Dagens recept: Citronpaj med italiensk maräng

För knappt två veckor sedan arrangerade Matbloggpriset sin årliga tillställning på Mitt Kök-mässan och vinnaren av Det Stora Matbloggspriset blev Trattoria som drivs av Karin Högberg. Hon bor i det lilla fiskesamhället Mollösund på västkusten och Karins matfilosofi är enkel och okomplicerad och bygger på att laga mat efter säsongens utbud. Bloggen har hon drivit i fem år och recept varvas med kloka insikter om det vardagliga samt massor av härliga foton. Förutom bloggen har hon även gett ut kokboken ”Karins kök: mat och minnen från Mollösund”. Recepten är inspirerade av hennes uppväxt på västkusten, de gamla bohuslänska traditionerna samt hennes resor till i Italien och området runt Medelhavet. Nyligen gjordes en intervju med Karin i P4 Väst som du kan lyssna på här.

Jag hade äran att få träffa Karin efter prisutdelningen samt på det efterföljande minglet hos Monica Ahlberg på Thielska galleriet och mitt intryck är att det är en jordnära och varm människa med huvudet på skaft. Vi delar dessutom ett gemensamt intresse där sociala medier och marknadsföring ligger oss varmt om hjärtat. Karin är doktorand inom informatik med inriktning på sociala medier och marknadsföring och håller nu på med en avhandling inom ämnet.

Nu är det inte så att Karin sitter och bloggar i 24-timmar om mat samt fotar stilfulla skärgårdsbilder stup i ett utan hon har även en stor passion till Paris dit hon och hennes man åker titt som tätt och när de inte är ute och reser så busas det en hel del med hunden Akilles. Jag blev superglad över att Karin tackade ja till att delge ett av hennes många härliga recept på min blogg och håll nu tungan i styr för här kommer hennes recept på citronpaj med italiensk maräng (sparas under fliken recept). Mums va gott.

citronmarängpaj 2edited

Under våra resor till Paris är det en sak som jag kommit att älska alldeles speciellt mycket, och det är alla fantastiska patisserier. Vart man än går och var man än bor finns det alltid ett konditori runt hörnet med de mest fantastiska bakverk. De är alltid otroligt välgjorda och vissa av dem ser mer ut som konstverk än bakverk. Den här pajen förknippar jag med Paris, kanske är det för att den är så enkel, klassisk, ren i smakerna och vacker på samma gång! Den italienska marängen blir glansig och fin eftersom den vispas med en varm sockerlag. Var inte rädd för att tillsätta den varma lagen i äggviteskummet, den skall vara varm och marängsmeten kommer att fördubblas i storlek. Receptet räcker till en stor paj (i pajform ca 25 cm i diameter) eller sex stycken mindre pajformar.

Citronpaj med italiensk maräng 

Mördeg

✽ 150 g rumstempererat smör
✽ 4 dl mjöl
✽ 1 dl florsocker
✽ 1 ägg
✽ 2 msk vatten

Skär smöret i tärningar, ca 2×2 cm och lägg det tillsammans med mjöl, florsocker, ägget och vatten på en ren yta och tryck försiktigt ihop degen. Bearbeta den inte för länge, den skall bara precis gå ihop.
Lägg degen på en tallrik och täck med plastfolie och låt den vila i kylen i ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen på mjölad yta tills den är ca ½ cm tjock och lägg den över pajformen, tryck försiktigt ner pajdegen så att den kommer ända ut i kanterna och skär bort överflödig deg. Nagga degen med en gaffel och förgrädda den i ca 10 min.

Lemoncurd

✽ 4 citroner – skal och saft
✽ 3 äggulor
✽ 2 msk maizena
✽ 50 + 50 g smör
✽ 1 ½ dl florsocker

Smält 50 g smör tillsammans med citronsaft, rivet skal och socker. Låt koka upp. Blanda ner maizenan, rör om och koka upp. Rör tills du har en slät kräm. Ta av plattan och tillsätt resten av smöret och rör tills smöret är smält. Häll lemoncurden i pajformen med den förgräddade pajdegen och grädda i ytterligare 20 min.

Italiensk maräng

✽ 2 äggvitor
✽ 1 dl socker

Sockerlag

✽ 1 dl socker
✽ 1 dl vatten

Häll äggvitor och 1 dl socker i en bunke, gärna rostfri, och vispa på medelhög fart i ca 10 min.
Häll vatten och 1 dl socker i en kastrull och sjud till sockret löst sig och du har en klar sockerlag.
Häll försiktigt den kokande lagen i bunken med äggvitorna, vispa under tiden, och fortsätt därefter att vispa i ytterligare 15 min. Marängsmeten skall vara fast och glansig när du slutar vispa.
Spritsa ut marängen över pajen och bränn av med gasolbrännare alt. grädda i ugnen på 200 grader i ca 2 min eller tills marängen fått fin färg.

karin 2

Karin Högberg
Trattoria
E-post: karin.hogbergkonsult@gmail.com
Blogg: Här
Instagram: Här
Twitter: Här

2 kommentarer

  • Kinna skriver:

    Just citrontarten är en av mina absoluta favoriter när man fikar i Paris. Älskar den. Tack för fint inlägg om Karin med länk till Matbloggspriset. Du är just Robbans bästa. 😉

    • Robban skriver:

      Tack snälla Kinna. Instämmer, citronpaj är mumma. Det kommer fler länkningar då jag kommer publicera recept från fler kategorivinnare den närmsta tiden *smile*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.