Fikatips: Gunnarsons specialkonditori

Allt började 1946 då den unge konditormästaren Sven Gunnarson gjorde något stort. Han köpte sockerbagare Carl-Otto Nygrens konditori på Götgatan 92 i Stockholm. Där och då föddes Gunnarsons specialkonditori.

Sven som var en sann visionär köpte snart klänningsateljén en trappa upp och sedan köttaffären bredvid. Än i dag så är det fortfarande vi i familjen Gunnarson som driver konditoriet. Att be oss berätta om Gunnarsons historia kräver påtår. Det finns många minnen, möten och bakverk att återskapa genom åren som gått som exempelvis:

1946 – Konditoriet köps av konditormästare Sven Gunnarson
1950 – Bordsservering, live-pianist och öppet till 23:00
1960 – Wienerbröd, mazariner och smörkrämstårtor
1968 – Halvfabrikat trendar, Gunnarsons blir specialkonditori
1973 – Brick-fika – bordsservering är ett minne blott
1975 – ”Gunnarsons special” föds
1980 – Startar bageridel och importerar surdeg från Kalifornien
1983 – Gunnarsons rosa logotyp skapas
1985 – Första chokladpralinen gjuts
1987 – Startar egen glassproduktion
1988 – Invigning av Gunnarsons 8 meter långa kondisdisk
1990 – Garbos tårar skapas till minne av Greta Garbo
1999 – Latte-boom, även på Gunnarsons
2000 – Vinner pris för ”Stockholms godaste tårta” med Chocolat d’Or
2006 – Macaronen lanseras lagom till biopremiären av Marie Antoinette
2010 – Surdegsboom, ”alla” köper levain
2022 – Marie-Louise Gunnarson tilldelas Magnolia-priset (Södermalms egna kulturpris)
2023 – 77-års jubileum

Gunnarsons konditori – 1930-tal

Under 1970-talet noterade konditormästare Sven Gunnarson att många konditorier började ta genvägar. Halvfabrikat förenklade tillverkningen men försämrade kvaliteten. Sven ville markera att Gunnarsons fortfarande bakade hantverksmässigt med äkta smör, vispgrädde och långa jästider. Så vi blev ett specialkonditori.

Idag rymmer begreppet mycket mer. Vi har många glutenfria bakverk, veganska kakor, vi tar specialbeställningar och följer vår egen kondiskalender. Nog vågar vi lova att vi har något gott för varje speciellt tillfälle.

Om du frågar oss vad som är skillnaden mellan ett konditori och ett “fik” så kan vi prata om det en hel dag. Den första skillnaden du som kund möter är den stora kondisdisken, fylld till bredden med nybakade kakor och bakverk. Den erbjuder något för alla människor, smaker och tillfällen. Så gör även platsen. Ett konditori är en plats för njutning, samtal, möten och minnen. En plats utan stress där alla kan trivas och känna sig välkomna. 

Vi menar att ett riktigt konditori är ett kulturarv som är sällsynt i Stockholm idag. Det är med stolthet och ödmjukhet som vi vårdar och vidareutvecklar kondiskulturen på Gunnarsons. 

Gunnarssons konditori – sent 1950-tal

Nybakat är godast. Vi bakar i små serier och garanterar att du alltid handlar färska produkter hos oss. Vi har vårt bageri i samma hus och bakar flera gånger om dagen utan onödiga transporter. Gårdagens bröd säljer vi för halva priset. Vi litar på att du som kund har förståelse för att produkter ibland tar slut. Tillsammans gör detta att vi knappt har något svinn på Gunnarsons. Det är vi mycket stolta över. 

Vi väljer alltid svenska råvaror när så är möjligt och bakar i säsong. Allt vårt kaffe är ekologiskt och rättvisemärkt. Vi bakar flera olika sorters ekologiska bröd och utökar fortlöpande vårt sortiment med växtbaserade bakverk.

Bland det viktigaste och enklaste vi kan göra är att äta upp maten vi köper, dricka upp påtåren och rosta den sista brödskanken. Vår förhoppning är att du ska njuta våra produkter så pass mycket att du omöjligen vill lämna något kvar. 

Ett hållbart konditori innebär också en lustfylld, trevlig och trygg arbetsmiljö med människan i fokus. Hos oss räknas varje kaka, varje människa och varje möte.

✿Varmt välkomna✿

Gunnarsons specialkonditori
Adress: Götgatan 92, Stockholm
Hitta hit
Öppettider: Måndag-fredag 07.00–20.00. Lördag 07.30–18.00, Söndag 10.00–18.00
Hemsida
Facebook
Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.