Fikatips: Tössebageriet

Tössebageriet är ett klassiskt svenskt bageri och konditori som startades upp av Helga ”Tösse” Södermark. Hon fick smeknamnet Tösse när hon studerade i Uppsala för att bli skolkökslärarinna. Tösse var namnet på hennes hemförsamling i Dalsland. Helga trivdes med smeknamnet hon fått och valde därför att uppkalla sitt företag efter detta. Hon öppnade Tössebageriet den 18 november 1920, 32 år gammal på Karlavägen 77, där det ligger kvar än idag. Fastigheten byggdes 1885. Innan Tösse flyttade in fanns här SJ:s godscentral.

Trots omfattande renoveringar finns inredningsdetaljer kvar sedan öppningstiden. Taket med sina typiska takrosetter och keramikplattor i fönstersmygarna är värda att beskåda. Från början arbetade endast två personer i hantverksbageriet. I krigets slutskede vågade Helga, trots alla varningssignaler satsa på att baka med smör och genuina produkter (smör var under kriget en lyxprodukt). Hon valde att inte falla för att använda ersättningshjälpmedel i sina bröd och bakverk. Hon ville göra som hon lärt sig i prästgårdsköket. Alla recept hon använde hade hon fått med sig från hemmet i Tösse.

Vid en intervju 1966, efter 45 år som egen företagare, sade hon: ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”. Med detta ville hon betona att kvalitet och omsorg har varit företagets grundsten från start. Helgas vision var att företaget skulle drivas i samma anda även i fortsättningen.

Genom åren har Tösse haft flera ägare, men dagens ägare Mattias Ljungberg tog över med sin pappa Hans Ljungberg år 1996. De har sedan dess anammat Helgas tankesätt kring bageriet – att här på Tösse är det kvalité och omsorg man jobbar efter samt även ”Här på Tössebageriet skapar vi bakverk, vi producerar inte”.

På Tösse bakar vi allt från grunden med bra råvaror och mycket omsorg i arbetet. Vi erbjuder en rad olika frallor från klassisk småfranska till surdeg. När det kommer till våra limpor har vi allt från det klassiska formbrödet till surdeg och många andra att välja på. Vi har ett basutbud av limpor som du kan hitta hos oss varje dag. Sedan har vi limpor som enbart bakas vissa dagar och det gör vi för att kunna ge våra kunder ett brett och varierat utbud. Vi erbjuder även ett brett utbud av olika typer av bullar, längder och kransar.

Vårt kondissortiment är brett och vi ett varierande urval av klassiska som moderna bakverk och tårtor exempelvis schwarzvaldtårta, princesstårta, skogsbärscharlotte och vår egen Tössetårta.

Ett flertal av vår personal har under de senaste åren varit medlemmar i Kocklandslaget och Konditorlandslaget samt vunnit tävlingen Årets konditor. Detta borgar för att det som skapas på Tösse håller absolut högsta kvalitet.

✿Varmt välkomna❀

Tössebageriet
Adress: Karlavägen 77, Stockholm
Säsong: Öppet året runt (semesterstängt juli)
Öppettider: Måndag-fredag 07.00-18.00. Lördag-söndag 09.00-17.00.
Hitta hit
Hemsida/Facebook/Instagram

Detta inlägg (samt många andra fikatips) hittar du i Besökta fik per landskap och Fikakarta.


✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.