Tidigt, men oemotståndligt – semlorna är här

Runt om i landet pågår nu förberedelserna inför julens ankomst. Julgranar och belysning pryder torg och parker, julmarknaderna har börjat komma igång, och häromdagen tändes julbelysningen i Stockholms innerstad. I söndags var det dessutom dags för den traditionsenliga skyltsöndagen på NK med Pippi Långstrump som årets tema.

Men mitt i allt detta är det också premiär för semlor – ja, du läste rätt! Allt fler bagerier och konditorier väljer medvetet att bryta traditionen och erbjuder semlor under olika perioder på året. Sommarsemlor, höstsemlor och till och med Halloweensemlor dyker upp runt om i landet, och även i de stora livsmedelskedjorna kan man numera hitta semlor långt utanför den klassiska säsongen.

De senaste åren har saffranssemlorna fått ett allt större genomslag. Även om inte alla bagerier erbjuder dem, ökar deras popularitet snabbt. Rätt eller fel? De mer konservativa semmelälskarna skakar på huvudet och knorrar – det var bättre förr. Traditionellt börjar semmelsäsongen den 2 januari, och hos många bagerier och konditorier pågår den fram till påsk. Produktionen minskar ofta något efter fettisdagen, som nästa år infaller den 17 februari.

Jag har också noterat att lussekatterna och saffransbullarna redan har hittat ut i bagerierna runt om i landet. Vissa tycker att det är alldeles för tidigt, medan andra menar att julsmaker aldrig kan komma för tidigt. Den här veckan måste jag försöka hinna med ett besök på Panem i Gamla stan och Bergstrands bageri på Odenplan, som båda börjat sälja saffranssemlor.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.