Fikatips: Kaffestugan i Böda

Vid Bödabukten finns kilometerlånga sandstränder som sträcker sig från Böda till Ängjärnsudden. Fem minuters promenad från Bödastranden finner du Kaffestugan i Böda med bageri, café, kafferosteri och uthyrning av lägenheter och stugor.

Kaffestugan brukar starta igång säsongen vid påsk och sommartid är det högtryck då ortsbefolkning och turister vallfärdar till den röda stugan för att få sig en fika eller en pizza.

Beskriv Kaffestugan i Böda för dem som aldrig besökt er.
– Vi är ett hantverksbageri och café som gillar att tillverka allt från grunden, oavsett om det är matbröd, wienerbröd, vetebröd, bakelser eller gelato. Bra råvaror och ett gott handlag är en måttstock för oss och det tänket går som en röd tråd genom allt vi bakar och tillverkar. Och självklart använder vi inga halvfabrikat. Vi gillar äkta vara.

Vi låter vårt surdegsbröd ta den tid det behöver för att få jäsa och utveckla alla sina härliga smaker i lugn och ro. Bröden slås, viks och formas för hand innan de jäser, snittas och gräddas i vår stenugn. Våra wienerbröd är kavlade med äkta smör och fylls med egenkokt vaniljkräm med äkta vanilj.

Hur ser ert sortiment ut?

– Vi har ett brett utbud av matbröd som inkluderar det mesta man kan önska sig. Vi har ett stort sortiment av surdegsbröd, allt från levain till rågsurbröd på 100% råg. Vi bakar givetvis även skållad Ölandslimpa smaksatt med pomerans.

Det finns alltid många olika sorters vete- och wienerbröd, både som bullar och längder. I alla fall från morgonen när vi öppnar.

I vår kondiskyl hittar du ett stort urval av både klassiska och moderna bakverk. Här finns såväl den gamla hederliga chokladbollen och dammsugaren som vackra och goda moussebakelser samt mycket mer där emellan.

Från det att vi öppnar och fram till kl. 11.00 serverar vi olika frukostpaket, lillfrukost, storfrukost eller för den riktigt hungrige megafrukost till förmånliga priser. Paketen innehåller olika kombinationer av te, kaffe, juice, bredda frallor, kanel- eller kardemummabulle, yoghurt med bär och honung eller smörgåsbaguette. Allt efter humör och hunger. Vi har även sallader, räkmackor och våra populära grillmackor.

Vi älskar även god glass, därför tillverkar och säljer vi vår egen gelato under högsäsong. En smakintensiv italiensk glass tillverkad av naturliga råvaror som mjölk, frukt, bär och socker. Hasselnötterna vi använder i gelaton är äkta nötter från Piemonte och importerade av oss själva från ett familjeföretag i norra Italien vilket ger en fantastisk smak åt vår hasselnötsgelato.

Vi rostar även vårt eget kaffe som vi serverar i butiken och även säljer paketerat i butik. Bönorna som är klassade AA Arabica är odlade i Uganda. Odlingen sker på sluttningarna av Mount Elgon, en inaktiv vulkan i östra delen av Uganda på gränsen mot Kenya. Odlingarna är belägna på en höjd av 2050 meter öh. Den bördiga och vulkaniska jorden ger dess kaffebönor och således vårt kaffe dess speciella karaktär.

Under sommarsäsongen utökas vårt sortiment med pizza som vi serverar mellan kl.12.00 -18.00 och för avhämtning fram till 20.00.

.

Varför skall man fika hos er?
– När du kliver innanför dörren hos oss vill vi att du ska känna doften och värmen av ett hantverk med det där lilla extra äkta och genuina. Vår ambition är att alla våra gäster ska känna sig genuint välkomna och alltid bli bemötta med ett glatt leende och bra service. Vi är det lilla bageriet med stora ambitioner. Från landsvägen ser vår lilla röda stuga, med de betande hästarna i hagen utanför, kanske litet och oansenligt ut men innanför dörrarna möts man av ett modernt stort utbud. Den röda tråden i vår verksamhet är att vi gör saker från grunden med bra, äkta innehåll, som ser bra ut och framförallt smakar väldigt gott. Det gör det med bra råvaror.

Vilka bakverk får man absolut inte missa hos er?
– Några av våra mest efterfrågade brödsorter är levain, valnötsbröd, fruktbröd och drottningen.

I kondiskylen är budapestbakelsen, bakad på hasselnötter som vi själva importerar från norra Italien, kundernas favorit. Tätt följd av amaretti limone, biskvi och dammsugare.

Vår egengjorda mjukglass med mjölk från den lokala mjölkgården Österbo ger glassen en helt unik smak, den är absolut ett måste hos oss. Mjukglass när den är som bäst helt enkelt!

Vår pizza är också ett måste för många av våra gäster, degen är bakad på en blandning av italienskt mjöl och öländskt vetemjöl odlat på Öland, vilket ger en unik smak tycker vi.

Men vår i särklass mest efterfrågade bakverk vi har är vår klassiska kardemummabulle, fylld med mycket smör, mandelmassa och grovmalen kardemumma.

Varmt välkomna hälsar delägare Lena Roos med personal✿❀

.

Kaffestugan i Böda
Adress: Landsvägen Böda 48, Löttorp (cirka 51 km från Borgholm)
Öppettider: Torsdag-söndag (se aktuella öppettider på Facebook/Instagram/hemsida)
Hemsida
Facebook
Instagram
Hitta hit

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

 

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.