Om Robbans bästa

Hem Om Robbans bästa

Robbans bästa är en fikablogg vars syfte är att tipsa om kaféer, konditorier, bagerier, chokladmakare, tehus och kaffespecialister samt allt övrigt som hör till den svenska fikakulturen. Ledordet för bloggen är informativ underhållning. Bloggen driver jag på min fritid och är helt sponsorfri.

Fikakulturen i Sverige är speciell. Förklara för en icke svensk vad ordet fika betyder så kommer du få ett finurligt leende tillbaka. Antalet fikaställen har fullkomligen exploderat de senaste åren och det är mer regel än undantag med flera fik inom samma kvarter, speciellt i storstäderna. I Norden dricks det mest kaffe i världen och vi svenskar dricker cirka 3,2 koppar per dag. Vi är stora konsumenter av bakverk och desserter och vi är en av de länder som konsumerar mest glass i världen. Vi gillar helt enkelt att fika.

Min fru Annie och jag gillar att upptäcka olika fik, allt från trendiga kaféer i storstan till undangömda små pärlor på landsorten och vår bästa period är det ljusare delen av halvåret då vår fika-konsumtion ökar drastiskt. Jag väljer att lyfta fram och guida om de underbara fik som finns runt om vårt avlånga land. Bloggen startades i juli 2013 men det var först ett år senare som jag började blogga mer frekvent.

Under tre år mellan 2014-2016 genomförde Annie och jag Stockholms största test av kanelbullar (51 stycken) och semlor (45 stycken). Testerna var omfattande och rönte stor uppmärksamhet bland allmänhet, media och branschfolk. Läs kanelbulltestet från 2016 här.

Robbans bästa – ett litet axplock
☞ Projektledare Pralin-SM på Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad, 10 november
☞ Operativ projektledare för mat och dryckesmässan Gastronord, 9-11 april, 2024. Även med bageri & konditori
☞ Projektledare för Glass-SM 2024, 9 april, Gastronord
☞ Projektledare för Pralin-SM 2023, 12 november, Sthlm Food & Wine och Bak- & Choklad
☞ Måltidsansvarig (måltider, dryck, fika, underhållning, kringarrangemang) på Regeringskansliet (främst Utrikesdepartementets möten) under Sveriges EU-ordförandeskap 2023
☞ Glass/gelatoguide i Mitt i Stockholm 
☞ Skrivit artikel om fikats historia/kafferep för Bonnier News Local. Publicerad i 45 stycken lokala dagstidningar och sajter runt om i landet
☞ Bästa bagerierna i Travel+Leisure
☞ Startade upp Surdegsakuten på Instagram 
50 bästa bakbloggarna 2020
20 bästa matbloggarna 2020
☞ Kaffeguide i AFAR Magazine
☞ Startade upp Fikadax på Facebook
☞ Två stycken fikaartiklar till BuzzFeed
☞ Fika som turist till OpenWorld Mag
Bagarlärling på Tössebageriet i Stockholm 2018 (läs här)
Bagarpraktikant på bageri Lundmark hos Mästerbagaren Pelle Henriksson (2017)
☞ Bagarstudent på Astar. Valde att hoppa av studierna efter tre månader och började på Tössebageriet 
☞ Fikatips till Downtown Camper by Scandic (artikel + podd).
☞ Skrivit två artiklar om den svenska fikakulturen till Condè Nast Traveller 
☞ Besökt 100 bagerier/konditorier på uppdrag av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer
☞ Besökt 30 bagerier/konditorier på uppdrag av Stockholms bagare och konditorer
☞ Intervju i tidningen Baka
☞ Artikel i Transportarbetaren – På upptäcksfärd i kafékulturen
☞ Documentary – Swedish Fika
Jurymedlem Matbloggspriset 2016 och 2017
Jurymedlem Årets Chokladbakelse i Stockholm
Medverkat i Foodservice Europe & Middle East
☞ Matbloggsprat i ölpodden
☞ Månadens medlem hos Influencers of Sweden (fd Better Bloggers). Läs här
☞ Matbloggspriset intervju:”Nättrollens motpol – Sveriges mest altruistiske matbloggare”
☞ Intervju i Sjöstadsbladet – Hammarby sjöstad
☞ Vinnare av Matbloggsprisets Hedersutmärkelse 2015
Bookatable Topp 40 svenska matbloggar 2015

Sociala medier
Robbans bästa: Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest
Surdegsakuten: Instagram
Jag driver gruppen Fikadax på Facebook
Följ mig via Bloglovin

Navigera på Robbans bästa fikablogg
Guider för Stockholm och övriga landet – Surdegskurser, kafferosterier, afternoon tea, tehus/tehandlare, kaffeguide, glassguide, handelsträdgårdar med kafé, höst- och skördemarknader, julmarknader
Gästbloggare – Skriver om aktuella fikaämnen
Veckans blogg – Bak- och matbloggare runt om i landet lyfts fram
I huvudet på – Ägare till bagerier, konditorier, kaféer och kaffespecialister intervjuas
Recept – Bagare, konditorer och hemmabagare delar med sig av sina recept
Fik per landskap – Fik som jag publicerat på bloggen samt sommarkaféer
Fikakarta – Fik som jag publicerat på bloggen

📌Media/företag – kontakta mig för artiklar, fikalistor, guider, rankingar, tester, juryarbete, granskningar.
📌Samarbeten – lyhört för samarbeten som upplyser och främjar den svenska fikakulturen till konsumenter.
☛ robban_kwok@hotmail.com

Har du tips på fik som jag bör besöka, nyheter om fik eller andra frågeställningar som rör fikakulturen så är du varmt välkommen att kontakta mig via e-post.

Om Robban

Bostadsort: Stockholm – du vet, staden där alla skriker och skränar och tror att de är nåt!
Skulle vilja bo: Skåne
Yrke: Allkonstnär
Ålder: Jag slutade räkna efter 10
Tidigare arbetsgivare: Regeringskansliet, Affärsvärlden, Ny Teknik, Dagens industri, F2F Kommunikation
Vad jag vill jobba med när jag blir stor: Är öppen för förslag men gärna inom upplevelseindustrin exempelvis inom mat och dryck. Är duktig inom affärsutveckling, projektledning, sponsring, bygga relationer och att skapa intäkter
Civilstånd: Lyckligt gift med Annie (som bott 20 år i Catania, Sicilien)
Favoritfärg: Blå (frugan tycker jag borde skärpa mig och påtalar att det faktiskt finns andra färger än blå Va, gör det!)
Daglig nyhetsinformation: Breakit, SvD, DN, Di, Svt.se, Dagens Media, Resumé, BBC World News, The Huffington Post, Besöksliv, Fotbollskanalen, Aftonbladet, Fighter Magazine, MMA Nytt
Favoritfilm: Det stora blå (Luc Besson) – vilken film!
På tv just nu: Enda programmen som går att titta på i linjär-tv är nyheter, faktaprogram och dokumentärer – resten är skräp. Vem tusan orkar med all reklam! Streamingtjänster, ja tack.
Musik: Lyssnar på det mesta utom hårdrock, opera och dansband – där går liksom gränsen!
Bästa tv-serierna någonsin: Breaking Bad, The Sopranos, Hill Street Blues, Downton Abbey, Fawlty Towers, M*A*S*H, Falsk identitet, Line of Duty
Bäst på radio: Spanarna – även nu när Ingvar Storm i juni 2023 klev av som programledare efter 35 år
Bästa podd nu: Gradvall, Lundh, P3 Dokumentär, P3 Krim, P1 Dokumentär
Idrott: Ja, älskar sport och i synnerhet fotboll där mitt lag är AIK
Tränar: Gym när jag orkar (tidigare kampsportare i närmare 25 år med wushu, shootfighting, Brasiliansk Jiu-Jitsu (BJJ), thaiboxning och judo)
Favoritresmål: Italien, Spanien, Thailand, Singapore
Senaste resmål: Kuala Lumpur och Perhentian Islands
Skulle jag vilja åka till: Costa Rica, Tibet, Tasmanien, Nya Zeeland, Hawaii
Favorit restaurang: Alla fiskrestauranger vid charmiga Capo Mulini strax utanför Catania
Favoritmat: Allt med pasta, skaldjur och speciellt musslor från Catania
Kaffe eller te: Bådadera, dock max tre koppar kaffe/dag. Kaffe inhandlas från småskaliga aktörer runt om i landet. Sommartid blir det en hel del cold brew (kallbryggd kaffe)
Favoritbakelse: Jag är som katten Gustav, jag äter det mesta men jag är speciellt svag för kanelbullar samt tårtor av alla de slag men ju enklare, desto bättre
Favoritbröd: Jag älskar bröd och bakar ofta surdegsbröd. Följ min bakning på @surdegsakuten
Om att ge ut en bok: Har hittills tackat nej till att ge ut en fikabok men tids nog kommer jag att göra det
Hur många fik har jag besökt: Oj, det måste vara väldigt många. Det finns cirka 1000-12000 bagerier/konditorier i landet och utöver dessa finns ytterligare tusentals kaféer
Älskar: Natur, växter och blommor
Favoritdjur: Delfiner, pandor, koalabjörnar, ugglor, ekorrar
Skall jag bli i nästa liv: Humla eller fjäril
Vad tar jag med mig till en öde ö: En båt
Om att blogga: Det är superkul att blogga, lite som att föra en dagbok och syftet med bloggen – som jag startade upp i juli 2013 – är att tipsa om olika fik samt att ta upp andra fikarelaterade frågeställningar. Annie och jag fikar en hel del och genom åren har vi givetvis hunnit med att samla på oss en massa favoritställen som vi gärna delar med oss
Foto: Jag använder mest min Samsung Galaxy A52s för de foton som finns på bloggen men ibland åker även systemkameran fram (Canon). Redigerar sällan då tiden inte räcker till
Bloggmeriter: Vinnare av Matbloggsprisets Hedersutmärkelse 2015 samt rankad av Bookatable Topp 40 svenska matbloggar 2015. 20 bästa matbloggarna 2020 samt Bästa matbloggarna 2020.
Sociala medier: Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, Instagram
Sociala medier privat: LinkedinFacebook, Instagram (här lägger jag upp naturfoton och använder oftast min Canon. Mitt konto på Instagram är My Nordic Window)
Min bakgrund
: Jag kommer från en cirkusfamilj, har mitt ursprung i Hong Kong, varit dansare, jobbat som dörrvakt på Stockholms hetaste inneställen och drivit upp ett fritidshem från grunden. Vidare har jag har utövat olika kampsporter i större delen av mitt liv, bland annat började jag med MMA redan 1995. I mitt yrkesliv har jag 15-års erfarenhet av evenemang och har bland annat startat upp affärstidskrifterna Affärsvärlden och Dagens industris respektive b2b-evenemangsavdelningar från grunden
Tänkvärt:
Människan offrar hälsan för att tjäna pengar, sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig ska dö och så dör hon utan att någonsin ha levt
/Dalai Lama


Annie (min fru) och så lilla jag :):):)

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.