Fikatips: Flättinge gårdscafé

Här på Flättinge Uppegård i hjärtat av Småland lever vi nära naturen, djuren och varandra. Vi som idag driver gården och gårdscaféet är vi tre systrar, Sandra, Josefin och Louise, fjärde generationen Levinsson på platsen som varit i vår familjs ägo sedan 1945.

Vår resa började med vår gammelfarfar Levin, som köpte gården efter andra världskriget. På den tiden bedrevs ett klassiskt jordbruk med hästar och 20 mjölkkor. Levin var hästintresserad och reste ofta för att köpa nya hästar, något som gjorde att hans barn tidigt fick ta ansvar hemma. Vår farfar Arne var bara nio år när han själv körde häst och vagn för att hämta mjöl från mjölnaren. Intresset för djur och jordbruk gick i arv, och farfar tog över gården som 21-åring. Han utökade verksamheten med fler hästar, får, grisar och mjölkkor.

När vi barnbarn växte upp var det en självklarhet att hänga i stallet, pyssla med shetlandsponnyer och hjälpa till med de ståtliga ardennerhästarna som farfar födde upp. Vår pappa, som tog över gården på 90-talet, fortsatte mjölkproduktionen fram till 2016. Idag har vi istället köttdjur, en liten fårbesättning och kanske viktigast av allt, odlingar som förser vårt café med säsongens bästa smaker.

Sedan 2014 driver vi Flättinge gårdscafé tillsammans. Allt började i den charmiga gammelstugan, en gammal officersbostad från 1600-talet, men numera finns caféet i det gamla stallet som vi har renoverat och byggt ut. Här bakar vi allt från grunden i vårt eget bageri. Våra råvaror kommer i första hand från gården eller från noga utvalda leverantörer som delar vår syn på hållbarhet och kvalitet.

Vi använder svenska mejeriprodukter, ekologiskt svenskt mjöl och svenska ägg. Våra bär och frukter skördar vi själva och förädlar till saft, marmelad, chutney och inläggningar. Kaffe väljer vi från utvalda rosterier, och vi serverar lokalt producerad glass och dryck. Allt för att det vi serverar ska smaka gott och kännas bra i hjärtat.

En av våra mest spännande satsningar är odlingen av sötlupinbönor, en näringsrik och proteinrik böna som är vanlig i andra delar av världen men ännu ovanlig här i Sverige. Våra föräldrar odlar den, och vi tar hand om den efter skörd: blötlägger, kokar och förädlar till exempelvis bönbiffar och bönburgare som säljs både till privatpersoner och restauranger.

Vi har alla våra roller och kompetenser i företaget, Sandra är utbildad kock med en examen i Service Management, turism från Lunds universitet. Hon ansvarar för maten, personalen och upplevelsen i caféet. Josefin är utbildad bagare och konditor. Hon utvecklar nya bakverk, förädlar våra frukter och grönsaker och har även hand om ekonomin. Louise är också bagare, med utbildning i mathantverk från Eldrimner. Hon ansvarar för vårt bageri och sköter inköp så att allt vi behöver alltid finns hemma.

Våra föräldrar är också en ovärderlig del av verksamheten, de odlar grönsaker, bär, rotfrukter och såklart våra sötlupinbönor.

I vår gårdsbutik hittar du ett brett sortiment av våra egna produkter: saft, sirap, chutney, torkad sötlupin, nötkött, ägg och fårskinn från våra djur som betar fritt kring gården. Vi erbjuder även produkter från andra svenska producenter, vissa är våra grannar, andra finns längre bort men alla delar vår kärlek till genuint hantverk och hållbar mat.

Att få driva gården vidare är för oss mer än ett arbete, det är en livsstil och en passion. Vi vill skapa en plats där tradition möter framtid, där smaken kommer från hjärtat, och där varje besökare får ta del av det vi älskar allra mest.

❀Varmt välkomna❀

Flättinge gårdscafé
Adress: Flättinge Uppegård 4, Huskvarna/Småland
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Onsdag-fredag 10.00-18.00. Lördag-söndag 10.00-16.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram
Facebook

Det här inlägget la jag upp den 6 juli 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.