Russin eller inte russin i vörtbrödet är en vattendelare bland folk. Häromdagen besökte jag ett bageri och vid disken uppstod en diskussion bland de köande gästerna om det skall vara russin eller inte russin i ett vörtbröd.
Jag satt några meter bort med med en kopp kaffe och saffransbulle och tjuvlyssnade på den lättsamma diskussionen som pågick i flera minuter. Vem som hade rätt? Ingen för givetvis finns inget rätt eller fel när det kommer till russin eller ej i vörtbrödet. Personligen föredrar jag vörtbröd med russin då jag tycker det ger mer karaktär och djupare smak.
Vörtbrödet är ett bröd med anor 400 år tillbaka i tiden och det var ursprungligen en mellansvensk lyxlimpa eller herrskapsbröd som sedan blev ett högtidsbröd som intogs till jul, påsk och i samband med skördefesten. Numera förknippas vörtbrödet främst med julen men även kring påsk äts det en hel del vört.
Sirap eller maltsirap är ingredienserna som historiskt sett gjorde brödet extra lyxigt och som var en välkomnande omväxling till det osötade brödet. Det tillsattes vört som man hade tillgång till när det bryggdes öl, vanligen inför de stora helgerna. Brödet som används till dopp i grytan är oftast ett vörtbröd.
Häromveckan köpte jag ett vörtbröd i mataffären. Hur det smakade? Ja, vad skall jag säga, om du uppskattar konsistensen och smaken(!) av gummisnodd och radergummi så är brödet en given hit. Min varma rekommendation är att inhandla vörtbrödet från ditt lokala bageri.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.
Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar