Sommaren är som gjord för utflykter till vackra och historiska platser och en sådan är Kronobergs slottsruin, belägen på en liten ö i Helgasjön, bara fem kilometer norr om Växjö. Det är något magiskt med att promenera över den charmiga träbron med tätvuxen furu under fötterna, och låta sig föras tillbaka i tiden.
Den första borgen här uppfördes redan på 1300-talet, då i trä. På 1400-talet lät biskop Lars bygga ett rejält stenhus som utgjorde grunden för dagens ruin. Under Dackefejden 1542 intogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän, men efter deras nederlag året därpå tog Gustav Vasa över fästningen. Sedan början av 1900-talet har slottsruinen successivt konserverats, och sedan 2015 är det Statens fastighetsverk som ansvarar för förvaltningen.
På sommaren är ruinen öppen dagligen, och det erbjuds även guidade visningar för den som vill fördjupa sig i platsens spännande historia. Ett stenkast därifrån ligger Ryttmästargårdens kafé, också känt som Pärlan vid Helgasjön. Här är det lätt att slå sig ner och njuta av en fika i idyllisk miljö.
Sedan 2017 drivs kaféet av syskonen Victor, Emma och Elvira tillsammans med Linnéa Rosenqvist. De tog över platsen med kärlek och ambition, och våren 2018 öppnade de upp kaféverksamheten. Samtidigt tog de även över anrika Skåres konditori på Kungsgatan i Växjö, ett namn många Växjöbor har ett varmt förhållande till. Att kombinera en historisk utflykt till slottsruinen med en god fika vid Ryttmästargården är ett perfekt sommaräventyr med både smak och historia i fokus.
Beskriv Ryttmästaregården för dem som aldrig besökt er
– Ryttmästaregården är ett otroligt vackert, charmigt smultronställe som ligger ute vid Kronoberg slottruin i Småland. Huset tros ha byggts upp med timmer från Urshults kyrka på sent 1700-tal. Sommartid bedrivs kaféverksamhet i den otroligt vackra och historiska miljön precis intill Helgasjön. Ryttmästaregården är ett härligt utflyktsmål för alla åldrar där du kan gå på sightseeing inne i slottsruinen, ta en tur med ångaren Thor som är byggt 1887 och därefter avsluta med god mat, dryck och fika inne i stugan eller på vår stora uteservering. Under sommaren arrangerar vi musikkvällar så håll utkik på vår hemsida för senaste nytt.
Hur ser ert sortiment ut
– Vi är en familj som driver Ryttmästaregården med även Skåres konditori och bageri i stan. Vår passion är hantverk och känslan som god mat och fika förmedlar. Hos oss kan du ta en fika med bakverk, kondisvaror, goda mackor, våfflor och glass. Är du hungrig erbjuder vi varmrätter, sallader och matiga smörgåsar. Vi har även fullständiga rättigheter. Kika gärna in menyn på hemsidan.
Varför skall man fika hos er
– När du tar dig ut till oss på udden får du helt klart njuta av en helhetsupplevelse där du får ta del av historia, natur, vackra lokaler samt våra stora frasiga våfflor och känslan av hembakat fika och vällagad mat. Varmt välkomna ut för att uppleva känslan själv, den är magisk.
Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er
– Många av våra gäster kommer till oss enbart för våra stora frasiga våfflor med jordgubbssylt och vispgrädde som är ett recept som följt med Ryttmästaregården sedan långt tillbaka. Sedan är vår klassiker Räkberg med 150 gram handskalade räkor ett måste.
❀Varmt välkomna hälsar familjen Rosenqvist med personal❀
Ryttmästaregården
Adress: Kronoberg Ryttmästaregården, Växjö
Hitta hit
Säsong: Maj-augusti
Öppettider: Se aktuella öppettider på hemsida/sociala medier
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram
Facebook
Det här inlägget la jag upp den 29 juli 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar