Eva Mantsinen driver den mysiga chokladstudion OmnOmnOmn i Årsta där hon skapar  vackra och supergoda chokladpraliner av högsta kvalité. Eva är duktig på färg och form och med sin bakgrund som grafisk formgivare skapar hon originella förpackningar. Snygga förpackningar i all ära men hur är hennes choklad?

Den är väldigt bra enligt Annie och mig och man känner direkt att råvarorna håller högsta kvalité för är det något som Eva ej tummar på så är det just kvalité. Bönorna kommer från plantage med bra arbetsvillkor där bönderna får skäligt betalt och man värnar om miljön. Läs Evas intressanta gästinlägg.

OmnOmnOmn_Handmade-chocolate

OmnOmnOmn_Not-for-Wimps_CHILI

Första gången jag såg egendesignade praliner var vid en provsmakning tillsammans med en kund som jag då designade kaffeförpackningar för. Jag blev helt paff! Hur kunde man göra så fina praliner? Jag kände mig utvald, att få sitta och pröva små chokladjuveler, uppleva smaker, känna den härliga chokladen smälta på tungan. Jag var såld.

Men inget var självklart. En serie beslut gjorde att jag bestämde mig för att bryta upp från en säker och trygg inkomst. Och för att göra en riktig snabb snabbspolning från då till nu, så beslöt jag mig för att ta mitt lilla sparkapital, lära mig chokladmakaryrket och starta en liten chokladtillverkning.

Det började med namnet. En kollega gav mig en chokladask hon fått från hotellet hon bott på en weekend i Amsterdam. På den stod det OMN. Antagligen en förkortning av hotellet. Men när jag såg det klack det till! På kvällen kollade jag om domännamnet omnomnomn.se  var ledigt.

Det var det. Helt otroligt! Ett vanligt ord på webben som läsaren skriver för att beskriva något som är jättegott. Så jag köpte domännamnet. Grejen är att det vanliga sättet att skriva det på är omnomnom eller nomnomnom. Ljuda ordet så förstår du… Jag har alltid skrivit det som tre stavelser OmnOmnOmn. Skillnaden i skrivningen är alltså bokstaven n. Sagt och gjort. Domänen köptes och bolaget registrerades. Det här var i mars 2013.

collageedited

Jag hittade lokalen i augusti 2013 i Årsta och tog över kontraktet i september. Med familj, hantverkare och vänner rev jag ut allt i lokalen och började om från början och fyra månader, den 1 december öppnade jag dörren till butiken.

Jag gick rakt in i julruschen utan en susning om vad det betydde mer än att själv vara stressad konsument. Nu stod jag på andra sidan disken och tillverkade praliner på nätterna och sålde på dagarna.

collageedited

En liten notis i lokaltidningen inför andra advent och plötsligt stod det massor med kunder i butiken. Oj vad förvånad jag blev! Omtumlande. Roligt. Utmanade. Men det som skavde var de färdiga chokladaskarna som fanns att köpa för oss i min nya bransch. Så energilösa, bleka och framför allt absolut urtråkiga. Att sälja vackra praliner i en enkel låda var inte optimalt.

Jag såg en möjlighet. Att kombinera mitt ena yrke som grafisk formgivare och mitt nya som pralinör. Jag ville måla hela chokladvärlden! Göra udda, roliga, fräcka och tuffa askar för designintresserade och nogräknade konsumenter. Eller för de som helt enkelt blir glad av att köpa en rolig ask. Enkelt uttryckt – rolig att ge, rolig att få. Och på den vägen är det. Jag målar chokladpraliner, designar askar. Det här är bara början.

collageedited

Redan när man går in i min butik möter man det oväntade. Inte brunt, inte trä, inte guld. Så långt från en Parisisk chokladbutik som man kan komma. Det var medvetet. Här möter man svart, vitt, metall, färg och glada praliner och knasiga och fina askar. Och i mitt chokladkök kan vem som helst känna sig hemma. För det är byggt som om det är hemma hos dig eller hos mig. För jag kunde inget annat. Jag kommer inte från konditoribranschen. Jag är bara en chokladnörd. Med ett djupt intresse för design och som drivs av lust och passion.

De som entusiasmerar mig mest och som ger mig energi är mina kunder, vänner och följare på nätet som peppar, handlar och ömmar för en liten tillverkare som längtar så mycket efter att få fortsätta i ”the-sweet-business”. För nu börjar vi, som inte kommer från branschen, ta plats och röra om i det så tidigare traditionella.

Men framför allt, vi är några som vill höja statusen för den lilla chokladpralinen. Som hellre jobbar med kvalitetschoklad än med bulkchoklad. Som hellre jobbar med spårbar och etisk choklad. För vi tror att det finns konsumenter därute som också vill och tänker på samma sak som vi. En bra råvara, schyssta arbetsförhållanden, skäligt betalt för kakaon och ekologiskt tänk ska löna sig. I alla led.

collageedited

 —————————————————————–-

OmnOmnOmn_EvaÔÇôFotografÔÇôOlofÔÇôPlymÔÇôForshell
Foto: Olof Plym Forshell 

Eva Mantsinen
Grundare och ägare
OmnOmnOmn
Butik: Gullmarsvägen 42 F (Årsta, nära Gullmarsplan)
Tel: 070-365 27 65
E-post: info@omnomnomn.se
Hemsida: här
Facebook: här
Instagram: här
Pinterest: här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.