Stella-galan är en ny gala för kvinnor med mat och dryck i fokus vars idé kläcktes tidigare i år av Ella Nilsson, Lotta Bonthelius, Anette Rosvall och Maja Berthas. Grundidén kommer från ett närverk på Facebook, Kirke – Kraftkvinnor i köket, som samlar människor som är yrkesverksamma inom mat, bakverk och dryck samt journalister, kreatörer och debattörer.

Till själva galan som arrangeras på Spritmuseet på Djurgården måndagen den 29 januari kommer enbart kvinnliga gäster att bjudas in den första gången och det är enbart kvinnor som planerar och arrangerar galan. Arrangörerna vill visa att det finns gott om kvinnor i mat- och dryckesbranschen och vill även rent visuellt åskådliggöra detta.

Det finns nio olika priskategorier och jag har valt att lyfta fram kategorierna bageri och konditori vars finalister du finner nedan.

Årets Stella-konditori

Liv Sandberg, Liv Sandberg Cake Art
Med ett häpnadsväckande hantverk driver Liv Sandberg Cake Art i Hökarängen i Stockholm. Hon är en av Nordens absolut bästa tårtkonstnärer och har bland annat vunnit Scandinavian Cake Show, Edible Artists Global Awards och Årets Tårtmästare 2016. Liv har också tävlat i Kanal 5:s ”Dessertmästarna” och varit finalist i Årets Konditor 2017. I dag är hon stolt medlem i Sthlm Culinary Team, som just nu tränar inför Culinary World Cup i Luxemburg 2018

Jenny Berg, Vintage Plantations Umeå
Jenny vågade satsa på sin dröm och gör i dag en ”norrländsk”, ekologisk och rättvis bean-to-bar-choklad på Vintage Plantations Umeå. Med sitt utomordentliga kunnande och sociala patos är hon en av Sveriges främsta chokladproducenter. Hon visar verkligen att allt är möjligt bara man har viljan.

Kajsa Nilsson, Yrkeshögskolan i Kristianstad
Kajsa är en skicklig och välrenommerad yrkeskvinna, känd för sitt enkla sätt att förmedla kunskap. I dag använder hon sin erfarenhet för att utbilda morgondagens stjärnor på Yrkeshögskolan i Kristianstad och har själv i år erhållit Mästarbrev i Konditori. 2016 kammade hon hem silverplatsen i Årets konditor, och har tidigare tävlat i mat-OS i ett kvinnligt kocklag.

Årets Stella-bageri

Maria Printz, Printz bageri
Maria som ligger bakom succén Printz Bageri i Stallarholmen, snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Hon är en mycket kunnig, hantverksskicklig och generös ”medmatmänniska” som genom åren gjort ett stort avtryck i bagerivärlden.

Tina Fernlund, Järna bageri
Tina förundras över kraften i ett frö och vi förundras, och njuter, av de fantastiska bröd hon bakar. På Järna Bageri sätter hon ekologiskt svenskt kulturspannmål i centrum, vilket har bidragit till utvecklade samarbeten mellan lokala bönder och bagare.

Sara Wennerström, Borgmästargården och Solhaga Stenugnsbageri
Med transparens, bra råvaror och en stark vilja skapar Sara ett fantastiskt bakhantverk på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge och Borgmästargården i Falkenberg. Hennes experimentlusta och kunnande har i sanning inspirerat och utvecklat bageribranschen.
Samtliga kategorier finner du här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.