Då har vi kommit till årets sista dag och tänk vad tiden flyger iväg snabbt! Jag startade upp bloggen i juli 2013 men det var först ett år senare som jag började blogga mer frekvent. 2015 var året då bloggen fick en del uppmärksamhet, först rankade Bookatable (Europas största bordsbokningstjänst som även har ett samarbete med White Guide i Sverige) bloggen som en av Sveriges 40 största matbloggar (det finns idag cirka 4000-5000 matbloggar i Sverige) och i november delades nordens största matbloggspris ut på Mitt Kök-mässan där Robbans bästa stod som segrare i kategorin ”Hedersutmärkelse”.

Även mitt årliga semmeltest (41 st) brukar uppmärksammas och i år startade jag även ett kanelbulletest (51 st). Det är också trevligt att så många olika tidningar/magasin kontaktar mig och vill ha tips om olika saker som berör fika-kulturen och jag hjälper gärna till så gott jag kan.

Vid den här tidpunkten på året är det brukligt med diverse bästa-listor och givetvis har jag också summerat året med en lista som är baserad på de ställen som Annie och jag besökt under 2015 (det finns dock många ställen vi inte hunnit att besöka ännu).

 

Årets händelse för Robbans bästa
Vinnare av Matbloggsprisets Hedersutmärkelse med tillhörande prisutdelning på Mitt Kök-mässan i november.

Årets kanelbulle
Wienercaféet

Årets semla
Dessert & Choklad Stockholm

Årets hybrid
Semmelwrapen (Tössebageriet)

Glutenfritt
Friends of Adam

Bästa glassen
Gelato Scarfó, Gelato Sosta bar, R.C. Chocolat (Sigtuna)

Bästa glöggen
Dessert & Choklad Stockholm, Äppelfabriken (Svartsjö/Ekerö)

Bästa chokladen
Handgjort Stockholm, Chokladfabriken, R.C. Chocolat (Sigtuna)

Bästa Raw Food
Sthlm Raw, Rawfoodfabriken, Food by Us

Bästa brödet (råg och surdeg)
Green Rabbit, Enskedeparkens bageri, Taverna Brillo, Ett bageri, Lundbergs konditori, Bageri Petrus, Rosendals bageri, Annas Hembageri (Mariefred)

Godaste kakorna
Bageri Petrus

Bästa desserterna
K-märkt, Lundbergs konditori, Lindeberg Bageri & Konditori, Vete-Katten, Tössebageriet, Gourmandise, Chokladfabriken, Magnus Johansson Bageri & Konditori, Günterska Hovkonditoriet (Uppsala)

Fikaställen 2015 
Pom & Flora, Gelato Scarfó, Kafè Esaias, Johan & Nyström, Café Pascal, Green Rabbit, Wienercaféet, Haga Tårtcompani & Bageri, Kaffeverket, Cykelcafé Le Mond, Snickarbacken 7, Äppelfabriken, Bageri Petrus, Mellqvist Kaffebar, Enskedeparkens bageri.

Bästa kaffet
Johan & Nyström, Kafé Esaias, Kafé Orion, Drop Coffee, Snickarbacken 7, Kaffeverket, Caffetteria del Corso, Café Pascal, Åsgatan 2 kaffebar (Järna)

Årets skärpning 1
En hemsida är inte ett statiskt smycke (vilket en del verkar tro). En hemsidas uppgift är att informera oss kunder om bland annat utbud och öppettider. Dessvärre saknas ofta uppdateringar beträffandes öppettider för specifika dagar (röda dagar) och under semestertider. Många är duktiga på att använda olika sociala medier (Facebook och Instagram) och om så är fallet, informera även om aktuell status på hemsidan. Skärpning tack!

Årets skärpning 2
Det är sällan ägarna/cheferna som står vid disken och tar emot beställningar utan oftast en yngre person. Vid anställning bör det ingå en proffsig introduktion men det verkar vara si och så med detta på vissa håll. Service är A och O och utan oss kunder stannar verksamheten, det borde ägarna/cheferna till kaféer, konditorier/bagerier ta fasta på. Ta lärdom av kaffespecialisterna som många gånger har utmärkt service.

Årets vackraste julskyltning
Günterska Hovkonditoriet

Duktiga på att skylta överlag
Gunarssons Specialkonditori

Duktiga på att använda sociala medier
Haga Tårtcompani & Bageri

Årets entreprenör
Helène Johansson (Brunkebergs bageri, Brioche, Bread and Table)

Knasigaste fiket (i positiv bemärkelse och ett fik du måste besöka)
Drömkåken Gårdscafé & Butik (Edsbro/utanför Norrtälje)

Årets genombrott
Hybriderna, det verkar inte finnas någon hejd på vad man kan göra med ett bakverk!

Årets lakrits
Lakritsglassen hos R.C. Chocolat, ljuvligt god.

Mysiga små bagerier
Söderbergs bageri (Telefonplan), Du Bon Pain (Solna), Valhallabageriet, Ett bageri, Le Violon Dingue, Bakery & Spice, Bonne Femme (finns på flera platser men den vid Hammarbyhöjden är mysig)

Årets No-no
1.
Godis på bakverk är enbart för barn 2. Gigantiska bakverk är ute 3. Latte är totalt ute (varför betalar folk i huvud taget dyra pengar för att dricka varm mjölk?)

Årets ”här fikar jag och läser en bok i lugn och ro”
Konditori Valand, Lundbergs konditori, Citykonditoriet, Brot bageri & tapas pâtisserie, By:fiket, Gourmandise.

Värt en omväg
Systrarna Delselius (Grisslinge havsbad/Värmdö), Spånga konditori, Fotografiska, Konditorn & Bagarn, Thielska Galleriets cafè, Winterviken cafè, Artipelag (Värmdö), Lidingö Bröd & Pâtisserie.

Trist att ni stängde 2015
Mean Coffee, Chocolate & Pastry, Xoko

Årets tack och lov
Tack för att Johan & Nyström finns på Arlanda flygplats. Arlandas utbud beträffandes fika och kaffe har överlag varit undermåligt och svindyrt. Skall även tilläggas att R.C. Chocolat finns på Arlanda.

Mysigaste fikastället sommartid 2015
Äppelfabriken, Annas Hembageri (Mariefred), Åbacka Cafè (Linköping), Vaxholms Hembygdsgårds Café, Asknäs Gård (Ekerö), Herrängens Gård, Koloni (Saltsjö-Duvnäs), Günterska Hovkonditoriet (Uppsala), Stora Henriksvik, Sturehovs Slottscafé, Svindersviks Brygghus, Taxinge Slottscafè, Hellmanska Gården (Nyköping), Cafè Grassagården (Strängnäs), Fredriksborg, Drömkåken (Norrtälje), Zetas trädgårdscafè.

Årets bästa service (baserat på ett flertal besök)
Jag har under en längre tid noterat att kaffespecialister är otroligt duktiga på service. Jag vet inte om det beror på att de brinner för sin uppgift mer än andra (kan det vara så enkelt?) men både Annie och jag har tydligt noterat att även om det finns en känd bagare/konditor i produktionen så hjälper inte det om det i kassan står någon som är totalt virrig, okunnig och/eller arbetsskygg, vilket inte är helt ovanligt. Dock skall tilläggas att det alltid är ägaren/chefens ansvar att säkerställa att personalen får en bra introduktion.

Det är ofta mycket folk hos Johan & Nyström, Drop Coffee och Kafè Esaias men ändå är personalen alltid trevlig och på tårna (i alla fall när vi varit där samt det vi hört från andra). Är det en tillfällighet eller har de hittat en unik service? Det är heller ingen tillfällighet att de tre tillsammans med andra kaffespecialister i landet ligger i topp hos White Guide Café. Övriga med mycket bra service är Cafè Pascal, Haga Tårtcompani & Bageri, Pom & Flora, Kringelgården, Lundbergs konditori, Annas Hembageri (Mariefred).

—————————————————————–

GOTT NYTT 2016

—————————————————————–

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.