Att lägga upp foton på det man äter och dricker på olika sociala medier görs av de flesta någon gång. Vissa fotar och lägger snabbt upp på exempelvis Instagram, Facebook och Pinterest medans de flesta matbloggare har en helt annan förberedelse där bakgrundsarrangemang, ljus, vinklar, avstånd och slutligen redigering är av vikt.

Själv är jag en glad fotoamatör som mest fotograferar landskap och natur, vilket jag gjort i snart två år. Sedan september i år lägger jag även ut mina foton på Instagram (robbankwok, här kan du se mina foton). När jag är ute och fikar fotar jag alltid med min Iphone och syftet är inte att i första hand ta snygga bilder utan enkelt förmedla hur lokal, omgivning och utbud ser ut utan krusiduller. Men oavsett vilken ambition man har så kan vi alla lära oss mer och jag har hittat ett par videor där du kan få lite nyttiga tips om vad du bör tänka på när du fotar mat och dryck.

IMG_6739edited

IMG_7962edited                                                                                                         Ovan två foton är tagna med min Iphone.

Digitalkamera, systemkamera, kompaktkamera eller mobilen, spelar det någon roll vad man har för kamera? Det sägs oftast att det inte är kameran som tar bra bilder, det är fotografen och det ligger givetvis något i det. Om jag inte tar bra bilder och ej förstår mig på tekniken, då blir det ej heller bra foton, detta oavsett vilken kamera jag har. Men om man sätter sig in i grunderna och är klar med vad syftet är då är det oftast roligare med en system- eller kompaktkamera.

Mobilernas kameror blir allt bättre för varje år och enkelheten är dess fördel. De väger ingenting, är ej otympliga, bilden blir helt ok och du behöver inte tänka efter så mycket utan bara trycka av. Du kan även välja att snabbredigera via olika appar och på ett flux är du sedan klar för publicering, enkelt och smidigt.

Jag vet att det finns många duktiga matbloggare runt om i världen som enbart fotar sina mästerverk med mobilkameran men majoriteten använder ändå sig av en system- eller kompaktkamera (många anlitar även fotografer). I grunden handlar det om att se till sina egna behov och därefter pröva sig fram.

Här är en video där Marc Matsumoto tar upp lite grundläggande tips för att fota mat och du får bortse från att de bara promotar Sony-produkter i detta klipp (jag använder själv Canon).

Nästa video är lite mer avancerad och om man bortser från utrustningen så är det tanken bakom varje steg som är det intressanta. Presentatör är Skyler som tillsammans med Heather driver bloggen We Eat Together. De är båda professionella fotografer och kika gärna in på deras blogg då det finns en hel del bra tips där.

En sida med många bra tips är Learn Food Photography med fotografen David Loftus. Han har flera steg-för-steg-videor som du kan se på här.

En annan bra sida är Digital Photography School som drivs av Darren Rowse och som du kan läsa mer om här.

Till sist, en snyggt producerad video från Julie Renouf.

Julie Renouf – food photography from hailey bartholomew on Vimeo.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.