I Järna ligger det urmysiga hantverksbageriet Järna bageri som sedan i somras drivs av Tina Fernlund och Marqus Östin. De tog över efter Dan Brouwer som byggt upp och drivit bageriet sedan 2009. Deras arbetsplats ligger i ett stort vitt hus med tillhörande trädgård som de delar med Åsgatan 2 kaffebar (med i White Guide Café).
Tina och Marqus använder sig enbart av ekologiska råvaror och filosofin är att samla en mångfald av olika sädesslag i bageriet. Kulturspannmål är ett mer näringsrikt sädesslag som fungerar särskilt bra inom ekologisk odling. De väljer med omsorg vilka aktörer de köper in spannmål ifrån och det blir mest från mindre kvarnar runt om i landet.
Mitt besök varade i fyra timmar och hela tiden var det en strid ström av kunder som kom in i bageriet. Det märks att Järna är en mindre ort då Tina, Marqus och Ruben Liljeblad (som de nyligen anställt) tar sig tid att prata med kunderna. Jag som är en storstadsjunkie är inte direkt van vid att man står och pratar med kunderna i fem minuter och även om det blir lite kö så uppstår ingen irritation utan alla pratar glatt med alla
Vad är tjusningen med att vara bagare?
– Att börja om från noll varje dag. Att med en ganska enkel men ändå komplex gröda få skapa och förädla något från grunden som ger en härlig smakupplevelse.
Vad är den största skillnaden mellan att vara bagare i storstan jämfört med en mindre ort?
– Du får en helt annan kundkontakt här på landet och alla tar sig tid att prata. Vi som är bagare blir något av en lokal kändis på orten då alla vet vilka vi är. Tina jobbade tidigare på Green Rabbit i city och Marqus på Kalaskransen i Midsommarkransen.
Vilket bröd säljer ni mest av?
– Vårt ljusa bröd med ölandslandsvete säljer bra men även bullar.
Vilket bakverk förtjänar mer uppmärksamhet?
– Wienerbröd och goda småkakor. Vi anser att kvalitén på kakor är ojämn på många kaféer i Stockholm.
Vilka branschkollegor har haft stor påverkan på ert yrke?
– Tina: Peo Haglund (ansvarig för Gateaus showbageri på Sturegallerian när det begav sig).
– Marcus: Min affärspartner och kollega Tina (Fernlund) och Erik Olofsson (Erik såg till att bygga vedugnen på Rosendals trädgård och han drev tidigare även stenugnsbageriet Rute på Gotland). Givetvis har även Sébastien Boudet haft inverkan på vårt yrke.
Ni bjuder på fika, vilka tre personer bjuder ni in?
– Den indiske folkrättskämpen Vandana Shiva, Bernard Ganachaud (fransk brödprofil) och Erik Olofsson.
Vilka är era personliga favoritbakverk?
– Prinsesstårta, Budapestbakelse och pain aux raisins.
Vad är det mest udda bakverk/bröd ni ätit?
– Tina: Ugnstrull. Det är ett gotländskt bröd som påminner om en pirog. Ugnstrull bakas av surdeg på grovt rågmjöl med en fyllning av stekt fläsk, stekt hackad lök och svartpeppar.
– Marcus: När jag insåg att alla bakverk i Mexiko är kavlade med ister. Det var ingen höjdare.
Järna bageri är som charmigast under den varmare årstiden då man kan sitta i trädgården och fika och bara koppla av. De har inga sittplatser inomhus så det går inte att ta en fika på plats förrän på vårkanten. Vintertid brukar Annie och jag ta en kaffe i baren och därefter går vi till bageriet och köper med oss bröd och bullar hem.
Det är lätt att ta sig till Järna med pendeltåg och stationen ligger cirka hundra meter från bageriet. Om du får tillfälle, besök dem för de bakar riktigt goda bullar och bröd och så är de jäkligt trevliga.
Järna bageri
Adress: Åsgatan 2, Järna (vid tågstationen)
Järna Bageri: Här
Skriv ett svar