Fikatips: Jannesgården café

Jannesgården byggdes på 1870-talet av Jannes Per Jansson som levde mellan 1848 och 1926. Efter Jannes Pers bortgång, övertogs gården av hans son Ernfrid Arhusiander som levde mellan år 1890 och år 1956. Han bodde här tillsammans med några av sina syskon. På andra våningen hade han sin advokatbyrå inrymd. Innan Malung-Sälens kommun förvärvade gården, användes den som fritidsbostad för släkten Arhusiander.

Idag utgör Jannesgården ett viktigt kulturarv från en svunnen epok i bygdens historia och byggnaden är av de vackraste i Malung. I juli 2021 öppnade Jan Elfström, Maria Eriksson och Andreas Mannberg upp dörrarna till Jannesgården café i den anrika fastigheten.

För att föra vidare den historia som Jannesgården bär på har de valt att inreda hela fastigheten i tidstypisk stil för att skapa en så välkomnande, lugn och trivsam miljö som möjligt. Här möts gästerna av kristallkronor, målade kakelugnar och möbler som för en tillbaka till sekelskiftets början då Jannesgården var ett gästgiveri och huserade långväga gäster. 

Här serveras bland annat egentillverkad gelato, hembakat fikabröd samt varma och kalla drycker. De bakar även surdegsbröd på plats och serverar lättare maträtter. Caféet har öppet året runt och sortimentet varierar efter säsong.

✿Varmt välkomna✿

Jannesgården café
Adress: Grönlandsvägen 34, Malung/Dalarna
Hitta hit
Öppettider: Onsdag-fredag 07.45–17.00. Lördag-söndag 10.00–16.00
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.