Fikatips: Kringelgården

Kringelgården i Saltsjöbaden är mer än ett bageri, det är en levande bit svensk fika- och bagerihistoria. Sedan 1902 har här bakats bröd i samma lokaler, och yrket har gått i arv genom tre generationer Christenson. Idag drivs bageriet av Fia och Joel Christenson, men berättelsen om Kringelgården är också historien om en familj som genom decennier satt sina avtryck på Stockholms bageriscen och långt utanför huvudstadens gränser.

Saltsjöbaden, grundat på 1890-talet av Knut Agaton Wallenberg, var från början tänkt som en kurort för Stockholms arbetande. Med ståtliga hotell, villor och ett växande samhälle behövdes serviceinrättningar, bland annat ett bageri. Den 1 maj 1902 öppnade Karl Klang sitt bageri i Neglinge och levererade bröd till Stockholms restauranger och hotell med hjälp av häst och vagn. Efter Klang tog småländske Carlsson över under de svåra krigsåren fram till 1942. Sedan dess är Kringelgården i familjen Christensons händer, en tradition som levt i över 80 år och fortsätter än idag.

Första generationen Christenson – en dröm om konditori
Tord Christenson, född 1917 i Lysekil, lämnade skolan vid 12 års ålder för att utbilda sig till konditor. Efter en mästarutbildning i Tyskland och erfarenheter som konditor på Svenska Amerika Linien tog Tord 1942, tillsammans med sin hustru Zarah Nylander, över bageriet i Saltsjöbaden. De renoverade lokalerna och döpte om verksamheten till Christensons. Tord och Zarah byggde upp ett av Sveriges ledande bageri- och konditoriföretag och var med och slog ihop branschorganisationerna Sveriges bagare och Sveriges konditorier. 1969 öppnades Christensons Konditori i Tippens Köpcentrum, en tidig mötesplats med konditori, pub, glass och bageributik.

Andra generationen Christenson – Gateau och Sturecompagniet
Claes Christenson, född 1948, växte upp ovanpå bageriet och lärde sig tidigt branschens alla sidor. 1973 tog han, tillsammans med sin fru Birgitta, över företaget. Under deras ledning växte verksamheten till Gateau, ett kontinentalt café som revolutionerade Stockholms kafékultur under 1980-talet. Familjen Christenson stod även bakom Sturecompagniet, ett kombinerat restaurang- och nöjespalats med fine dining, barer och nattklubb. Gateau växte snabbt med centralbagerier, butiker och verksamhet på Arlanda, i Uppsala och runtom i Skåne. 2011 såldes Gateau till familjen Fazer, men Christensons arv lever kvar i Stockholms bageri- och kafékultur.

Tredje generationen Christenson – Kringelgården idag
Fia och Joel Christenson representerar den tredje generationen. Fia, född 1978 i Bogotá och adopterad till Sverige, växte upp med Gateaus bagerier runt hörnet. Joel utbildade sig till bagare på Gateau och har sedan dess varit en drivande kraft i verksamhetens utveckling. År 2001 tog Fia och Joel över bageriet i Saltsjöbaden, som nu heter Kringelgården. Sedan dess har de långsamt förfinat verksamheten och fokuserat på det de brinner för, stenugnsbakade surdegsbröd och sötebröd, med leveranser till hotell och restauranger runt om i Stockholm. Under åren har de vunnit priser, deltagit i bagarlandslag och ständigt utvecklat sitt hantverk.

Kringelgården – platsen där tradition möter smak
Kringelgården huserar i ett stort gult hus mitt i ett lummigt bostadsområde i Saltsjöbaden. Här möts besökare av butik och kafé med full insyn till bageriet. Ugnen står fortfarande på samma plats som originalugnen från 1902, och här bakas det året runt, dygnets alla timmar. På Kringelgården kan du ta en fikapaus, antingen inne i kaféet eller på uteserveringen. Här finns allt från klassiska bakverk och nybakat bröd till pizzor, fräscha sallader, grillade mackor och dagens soppa. Vill du ha en god lunch, en lugn fika eller bara njuta av doften av nybakat bröd, är Kringelgården den perfekta platsen där tradition och hantverk möts i varje tugga.

❀Varmt välkomna❀

Kringelgården
Adress: Sturevägen 15, Saltsjöbaden/Stockholm
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Måndag-fredag 07.00–20.00. Lördag-söndag 08.00–20.00
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Notis: Kringelgården har sedan 2022 en filial i Midsommarkransen, Tellusborgsvägen 69
Hemsida
Instagram
Facebook

Det här inlägget la jag upp den 29 oktober 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.