Runt om i landet så kan du hitta specifika bakverk som kanske bara finns i en region, en stad eller kanske enbart på konditoriet i byn. Ett bakverk som är lokalt förankrat är thebollen som är en petit-choux med mördegsplatta fylld med vaniljgrädde. Den finner du på Nordells i Arvika men är annars inte speciellt vanligt förekommande i regionen.

De äldre stamkunderna brukar tindra med ögonen när de får syn på thebollen enligt personalen på Nordells. Personligen tycker jag att bakverket innehåller alldeles för mycket vaniljgrädde. Men det är givetvis en smaksak.

Theboll

Wienerkonditoriet i Torsby finns det ett bakverk som heter molusk som är en chokladbollsdeg som man kavlar ut till en korv, delar i lämpligt stora bitar och doppar i mörk choklad.

Molusken går även att finna på Citykonditoriet i Sunne och säkerligen på någon eller några andra orter i Värmland. Den är ganska sötsliskig och är ej heller ett särskilt vackert bakverk.

En molusk i normalstorlek samt en på 1kg från Wienerkonditoriet i Torsby

Mårbackakakan är en mjuk kaka med smak av havre och mandel och som bakas på skrädmjöl från Stöpafors kvarn som är ett havremjöl där havre rostats och finmalts. Mårbackakakan serveras på Selma Lagerlöfs Mårbacka café som ligger cirka 10 kilometer sydost om Sunne.

Mårbacka kaffekaka
✽ 200 g smör
✽ 2 dl socker
✽ 3 ägg
✽ 5 dl skrädmjöl (200 g)
✽ 1 msk mjölk
✽ 3 droppar bittermandelolja

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Tillsätt skrädmjölet, rör ner mjölk och bittermandelolja. Häll smeten i smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen (andra falsen) i ca 50 minuter. Servera gärna med vispad grädde och rårörda lingon.

✶✶✶

Om du känner till fler regionala bakverk, tipsa mig. Och det behöver inte bara vara värmländska bakverk.

Mårbackakaka från Forshaga hembygdsförening

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.