Då har det åter blivit dags för mig att publicera lite nytt som hänt på fikafronten i Stockholmsområdet. Senaste inlägget var i augusti men i och med att det öppnats så mycket nytt de senaste två månaderna så behövs en uppdatering. Jag har flera gånger tidigare skrivit om hur trevligt det är att läsa om alla nya fik som poppar upp i och runt stan. Faktum är att det finns plats för många fler fik då Stockholms invånare växer kraftigt och de områden jag vill se fler fik på är i våra förorter.

De flesta som flyttar in till Stockholm bor inte innanför tullarna, de bor i förorten. Varför skall man behöva resa in till stan bara för att få sig en kopp kaffe och en god bulle? Jag känner till en uppsjö bagerier och kaféer runt om i våra förorter som är välmående och lönsamma och som älskas av lokalbefolkningen.

När olika fastighetsägare årligen genomför enkätundersökningar om vad de boende helst ser för affärsidkare i fastigheten så toppas listan i princip alltid av bageri och kafé. Skanska genomförde en undersökning i augusti där de lät 2000 personer svara på frågan om vilken serviceverksamhet de helst vill ha i fastigheten. Bageri toppas med 47 % följt av kafé på 38 %. Därefter kommer apotek 29 %, matbutik 27 %, delikatessbutik 26 %, blomsteraffär 24 %, gym 20 %, kontor 18 %, jouröppen butik 18 % samt restaurang 16 %. Där efterfrågan är stor finns möjlighet att lyckas.

…..Förra helgen slog Café Kristinahuset i Sköndal upp portarna. Den historiska byggnaden från 1600-talet ligger vackert vid Drevviken och har ett stort antal sittplatser fördelat i flera rum. Här finns även konferensrum och festvåning. Adressen är Herbert Widmans väg 7 i Sköndal. Kaféet drivs av Fazer Sverige.

…..Koloni har nyligen öppnat en ny enhet i Sven Harrys konstmuseum i Vasaparken. Koloni finns sedan tidigare i Saltsjö-Duvnäs, Telefonplan, Biblioteksgatan, Skansen, Strömparterren och på Yogayama Östermalm.

…..Enskede Bakgården Stenugnsbageri på Sockenvägen 477 vid Skogskyrkogården fick nya ägare i somras och har renoverat lokalen.

…..Teamet bakom Kaffeverket och Snickarbacken 7 har öppnat Gast på Rådmansgatan 57. Det nya kaféet är inrett av arkitekterna Mattias Rubin De Lima och My Zachrisson. Stort fokus ligger på ekologiskt, vegetariskt och veganskt. Gast samarbetar med ett flertal mikrorosterier såsom Koppi, Stockholm Roast och Per Nordby.

…..Ett stenkast från Gast på Rådmansgatan 12 ligger Mr Cake som öppnade upp i september. Men det behöver jag knappast nämna för någon för det vet de flesta om vid det här laget!

…..Finska cafèkedjan Mumin Kaffe har nyligen öppnat sin först enhet i Sverige. Fiket ligger på Österlånggatan 5 i Gamla Stan. För cirka ett år sedan öppnade tv-programledaren Sanna Kiiski det första kaféet i Helsingfors och idag finns det fem stycken Mumin kaféer i Finland. I Muminkaféerna kliver man rakt in i Mumindalen och får en fikastund där barnens behov står i centrum. Porslinet, inredningen och figurerna är hämtade från Mumintrollens magiska värld. Mumin Kaffe skall expandera kraftigt de närmsta åren och skall öppna enheter i ett 40-tal länder runt om i världen.

…..Eataly på Biblioteksgatan 5 planerades att öppna nu i höst men pga av förseningar kommer de att slå upp portarna någon gång efter nyår i stället. Lokalen som är på 3 000 kvadratmeter kommer att inhysa bageri, gelateria, chockolateria, pizzeria, pastaservering och en saluhall. Eatalys ambition är att erbjuda italiensk mat och dryck av hög kvalitet tillgängliga för alla. De finns redan idag etablerade i Italien, Japan, Dubai, Turkiet, Brasilien, Sydkorea, Tyskland, Danmark och USA.

…..Johan & Nyström har nyligen öppnat en ny enhet i Bianchi Cafe & Cycles före detta lokaler på Norrlandsgatan 20. Lokalen är stor med många sittplatser och här finns en riktigt häftig tap wall. Utöver konceptbutiken så finns en utbildningslokal, kaffe- och tebar samt mötesrum. Du kan även handla med dig kaffe hem.

…..Världsmästaren i bageri 2014 Håkan Johansson har tillsammans med sin vapendragare Fredrik Ekman öppnat Nockeby bageri i Bromma. Håkan som närmast kommer från Taverna Brillo har tagit med sig Sofie Andersson från Brillo. Sofie drev dessförinnan kaféet i Norrby trädgård i Tyresö. Bageriet ligger vid Nockeby torg.

…..Chokladfabriken öppnar en pop-up enhet vid Åhlens city. Öppning planeras fredagen den 13 oktober.

…..Espresso House fortsätter expandera kraftigt och skall öppna 60 enheter per år runt om i landet fram till 2020.

…..Missa inte glassbaren Nordic Fauna Ice Cream som du finner i Kräftriket 14A vid Brunnsviken. Här tillverkas hantverksglass med nordiska smaker som uteslutande är gjorda på naturliga råvaror. De garanterar löjligt goda glassar och den som ligger bakom allt är Joel Lindqvist som driver Mat- & Chokladstudion i Malmö. Joel är kock, konditor och kokboksförfattare och 2014 vann han Dessertmästarna. Under årets Bak- & Chokladfestival kommer Joel tävla i Årets Konditor.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.