Om Robban

Handelsträdgårdar med kafé i Stockholm

Handelsträdgårdar med kafé i Stockholm

Säsongen är i full gång bland Stockholms alla handelsträdgårdar och vi fyller nu våra trädgårdar och balkonger med vackra blommor och växter. Jag är en stor vän av handelsträdgårdar och älskar att strosa omkring i dessa härliga miljöer. Att sitta och fika i en handelsträdgård är rofyllt…

Läs mer
Sommarkaféer – fik att älska❤

Sommarkaféer – fik att älska❤

Sommarkaféerna har börjat glänta på sina dörrar och snart har de öppet även vardagar. Jag älskar dessa små och ofta anspråkslösa fik som främst öppnar upp under perioden juni-augusti för att sedan åter gå i dvala. Givetvis finns det det en hel del etablerade och…

Läs mer
Stockholms största glassguide

Stockholms största glassguide

Vår kärlek till glass är innerlig och passionerad och vi svenskar äter glass i stora lass. De populäraste smakerna är vanilj, choklad, pekannöt, lakrits, romrussin, jordgubb, pistage, melon, polka och päron. Var finns då den smarrigaste glassen i Stockholm? Spana in min uppdaterade glassguide som jag publicerar…

Läs mer
Fika i Viby och känn historiens vingslag

Fika i Viby och känn historiens vingslag

För två år sedan öppnade bagarmästare Per-Olof Henriksson och Marie Tegnefjord upp ett mysigt sommarcafé i vackra Viby by som ligger ett par rejäla bullkast från Sigtuna centrum. Uppslutningen och intresset från fikasugna gäster har varit så pass stor att Marie och Pelle numera har…

Läs mer
Här är landets bästa kaffeupplevelser och de vassaste baristorna

Här är landets bästa kaffeupplevelser och de vassaste baristorna

Det var inte enbart konditorerna och konditorierna som prisades i måndags när Svenska Gastronomipriset arrangerade sin årliga galaföreställning med pompa och ståt utan även landets bästa baristor och de bästa kaffeupplevelserna röstades fram av folk verksamma inom kaffebranschen. Det är 100 av landets mest framstående baristor som…

Läs mer
Här är landets bästa konditorier och konditorer

Här är landets bästa konditorier och konditorer

I måndags avgjordes vilka som tog hem Svenska Gastronomipriset i ett flertal kategorier. I Konditorernas Konditori och Konditorernas Konditor är det 100 stycken av landets vassaste konditorer som röstat fram 10 konditorier och 10 konditorer som de anser vara bäst. Man kan således med gott samvete säga…

Läs mer
Fikatips: Gräddhyllan lantcafé

Fikatips: Gräddhyllan lantcafé

Gräddhyllan lantcafé, en gård från 1870-talet, har ett naturskönt läge vid Lagan med utsikt över Tånnerydsdammen i sydvästra hörnet av Småland. Mitt i detta kulturlandskap njuter du av stillhet och den vackra och rogivande miljön. Min gamla idé om ett café på landet, blev verklighet…

Läs mer
Fikatips: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Fikatips: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Året var 1887 då Alfred Andersson startade Anderssons konditori. Sedan dess har kunskaperna och kärleken till yrket förts vidare, och alla följande generationer har varit aktiva inom branschen. Här är berättelsen om vår historia, om kärleken till surdegsbröd och det hårda arbete som ligger bakom…

Läs mer
Lakis Psomas – svensk kaffemästare

Lakis Psomas – svensk kaffemästare

I lördags arrangerades svenska kaffemästerskapen och den som tog storslam var Lakis Psomas som vann både Barista Cup och Brewers Cup. Lakis var en av dem som tidigare drev Tro, Hopp & Kaffe på Arlanda och innan dess drev han ett kafé i Hägersten. 2016…

Läs mer
Chokladbollen – en populär favorit

Chokladbollen – en populär favorit

Idag är det inte vilken dag som helst utan hela dagen lång njuter vi av chokladbollar. Redan som barn var jag tokig i chokladbollar och på fritids längtade jag till att få baka och äta dessa små godingar. Även om jag idag sällan gör chokladbollar hemma så…

Läs mer

Gelato – äkta vara eller fake

De senaste tio åren har gelato ökat i popularitet i Sverige och produktionen och distributionen sker i regel av småskaliga eldsjälar som brinner för den italienska varianten av glass. Många småskaliga gelatotillverkare i Sverige vurmar för schyssta råvaror och gärna ekologiskt, vilket naturligtvis är bra….

Läs mer
Magnus Johansson går ihop med Eatery

Magnus Johansson går ihop med Eatery

Magnus Johansson bageri och konditori i Hammarby sjöstad slår ihop sina påsar med mat- och mötesaktören Eaterygruppen. Samgåendet är en del i en större gemensam satsning på att utveckla bageri, konditori- samt glass- och konfektyrverksamheten ytterligare i de båda företagen.  ”Såväl vi på Magnus Johanssons Bageri och…

Läs mer
Fikatips: Conditori Nordpolen

Fikatips: Conditori Nordpolen

Conditori Nordpolen är ett klassiskt conditori med anor från 1903 då systrarna Alma och Alvida Jansson startade konditoriet. Conditori Nordpolen drivs numera som aktiebolag och är ett typiskt småföretag/familjeföretag som drivs av syskonen Tina, Per och Elin. Cirka 40 personer är sysselsatta i rörelsen som…

Läs mer
Fikatips: Solhaga stenugnsbageri

Fikatips: Solhaga stenugnsbageri

På Solhaga bakas surdegsbröd och söta bakverk så gott som varje dag året runt, på mjöl från våra halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Brödet bakas enligt långsamma processer där vi använder surdeg och andra typer av fördegar, vilket gör det både godare och…

Läs mer
Tunnbrödet – en läcker historia

Tunnbrödet – en läcker historia

En bok som jag tror många skulle uppskatta är Tunnbrödsakademins bok ”Tunnbrödet – en läcker historia” som utgavs 2019. Boken som är ett samlat verk om Sveriges tunnbrödskultur från Karesuando i norr till Malmö i söder.  Berättelsen om tunnbrödet är en skildring av Sveriges utveckling….

Läs mer
Glass – en historia i tid och rum

Glass – en historia i tid och rum

Vi svenskar älskar glass i alla dess former och enligt analysföretaget Nielsens statistik från dagligvaruhandeln år 2022 så åt vi i genomsnitt 8,0 liter glass per person. Totalkonsumtionen, där man även räknar in glass som säljs inom servicehandeln (restauranger, glassbarer och trafikbutiker), ligger dock på…

Läs mer
Fikatips: Söderbergs bageri

Fikatips: Söderbergs bageri

I området kring telefonaktiebolaget LM Ericssons fabrik i Telefonplan uppfördes personalbostäder mellan åren 1939-1946 och i ett av husen fick Arne Söderberg driva ett bageri. Arne och hans hustru Inez bakade bröd och kaffebröd men framför allt tårtor till personalen på LM Ericsson. På den tiden firade…

Läs mer
Gelato – en sann njutning

Gelato – en sann njutning

Nu börjar de småskaliga glass och gelatotillverkarna vakna till liv igen efter en lång vinterdvala och produktionen börjar sakta men säkert gå på högvarv. Med all respekt för svensk glass men jag förordar den italienska varianten gelato som anses vara den bästa i världen. När min…

Läs mer
Chokladfrossa

Chokladfrossa

Choklad är någonting som jag aldrig får nog av och numera är jag en finsmakare som enbart äter choklad med kvalité. Förr om åren kunde jag smälla i mig en hel Schweizernöt när jag satt på t-banan och det var min absoluta favorit men sedan…

Läs mer
Fikatips: Berga skafferi

Fikatips: Berga skafferi

Berga gård har varit i familjen Schneiders ägo sedan 1964 men finns med på en karta från slutet av 1600 talet. Gården omfattar idag ca 270 ha åker och 170 ha skog, ytterligare 68 ha åker arrenderas. På Berga gård bedrivs växtodling och äggproduktion enligt…

Läs mer