Fikatips: Konditori Hollandia

Med rötter som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1903 är Hollandia inte bara Malmös äldsta konditori, utan också ett levande stycke stadshistoria, en plats där generationer av malmöbor har fikat, firat och mötts.

Redan i början av 1900-talet bedrevs konditoriverksamhet i dessa lokaler, och sedan dess har hantverket, yrkesskickligheten och kärleken till det klassiska konditoriet förts vidare från konditor till konditor. Det är något djupt trösterikt i tanken på att samma väggar som i dag rymmer kaffekopparnas klirr och lågmälda samtal också har gjort det i över hundra år.

Namnet Hollandia kom till under 1950-talet, då lokalerna möblerades med inredning från Holland. Det var då konditoriet fick sin karaktäristiska stil som än i dag präglar upplevelsen: röda sammetssoffor, kristallkronor, varma färger och en klassisk europeisk atmosfär som känns både pampig och ombonad på samma gång. Här kliver man rakt in i en annan tid, utan att det för den skull känns musealt. Tvärtom. Hollandia är levande, inbjudande och fullt av rörelse, ett konditori där det är lika naturligt att slå sig ner för en snabb espresso som att stanna länge med en bakelse och gott sällskap.

Med sitt centrala läge på en av Malmös mest populära gågator har Hollandia i över ett sekel fungerat som en självklar mötesplats. Hit har man kommit för vardagsfika, festbeställningar, födelsedagstårtor och högtider och så är det fortfarande. Under årets varmare årstiden flyttar en del av upplevelsen utomhus. På den eleganta uteserveringen, ofta omgiven av ett myllrande folkliv, är det lätt att slå sig ner en stund och bara betrakta stadens puls.

Sortimentet på Hollandia rymmer både det traditionella och det nyskapande. Här samsas klassiska tårtor och bakelser med mer moderna skapelser, alltid med hantverket i centrum. Ett självklart val är Sarah Bernhardt-bakelsen, en elegant chokladbiskvi fylld med len chokladtryffel. En bakelse med djup, balans och själ, precis som man vill ha den. För den som föredrar något friskare finns exempelvis moussetårtor med passionsfrukt, där sötma och syra möts i perfekt harmoni. Bakom smakerna ligger ett kompromisslöst råvarutänk. Råvarorna är noggrant utvalda: äkta smör, färska frukter och bär året runt, fina spritsorter i utvalda bakverk och choklad av allra högsta kvalitet från Valrhona.

Hollandia är inte bara ett konditori för den sötsugne. De klassiska smörgåsarna med rostbiff, lax och räkor har länge varit favoriter, och de modernare lunchmackorna har gjort konditoriet till ett uppskattat lunchalternativ för många malmöbor. Allt produceras med samma omsorg och respekt för råvarorna, i det anslutande bageriet där det högklassiga sortimentet tar form.

Konditori Hollandia är mer än ett fik. Det är ett landmärke, ett minne och en tradition och samtidigt en plats som fortsätter att utvecklas. Här möts det svenska konditoriarvet och kontinentala influenser, det historiska och det samtida. Att fika på Hollandia är att ta del av över hundra års konditorihistoria, serverad i kristallglas och porslinskoppar, med samma värme och kvalitet som alltid.

Konditori Hollandia
Adress: Södra Förstadsgatan 8, Malmö
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-19.00. Lördag-söndag 09.00-19.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram
Facebook

Det här inlägget la jag upp den 18 december 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.