däremot inte. Inte heller en rak och ”naken” beskrivning av tillvägagångssättet (dvs. en strikt instruktion om hur ingredienserna ska tillföras och i vilken ordning).

Upphovsrätten skyddar inte det materiella innehållet i en text utan endast den form som faktainnehållet tar sig uttryck i. Eftersom matrecept i de flesta fall saknar annan funktion än att ge en instruktion för tillagningen, och därför ofta är banalt skrivna, är det i många fall tveksamt om de åtnjuter upphovsrättsligt skydd.

Vad inspireras jag av? Mitt svar är personliga drivkrafter. Att hängivet och fokuserat ge sig i kast med det som man brinner för kittlar min nyfikenhet. Och det kan vara inom vad som helst. Jag gillar personer som följer sin idé, sina drömmar och som vågar bryta normer och det finns många bloggare inom olika genrer som inspirerar mig.

Efter att haft uppehåll med veckans blogg 2018/19 kickade jag åter igång serien i januari i år. Nedan kan du se vilka som hittills medverkat i år. Samtliga som medverkat i veckans blogg genom åren finner du här.

Amelie Almèn -Amelie Almèn
Bonsmammans bak – Lena Ryhnell
Peter bakar – Peter Dahlberg
Heavenly Cupcake – Danielle Schill
Sweets by Hana – Hana Chatila
Kitchen of Anna – Anna Demirian
Klings Kitchen – Katarina Kling
Bara en kaka till – Helena Elm
Krii`s Kitchen – Ulrica Krii
Blomster och bakverk – Annelie Andersson
The Nordic Kitchen – Sofia Tegnefur
Fredagskakan – Malin Sahlberg
I köket med Anders – Anders Gustavsson
Lisas smaskiga bak – Lisa Mattsson
Matlagningsmamman – Sara Savin
Bleys bakverk – Sara Bley
Cake by Infinite Mats – Mats Karlsson
Fridas vegobak – Frida Svanberg
Lindas matstuga – Linda Råberg
Maggies skafferi – Maggie Bergius
Hälsobak – Melissa Oskarsson
Annikas Bakery House – Annika Nilsson
Whisk and Stir – Helena Limér
Kostymbagaren – Mattias Celinder
Anhavi – Anne Werner
Homemade Stockholm – Cecilia Hagerling Larsson
Cake by Mary – Maria Culha

Måndagen den 10 augusti är veckans blogg tillbaka och då presenterar jag en bak- matbloggare varje måndag fram till jul.

Matstyling med Corinna Gissemann

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.