Fika med känsla – därför spelar koppen roll

Jag tycker att det är något speciellt med vackra koppar. För min del händer det ofta att jag väljer kopp innan jag ens tänker på vilket kaffe eller te jag ska dricka, som om koppen sätter stämningen för hela fikastunden. Och visst har du väl också en favoritkopp hemma? Den där koppen som ligger perfekt i handen, väcker fina minnen eller helt enkelt gör dig lite gladare.

För mig är koppen mycket mer än bara en kopp, den är en självklar del av själva fikan. En viktig del. Hemma har jag min givna favorit, och även på jobbet har jag en kopp som är helig. Nåde den som rör den! Ett smart knep för att få ha sin kopp ifred på jobbet är att köpa en kopp som speglar ens personlighet eller intressen. Det kan vara något som inte alla relaterar till, till exempel ett favoritlag. Själv håller jag på AIK i fotboll, så om jag har en AIK-kopp på jobbet är det inte så många andra som sträcker sig efter just den. En enkel lösning som funkar förvånansvärt bra!

Koppen sätter tonen
Under den varmare årstiden gillar jag och min fru Annie att ge oss ut på landsbygden för att fika. Där är det ofta retrostil som gäller, med vackra, gamla porslinskoppar och matchande fat. Det är något visst med dem, de skänker något både för ögat och smakupplevelsen.

Jag dricker kaffe varje dag, men det är inte varje kopp som blir en riktig fikastund. När jag vill slå mig ner, njuta och ta en paus från vardagen, då vill jag att allt ska kännas rätt, från doften av nybryggt kaffe eller te till bakverket. Och så förstås, koppen. Den får gärna vara gammal, kanske en vintagepärla med tillhörande fat, eller en handdrejad skapelse med en personlig touch. Jag har en särskild svaghet för gamla porslinskoppar, du vet, de där tunna med guldkant, kanske från Rörstrand eller någon udda engelsk servis. Men lika mycket älskar jag det handgjorda, koppar där man ser spåren av en människas händer, där inget är helt perfekt och just därför alldeles underbart.

Varje kopp bär på något unikt
Det finns något väldigt tillfredsställande i att hålla en kopp som inte massproducerats. Jag har börjat samla på kaffe och tekoppar, unika små konstverk från keramiker runt om i landet. Inte för att ställa i något skåp, utan för att använda dem. Vardagen blir så mycket mer trivsam med en vacker kopp i handen.

En av mina favoriter är en ljusgrå äldre vintagekopp med ursprung England. Jag köpte den på en marknad i Skåne en solig och vacker sommardag för många år sedan, och varje gång jag använder den kommer den där dagen tillbaka till mig. Det är precis det jag älskar, när koppen bär på en egen liten berättelse.

Smaken sitter inte bara i kaffet
Det kanske låter som en småsak, att välja kopp med omsorg. Men faktum är att smaken inte enbart kommer från kaffet eller teet i koppen. Forskning visar att hur vi dricker påverkar hur vi upplever smaken. Koppens form, vikt och material spelar alla en roll. Men jag tror också att det handlar om mer än så, det handlar om närvaro.

Att välja en viss kopp är som att sätta tonen för fikastunden. Det blir ett sätt att visa respekt för ögonblicket, att sakta ner och verkligen ta sig tid att njuta. Det är som att säga till sig själv: Nu unnar jag mig något fint. Nu tar jag mig tid.

Olika faktorer påverkar vår smakupplevelse mer än vi kanske tror:
✓ Koppens form kan påverka hur aromen sprids. En bredare kopp låter dofterna blomma ut, vilket kan förstärka smaken. En smalare kopp koncentrerar aromen och ger en intensivare upplevelse.
✓ Materialet, glas, porslin eller metall, ger olika känslor i handen och kan påverka hur vi upplever dryckens temperatur, vilket i sin tur påverkar smaken.
✓ Vikten spelar också roll. En tyngre kopp kan kännas mer lyxig och stabil, medan en lättare kopp upplevs som nätt och elegant.
✓ Miljön vi dricker i spelar också in. Visste du att höga ljudnivåer faktiskt kan minska upplevelsen av både sötma och sälta?

Allt detta visar att fikan är en helhetsupplevelse där våra sinnen samverkar. Koppen vi väljer, dess utformning, känsla och sammanhang påverkar hur kaffet smakar. Så nästa gång du häller upp en kopp, välj den med omtanke. Smaken börjar redan där.

Koppar med själ och karaktär
I mitt kök står ingen perfekt, matchande servis. Istället har jag en brokig samling av älskade koppar, var och en med sin historia. Några har jag hittat på loppis, andra har jag köpt av keramiker jag mött på marknader och resor. Inga av mina koppar är likadana, och det tycker jag om. När jag ska fika väljer jag kopp efter humör, ibland något rustikt och rejält, ibland något skirt och nästan genomskinligt. Koppen blir en förlängning av känslan. Och det är något väldigt fint i det.

En liten kärleksförklaring
Så detta är min lilla kärleksförklaring till kaffe och tekoppen. Den tysta följeslagaren som lyfter varje fikastund. Vare sig det är en klassiker från svensk porslinshistoria eller ett udda fynd från en liten keramikverkstad, rätt kopp gör skillnad.

Så nästa gång du häller upp ditt kaffe, låt hjärtat välja kopp. Det kan förvandla en helt vanlig stund till något lite mer speciellt. Har du en favoritkopp? Kanske en med en historia, en särskild känsla, eller bara den där formen som känns helt rätt i handen?

Tipsa gärna i kommentarerna om dina bästa loppisfynd, och var i landet man hittar de finaste kaffekopparna, tekopparna, kaffekannorna eller tekannorna. Vem vet, kanske hittar någon av oss sin nya favorit just där. Njut nu av en god fikastund(✿◠‿◠)

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.