Fikatips: Spigamadre

Mitt i Årsta, på ett lugnt torg omgiven av grönskande skogsparti och bara några minuter från Gullmarsplans tunnelbana, ligger Spigamadre, ett familjeägt bageri och kafé med rötterna djupt i den italienska hantverkstraditionen. Här förenas passionen för äkta, handgjorda bröd och bakverk med kärleken till enkel, näringsrik och god mat, allt tillverkat utan tillsatser och med stor respekt för råvarorna.

Spigamadre grundades 2017 av Barbara Caracciolo, född och uppvuxen i Rom, Italien. Barbara flyttade till Sverige 2004 för att forska inom epidemiologi med fokus på åldrande. Men vid sidan av forskningen växte ett annat intresse fram, passionen för surdegsbakning och italiensk gastronomi, något hon hade älskat sedan hon var 20 år och som blivit en naturlig del av hennes liv. Hennes kärlek till mat, bakning och traditionella italienska recept ledde till skapandet av Spigamadre, ett ställe där kvalitet, hantverk och smak står i centrum.

Barbara är inte bara en skicklig bagare och kock, utan även matskribent och författare. Hon har publicerat tre böcker om bakning, pizza och regional italiensk mat via det amerikanska förlaget Cider Mill Press, böcker som idag sprids och läses över hela världen. Den kunskap och erfarenhet hon förvärvat genom åren genomsyrar allt som händer på Spigamadre, från brödbaket till varje smaksatt bakverk och maträtt.

Det som började som ett litet hantverksmikrobageri har under åren vuxit till ett rymligt kafé och matställe med plats för både familjer, vänner och fikaentusiaster. På Spigamadre handlar allt om äkta, handgjorda produkter, från surdegsbröd och kanelbullar till italienska bakverk som pasticciotti, babà, bigne’ och bomboloni. Maten är lika omsorgsfullt tillagad och inkluderar klassiska italienska rätter som lasagne, pasta al forno, arancini, focaccia, grillade smörgåsar, soppor och sallader.

Men det handlar inte bara om mat, här är atmosfären lika viktig som smaken. Vare sig du vill njuta av en lång frukost med nybakat bröd och doftande kaffe, en lätt lunch med vin eller öl, eller en fika med svenska och italienska bakverk, erbjuder Spigamadre en varm och välkomnande miljö där du kan sitta, slappna av och verkligen känna dig som hemma.

Frukosten på Spigamadre startar tidigt på morgonen med nybakat bröd, smörgåsar och ett urval av varma drycker, från svenskt bryggkaffe till italiensk espresso, chai latte och matcha. På söndagar börjar frukosten en timme senare och på måndagar har bageriet stängt. Lunchmenyn varierar dagligen och erbjuder allt från pizza al taglio, kvadratiskt skivade focaccior med pålägg, till hemlagad lasagne, grillade levainsmörgåsar, sallader och soppor. Från kl. 11.00 serveras även vin och öl, vilket gör lunchen till en stund att verkligen njuta av. Fikaälskare kan däremot glädjas åt att Spigamadre erbjuder bakverk hela dagen, från svenska klassiker till italienska delikatesser som tiramisù, cornetti, babà napoletani, mignon och pasticciotti.

På Spigamadre är kvalitet och omsorg ledord. Varje bröd, bakverk och maträtt tillverkas som om det vore för familjens egna bord, inspirerat av traditionell hembakning snarare än industriellt producerad mat. Här används endast de mest äkta och enkla ingredienserna, utan tillsatser, vilket gör att varje tugga inte bara smakar fantastiskt utan också är näringsrik och hälsosam.

Namnet Spigamadre, som betyder ”veteax mamma”, är en hyllning till spannmålets betydelse genom historien, ett vackert uttryck för respekt och vördnad för jordens och naturens gåvor. Det rymliga kaféet och matstället är en plats där man kan sitta länge, träffa vänner, familj eller bara njuta av en stund för sig själv. Allt som serveras är tillverkat på plats och från grunden, med omsorg om varje detalj. Take-away finns alltid som alternativ, för den som vill ta med sig en bit av Spigamadre hem.

Från det första doftande brödet på morgonen till den sista tiramisù-biten på kvällen erbjuder Spigamadre en smakresa mellan Sverige och Italien, mellan tradition och innovation, mellan hjärta och hantverk. För den som söker genuin kvalitet, omtanke och en liten italiensk touch i vardagen är detta platsen där man hittar både matglädje och inspiration.

❀Varmt välkomna❀

Spigamadre
Adress: Gullmarsvägen 42F, Årsta/Stockholm
Hitta hit
Säsong: Öppet året runt
Öppettider: Tisdag-lördag 08.00-16.30. Söndag 09.00-16.30
Info: Tänk på att öppettider kan variera beroende på säsong, helgdagar och semester. Kontrollera alltid de aktuella tiderna innan ditt besök
Hemsida
Instagram
Facebook

Det här inlägget la jag upp den 25 september 2025 på fikabloggen Robbans bästa. Du hittar det – och massor av andra härliga fikatips – under Besökta fik per landskap och i Fikakartan på min blogg.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.


Upptäck mer från Robbans bästa

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.