Carina Lovèn tog hem Pralin-SM

I dag gick Svenska Mästerskapet i pralintillverkning av stapeln, en tävling för yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare som i år arrangerades för fjärde gången på Sthlm Food & Wine och Bak- & Chokladfestivalen. För min del var det tredje året i rad som jag haft glädjen att vara projektledare, och precis som tidigare år var det fullt av folk, glada miner och massor av chokladdoft runt tävlingsområdet. Stämningen var på topp när våra fem fantastiska finalister gjorde upp om den ärofyllda titeln.

Och årets vinnare blev Carina Lovén från Chocolaterian i Båstad. Stort grattis, Carina! Vilken prestation!

Juryns motiveringen lyder enligt följande: ”Praliner presenterade med skal som en abstrakt tavla och i en smakfull färgkombination. Allt ser lyxigt och inbjudande ut. Pralinerna har en snygg interiör. Mycket bra kombination av smaker och konsistenser. Detta är praliner som sticker ut i mängden. Vinnare av Pralin-SM 2025 är Carina Lovén, Chocolaterian Båstad”.

Resultat
1. Carina Lovèn, Chocolaterian Båstad
2.
Eric Bäckström, Bread & Sweets by Jennie, Västerås
3. Elisabeth Moglia, Elisabeths praliner, Nyköping
4. Hannah Gustafsson, Chocolaterian Båstad och Joachim Malmsten, Malmstens mat och choklad, Torhamn

Carina Lovèn får stolt titulera sig Årets Pralinhantverkare, tillika Svensk Mästare i pralinhantverket. Under ett års tid får Carina representera branschen med titeln Årets Pralinhantverkare.  Tävlingen bestod av en showpralin och en temapralin (Fika) där bedömningen gjordes efter temperering, gjutning, ganache, lockning, utseende, konsistens, smak och doft. Juryn tittade på handlag i teknik, innovativ teknik, korrekt kristallisering, att det är rent och snyggt. Protokollet för jurybedömning kan du finna här (scrolla ned till ”vad exakt bedömer juryn?”.

Jurymedlemmar
Christina Möller, Måltidsakademien
Elisabeth Johansson, konditor, kock, matstylist och kokboksförfattare
Kristine Wallin, vinnare av Pralin-SM 2024
Ulrika Ingelman, Werners Gourmetservice
Kristina Persson, KåKå
Célestine Franconeri, Zoégas
SBoKM (branschföreningen Sveriges bagar- och konditormästare) med Jan Danielsson, Magnus Hård och Gustaf Mabrouk

Arrangörer
Stockholmsmässan och SBoKM – Sveriges Bagar & Konditormästare – En branschförening för mästare. Mästarbrevet har gamla anor och har utvecklats med tiden för att anpassas till branschernas utveckling. Brevet är ett eftertraktat kompetensbevis för yrkesutövaren och är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom det egna hantverksyrket. Föreningen Sveriges Bagar- och KonditorMästare (SBoKM) har som målsättning att samla alla bagar- och konditormästare, för att tillsammans arbeta för och medvetandegöra kunskapen och hantverket mot allmänheten.

Sponsorer
Kåkå, Werners Gourmetservice, Diplomático, Zoegas kaffe, Nordisk Bageriteknik.

Ett stort tack till alla underbara finalister, jurymedlemmar och tävlingens konferencier Henrik Olsson, som i vanlig ordning presenterade, intervjuade och underhöll åskådarna med bravur.

Pralin-SM hemsida
Pralin-SM Instagram

Jurymedlemmarna Elisabeth Johansson och Christina Möller

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.