Då har det äntligen blivit dags för lite ”hört på stan”och senast det begav sig var den 31 augusti. Givetvis har några fikarelaterade nyheter dykt upp sedan dess. Som alltid i en storstad där det råder hög puls och mycket aktiviteter så öppnas, stängs och renoveras kaféer så häng med mig på ett svep. Sitter du inne med aktuella nyheter så är du välkommen att tipsa mig här på bloggen alternativt skicka ett mail så lägger jag upp det här.

…..Deli 1. Dessert & Choklad Stockholm började i slutet på oktober med att ta in godsaker från småskaliga gårdar. Honung från Judith af Sillén, ägg från Sanda hönseri och mejeriprodukter från kretsloppsgården Ällmora i Södermanland. Ny leverans varje onsdag. Riktigt bra säger jag som köpt och smakat.

…..Deli 2. Haga Tårtcompani & Bageri med Anna Cardelius och Oscar Målevik startar en delibutik (Haga Matcompani & Delikatesser) i närheten av deras bageri i Hammarby Allé. Planerad öppning i vår.

…..Deli 3. Delselius Konditori & Bageri med Kristoffer Delselius vid rodret öppnar en deli i Gustavsbergs hamn nästa sommar med fokus på lokala råvaror. Det kommer att finnas cirka 20 sittplatser och det kommer även att finnas möjlighet att ta sig ett glas vin/öl. På sikt planerar de att starta fler enheter i Värmdö och Nacka.

…..Lillebrors bageri med Stefan Berg slog upp sina dörrar i förra veckan på Rörstrandsgatan 12. Stefan och bagaren Sven Gunnar har även lånat in kocken Fredrik Ander som skall bistå med den gastronomiska delen. Det kommer bla satsas på tunnbrödsrullar.

…..I augusti i år öppnades The Pastry Studio på Drottninggatan 73. Det är konditorn Göran Söderin som tillsammans med branschkollegor erbjuder kurser och event för hemmabagare och proffs. De erbjuder helgkurser och kvällskurser inom choklad, bröd, karameller, veganska desserter och tårtor. Kul koncept och jag hoppas det kommer att gå bra för dem.

…..Ett stort grattis till tårtkonstnären Liv Sandberg som nyligen vann en omröstning om vem som tillverkar världens snyggaste bröllopstårta. Finalen i tävlingen Edible Artists Global Awards avgjordes i Hongkong häromveckan. Av ett tjugotal nominerade hade juryn valt ut fyra finalister som folk över hela världen fick rösta på. Till slut gick titeln Most Inspiring Wedding Cake Artist 2016 till Liv Sandberg. Om du kommer ihåg så var Liv med i Dessertmästarna i höstas. Besök hennes butik på Hauptvägen 90 i Hökarängen.

…..OmnOmnOmn Chocolaterie slog i förra veckan upp dörrarna till sin nya lokal i Hammarby Sjöstad. De låg tidigare i närheten av Gullmarsplan men Eva Mantsinen behövde en större lokal för produktion och kursverksamhet. Ny adress är Hammarby Allé 9A som ligger vid Skansbrons slut (ett stenkast från Haga Tårtcompani & Bageri).

…..Pom & Flora öppnade i slutet på november en ny enhet i inredningsbutiken Rajas tidigare lokal på Odengatan 39. Jag var där och fikade för två veckor sedan och fick då växla några ord med Rasmus Axelsson (det är Rasmus och Anna Axelsson som är ägare). Fiket i Vasastan lär bli en lika stor succé som den på Södermalm.

…..Rapparen Ken Ring öppnar kafé på Åsögatan 144. Marley Coffee kommer som namnet antyder drivas i reggae-anda. Ett liknande kafé öppnades av Ken på Avenyn Göteborg nu under hösten. Fokus kommer att ligga på ekologi och hållbarhet. Planerad öppning blir någon gång under andra halvan av december.

…..Hösten 2017 öppnar Eataly på Biblioteksgatan 5. Den 3000 kvadratmeter stora lokalen kommer att inhysa en italiensk matmarknad med restauranger, barer, kaféer och husgeråd. Eataly finns på ett flertal platser runt om i världen.

…..Bageri & Konditori Santa Fé på Södermarsvägen 1 i Kärrtorp har fått ny ägare. Det är Sofie Thorsbrink som tagit över det klassiska fiket. Hon är utbildad bagare och konditor och har de senaste 17 åren varit anställd på många olika bagerier runt om i Stockholm. Santa Fé har en skylt som är K-märkt och 2014 vann de Stadsmuseets tävling ”Lysande skylt”.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.