Om Robban

Fikatips: Bageri Speceri 

Fikatips: Bageri Speceri 

Vårt bageri ligger i det stora Gula industrihuset alldeles vid Mälarens strand mitt i Stallarholmen. Här trängs vi bagare med många andra hantverkare. Här kan du besöka hantveks- och återbruksgallererian Samverket, köpa hantverksmässigt stoppad korv, botanisera i vintagebutiker, fynda på loppis, ta ditt djur till…

Läs mer
Fikatips: Mormors stenugnsbageri & kaffestuga

Fikatips: Mormors stenugnsbageri & kaffestuga

Mormors stenugnsbageri & kaffestuga ligger trivsamt vid hamnen i Stora Rör på Öland och här kan du i en lugn och familjär atmosfär njuta av nybakat surdegsbröd och bullar. Bageriet strävar efter att enbart arbeta med ekologiska och KRAV-certifierade produkter. Vi bakar traditionellt men också…

Läs mer
Kafferosterier i Sverige

Kafferosterier i Sverige

Antalet kafferosterier ökar stadigt år för år i landet vilket är trevligt. De stora rosterierna Arvid Nordquist, Löfbergs, Gevalia och Zoégas står visserligen för den största delen av kaffeproduktionen men mikrorosteriernas andel växer så sakteligen. I slutet av 1920-talet fanns det ett 60-tal kafferosterier i…

Läs mer
Fikatips: BAK

Fikatips: BAK

Allt bröd i hela världen består oftast av vatten och mjöl. Det är sedan gammalt. Men det är därefter man gör skillnad. På BAK jobbar vi med händerna. Allt vi gör, gör vi med händerna. Inte för att det är enklast. Men vi tycker att…

Läs mer
Semla – slät massa eller med bitar i?

Semla – slät massa eller med bitar i?

Häromdagen åt jag en klassisk semla från Vete-Katten i Stockholm och när jag skriver klassisk så menar jag en semla med slät mandelmassa med tydlig smak av bittermandel utan gigantiska bitar av saltrostade mandlar – helt enkelt en semla som den smakade innan 2015 då…

Läs mer
Kaffeguide Stockholm

Kaffeguide Stockholm

Nu har jag uppdaterat kaffeguiden där jag listar kaffespecialister, italienska espressobarer och kaféer i Stockholmsområdet med fokus på riktigt schysst kaffe. Guiden började jag med 2015 tillsammans med andra guider inom fikasfären som jag publicerar årligen här på bloggen. Kriteriet för kaffeguiden är att det skall finnas…

Läs mer
Kurser i surdegsbakning

Kurser i surdegsbakning

Då många fikaälskare även tar sig tid att baka bröd i hemmets trygga vrå så vill jag passa på att tipsa om olika aktörer som erbjuder kurser i surdegsbakning runt om i landet. Många bagerier arrangerar med jämna mellanrum kurser i surdegsbakning vilket är utmärkt…

Läs mer
Fikatips: Bröt surdegsbageri & pizza

Fikatips: Bröt surdegsbageri & pizza

2012 avslutades tillverkningen av textilier i Uddebo väveri efter drygt 100 framgångsrika år med produktion av kvalitetstyger. Sedan 2016 är Väveriet är en del av den lokala utvecklingen i Uddebo och en större rörelse mot omställning till mer hållbara sätt att leva där klimatförändringarna tas…

Läs mer
Fikatips: Nygrens café

Fikatips: Nygrens café

Mitt i kaféstaden Alingsås och med populära divershandeln Balders Hage som närmsta granne hittar du Nygrens café. Ett mysigt och hemtrevligt café beläget i ett magasin med anor från 1700-talet. Den gamla handelsgården har gett namn till Nygrens café. Den gemytliga magasinsbyggnaden där caféet är beläget…

Läs mer

Dyrare semlor i vinter

Det har knappast undgått någon att semlorna blivit betydligt dyrare i år jämfört med fjolåret. Jag har noterat att många bagerier och konditorier i Stockholm tar 54 kr för en semla. Därmed har den magiska 50 kronors-spärren för en semla med råge överträffats. Bakom höjningarna…

Läs mer
Tehus och tehandlare i Stockholm

Tehus och tehandlare i Stockholm

Känner du till att te kom till Sverige i slutet på 1600-talet och att det är den dryck, efter vatten, som är den mest utbredda i världen? Förr i tiden konsumerades te främst av de mer välbärgade men drycken spred sig snabbt till värdshus och till de…

Läs mer
Fikatips: Vete-Katten

Fikatips: Vete-Katten

På Kungsgatan i Stockholm ligger anrika konditoriet Vete-Katten som grundades 1928 av en driven kvinna vid namn Ester Nordhammar. På den tiden drevs få företag av kvinnor, och än färre konditorier. Ester, som var 42 år, hade visserligen lång arbetslivserfarenhet, men hon hade knappt satt…

Läs mer
Landets populäraste bakverk

Landets populäraste bakverk

Jag har genom åren rest runt rätt mycket i landet och besökt ett stort antal fik och pratat med både ägare, bagare/konditorer och gäster och en vanlig fråga som jag brukar få är vilka bakverk som är populärast i landet. Mitt svar brukar alltid bli…

Läs mer
Fikatips: PM & Vänner Bröd & Sovel

Fikatips: PM & Vänner Bröd & Sovel

PM & Vänner Bröd & Sovel är en tydlig kärleksförklaring till brödet som civilisationens urmoder. En kärlek och fascination som hyses av de flesta som minns de trollbindande dofterna av barndomens nybakade kanelbullar eller paris-semesterns nybakade croissant med syndigt söt confiture. De sista åren har det…

Läs mer
Fikats historia – en resa i tid och rum

Fikats historia – en resa i tid och rum

Vi har en lång och gedigen fikatradition i Sverige som sträcker sig flera år tillbaka i tiden och begreppet fika marknadsförs även utomlands där nyfikenheten är stor över vår tradition. Med jämna mellanrum skriver jag artiklar om den svenska fikatraditionen till utländska tidskrifter och till diverse…

Läs mer
Hetvägg – en semla på vift

Hetvägg – en semla på vift

Semlorna har återigen tagit plats på tronen och under en period får andra bakverk stå i skymundan för den mäktiga semmelfamiljen. Klassiska semlor trängs med olika sorters hybridsemlor i montrarna på kaféer, bagerier och konditorier och hos vissa av dem kan man även beställa hetvägg….

Läs mer
Fikaträffar med Äldrekontakt

Fikaträffar med Äldrekontakt

Mer än var tredje person som är 60 år eller äldre bor ensam och andelen kvinnor som bor ensamma är nästan dubbelt så många som männen. Det visar en kartläggning som SCB genomförde förra året och som presenteras i rapporten ”Efter 60”. Det bor över…

Läs mer
Fikaträffar som förenar

Fikaträffar som förenar

Fika är bland det svenskaste som finns och vi tar gärna en kopp kaffe och något sött till tillsammans med arbetskollegor, släktingar och vänner. Men nästa gång du tar en fika, varför då inte göra det tillsammans med någon för dig okänd person vars ursprungsland inte är…

Läs mer
Stöd ditt lokala fik❤

Stöd ditt lokala fik❤

Under pandemin var det många restauranger, bagerier och kaféer som hade det tufft. När så pandemirestriktionerna och de allmänna råden togs bort den 9 februari förra året så andades många näringsidkare ut. Men lugnet varade inte länge för i gryningen den 24 februari så invaderade…

Läs mer