Fikatips: Lyckans vedugnsbageri

På Lyckans vedugnsbageri bakar vi med olika tekniker för jäsning. Surdeg gjord på både vete och råg, poolish och/eller vanlig färskjäst, allt beroende på vilket bröd vi vill göra. Vårt mjöl köper vi från olika ställen, vissa sorter är ekologiska och/eller närproducerade och ibland använder vi mjöl från större kvarnar.

Förutom vete och råg använder vi spelt eller dinkel. Vi bakar brödet för hand och därmed har alla bröd formats av våra händer och blivit hanterade varsamt och med respekt för råvarorna. Det känns viktigt för oss att kalla vår verksamhet för mathantverk. Som det hantverk det är ser alla bröd olika ut. Brödet tar lång tid att jäsa och därmed utvecklas smaken, aromen och hållbarheten. Bröd som syras och får jäsa lång tid är gott och hälsosamt.

I vårt grundsortiment har vi sju olika brödsorter såsom durumbröd, levain, baguetter, Tossing, Lilla Blå och frukt- och nöt. Durumbröd, levain, Lilla Blå och ciabatta bakar vi varje dag. Under höst, vinter och vår bakar vi dessutom franska baguetter och vårt uppskattade vitlöks- och chilibröd på fredagar och lördagar. Tossing och frukt- och nöt bakar vi dagen före de ska säljas då dessa bröd måste mogna en dag efter att de gräddats. Vi har dem till försäljning varje dag vi har öppet. Dessutom bakar vi bullar varje dag, både kanel och vanilj och ibland har vi även kardemummabullar.

Våra brödpåsar är vaxade och brödet kan gott förvaras i dem. De grova bröden kan gärna lindas in i en duk, speciellt om de är nybakade, de tycker om att mogna omslutna och svalna i sin egen takt. Det enda som absolut inte fungerar när det gäller att förvara bröd är att lägga det i kylskåpet.

Förvarade på ett bra sätt håller de ljusa bröden ca 4-5 dagar. Baguetterna är bäst samma dag, går även bra dagen efter. De grova bröden håller ca 7-14 dagar. Alla bröd går att frysa men de grova måste mogna först.

När vi bakar baguetter så är de färdiga först av alla ljusa bröd. När vi öppnar (kl 11.00) är levain och durumbrödet färdiga. De grova bröden kommer efter det (de ska ändå inte ätas samma dag). I vanliga fall finns ”färdigt mogna” grova bröd från dagen innan så man behöver inte gå brödlös från bageriet! Sortimentet kan alltså variera beroende på när man kommer under dagen. Vill man ha ett speciellt bröd är det säkrast att ringa och beställa.

Vad vore ett bageri utan ett café? Inte mycket tycker vi så därför har vi självklart ett fik. Här hittar du våra smarriga bullar, mjuka kakor, hårda kakor, goda smörgåsar, båda varma grillade och kalla. Vi gör dem på beställning så här får du inga kyskåpskalla mackor! Även annat gott t ex våfflor finns också. Dryck från Kivik, olika smaker och samtliga ekologiska. I anslutning till caféet säljer vi även lite andra varor som på ett eller annat sätt anknyter till vår verksamhet. Olika sorters olivoljor, rapsolja, en del fairtrade-produkter som exempelvis choklad och marmelad.

✿Varmt välkomna❀

Lyckans vedugnsbageri
Adress: Lyckan 7, Hunnebostrand/Bohuslän (strax innan Lyckans vandringshem). Vägbeskrivning finns längs ned på hemsidan.
Säsong: Mars-december
Öppettider: Fredagar 11.00-18.00. Lördagar-söndagar 11.00-16.00.
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.