Tjillevipp var du tvungen att säga för att komma ner i den litterära figuren Nils Karlsson Pysslings värld under trätiljorna. Men tjillevipp (eller killevipp, chillevipp) är även en sydsvensk läckerhet som har funnits länge.

Bakverket sägs ha sitt ursprung från anrika Wahlquists Conditori i Kristianstad (konkurs 2018) och den finns att få tag på hos en del konditorier runt om i landet. Dock är den inte så vanligt förekommande och främst finner du den i de södra delarna av landet.

En killevipp kan se ut på lite olika sätt men i regel innehåller bakverket gräddvaniljkräm, maräng uppstruken i chokladkräm och rullad i riven choklad. Jag har själv aldrig smakat en killevipp men ser fram emot att få göra det.

Tjillevipp från konditori Vasa i Örebro
Tjillevipp från konditori Vasa i Örebro

Det finns en hel del konditorier i Kristianstad med omnejd som serverar killevipp, exempelvis Darins bageri och konditori samt deras syterkonditori Conditori Fantasi. Även Conditori Duvander och Conditori Boulevard erbjuder detta bakverk i samma stad.

Killevipp finner du även hos Björns konditori i Vellinge, Törners konditori i Östersund, Konditori Vasa i Örebro, Trandareds hembageri i Borås och ibland även hos Lanemo konditori i Linköping. Det finns garanterat några fler konditorier runt om i landet som med jämna mellanrum erbjuder detta bakverk.

Conditori Fantasi, Kristianstad

Så här har fyra generationer hos familjen Darin i Kristianstad bakat killevipp.

Bottnar ✽ 2 l äggvita ✽ 2 l vatten ✽ 100 g torrvita ✽ 8 kg socker

Arbetsgång Kör igång äggvita, vatten och torrvita i maskinen. Vispa på medelhastighet och häll i socker lite i taget. Vispa till full volym. Spritsa upp kupoler (ca 8 cm i diameter), stor slät tyll, 20 per plåt.

Baka av ✽ Ingångstemp: 160 grader ✽ Baktemperatur: 120 grader öppet spjäll ✽ Ca 40 min

Så fort bottnarna går att ta i, tryck in undersidan av bottnarna försiktigt med tummarna. Torka ut bottnarna på 100 grader i en timme eller låt de stå på eftervärme över natten i ugnen.

Montering Sätt bottnar i en lämplig bakelseform fäst med klick smörkräm. Toppen gör du genom att smeka på din egen chokladsmörkräm för hand över marängerna (gör ett par plåtar åt gången) ringla över med choklad. Spritsa grädde i de antal bottnar du antas sälja ock tryck försiktigt på ditt killevipplock. Avsluta med ett tunt lager florsocker.

Darins bageri & konditori, Kristianstad

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.