”Montis” kammade hem Pralin-SM

I dag genomfördes det första svenska mästerskapet i pralintillverkning för yrkesverksamma konditorer och professionella pralinhantverkare. Tävlingen arrangeras av branschföreningen Sveriges Bagar- och Konditormästare (SBoKM) tillsammans med Bak- och Chokladfestivalen samt Stockholmsmässan. 

Vinnaren blev Montadar ”Montis” Kanbar från Bullar & Bröd stenungsbageri i Stockholm. ”Montis” är inte enbart en vass pralinör utan även en duktig bagare. År 2020 vann han tävlingen Årets Bagare och två år tidigare vann han SM för Unga Bagare.

Finalister
Carina Lovén, Chocolaterian Norrvikens trädgårdar, Stockholm
Cornelia Skalin, Hotel at Six, Stockholm
Marika Bystedt Gaulitz, Gånsviks choklad, Härnösand
Montadar ”Montis” Kanbar, Bullar & Bröd stenungsbageri, Stockholm
Kristine Wallin, KW praliner, Falköping

Resultat
1. Montadar ”Montis” Kanbar, Bullar & Bröd stenungsbageri, Stockholm
2. Marika Bystedt Gaulitz, Gånsviks choklad, Härnösand
3. Cornelia Skalin, Hotel at Six, Stockholm
4. Carina Lovén, Chocolaterian Norrvikens trädgårdar, Båstad och Kristine Wallin, KW praliner, Falköping

Montadar Kanbar får stolt titulera sig Årets Pralinhantverkare, tillika Svensk Mästare i pralinhantverket. Under ett års tid får Montadar representera branschen med titeln Årets Pralinhantverkare. Dessutom vinner Montadar äran att skapa nästkommande års Festivalpralin för Bak & Chokladfestivalen, professionell monteryta och all försäljning av festivalpralinen under festivalen året efter vinsten.

En glad och stolt vinnare
1. Montadar ”Montis” Kanbar – Bidrag: Chocolicious
2. Marika Bystedt Gaulitz – Bidrag: Curling-Anette
2. Marika Bystedt Gaulitz
3. Cornelia Skalin – Bidrag: Dragon’s Breath
3. Cornelia Skalin
4. Carina Lovén – Bidrag: En passion för lakrits
4. Carina Lovén
4. Kristine Wallin – Bidrag: Ananaskaramell

Arrangör
SBoKM – Sveriges Bagar & Konditormästare – En branschförening för mästare.

Mästarbrevet har gamla anor och har utvecklats med tiden för att anpassas till branschernas utveckling. Brevet är ett eftertraktat kompetensbevis för yrkesutövaren och är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom det egna hantverksyrket.

Föreningen Sveriges Bagar- och KonditorMästare (SBoKM) har som målsättning att samla alla bagar- och konditormästare, för att tillsammans arbeta för och medvetandegöra kunskapen och hantverket mot allmänheten.

Som landets mästare behöver vi kommunicera starkare. Det gör vi bättre samlat, därav denna förening. Idag består föreningen av 19 medlemmar spridda över hela Sverige.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten eller sponsrade inlägg. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.