Surdegsbakning – kurser i hela Sverige

Att baka bröd hemma har för många fikaälskare blivit en kär hobby. Doften av nybakat surdegsbröd som sprider sig i köket, det är svårt att inte gilla det. För dig som är nybörjare eller som vill ta ditt brödbakande till nästa nivå finns det idag ett stort utbud av kurser i surdegsbakning, arrangerade av bagerier runt om i hela Sverige.

Att gå en kurs i surdegsbakning är inte bara ett sätt att lära sig tekniker och recept, det är en upplevelse i sig. Du får handgriplig kunskap om surdegskulturens mystik, hur man matar och underhåller en levande deg, och hur man skapar de där bröden med perfekt skorpa och luftigt inkråm. Men det bästa är kanske att du inte behöver göra det ensam. Att baka tillsammans med andra brödentusiaster ger en härlig gemenskap, och du får möjlighet att ställa frågor, dela tips och inspireras av andras erfarenheter. Ofta blir det också en chans att knyta nya kontakter med personer som delar samma passion för bröd och bakglädje som du själv.

Många bagerier arrangerar kurser regelbundet, framför allt under höst och vinter, men tider och upplägg kan variera. Vissa erbjuder kortare introduktionskurser, perfekt för nybörjare som vill lära sig grunderna, medan andra har längre, mer avancerade kurser för dig som redan har viss erfarenhet och vill fördjupa dina kunskaper. Genom att hålla koll på bageriernas hemsidor och sociala medier kan du enkelt se när nästa kurstillfälle planeras. Ett tips är att kontakta bageriet direkt, platserna blir ofta fullbokade snabbt när datum väl kommuniceras.

Här är några exempel på bagerier som regelbundet erbjuder kurser i surdegsbakning. De sprider inte bara kunskap utan ger dig också en chans att uppleva bageriets unika atmosfär, doft och hantverk:

Brödlabbet (Lund)
Bageri Leve
(Malmö)
Cum Pane (Göteborg)
Kulturbageriet (Umeå)
Långbro gård (Mölnbo)
Normandie (Linköping)
Boo gårdsbageri (Nacka)
Öre gårdsbageri (Håknäs)
Svart/Verkstan (Trantorp)
Roslagsbageriet (Norrtälje)
Granö gårdsbageri (Granö)
Lottas Bak & Form (Tjörn)
Malins hembageri (Örebro)
Erikson Cottage (Ljungsarp)
Lustgården Mariby (Brunflo)
Brukets godaste (Fengersfors)
Stenugnsbageriet Olof (Öland)
Sur-Annas hembageri (Svartå)
Presteles trädgårdscafé (Hörnsjö)
Rådmansö bageributik (Norrtälje)
Hobergs surdegsbageri (Vårgårda)
Ängslyckans café (Vendel/Örbyhus)
Fermbakery (Blackeberg/Stockholm)
Ekenäs hantverksbageri (Ljungbyholm)
Wålstedts lantbruk & gårdsbutik (Dala-Floda)
Stenlunden hantverksbageri (Hovdinge/Ljungby)

✓ Danlarn (Daniel Larsson) erbjuder kurser och workshops i sin brödstudio i Falkenberg. Håll koll på hemsidan för aktuella perioder. Läs min intervju med Daniel här.
Du kan även gå in på Eldrimner mathantverk och klicka upp fliken kurser för aktuella surdegskurser.
Det finns även onlinekurser som du kan ta del av exempelvis hos Sébastien Boudet. Sébastien arrangerar även fysiska kurser runt om i landet som du kan boka här när tillfälle ges.
Lina Lundmark som driver Janssons bröd i Ljusdal brukar arrangera surdegskurser. Se hemsida här.
Även Christine Heger som driver Bröd & Kvarn erbjuder onlinekurser men även fysiska kurser i bröd och pizzabakning.
Eldsjäl Mathantverk & Möten erbjuder kurser i surdegsbakning.
✓ Medborgarskolan som finns på flera platser i landet erbjuder också kurser inom surdegsbakning (sök surdegsbakning eller surdeg).

Oavsett om du är nyfiken nybörjare eller erfaren hobbybakare kan en kurs i surdegsbakning ge dig både nya kunskaper och minnen för livet. Om jag missat att lägga upp något ställe så är du välkommen att tipsa mig. Fler guider hittar du här. Om du vill komma igång med att baka med egen surdeg kan du ta del av min guide här.

✶✶✶

Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.

Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.

Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.