Veckans blogg: Cake Make

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Cake Make

Då har det äntligen blivit dags att släppa fram 2016-års första veckans blogg. Upplägget med att lyfta fram en bak- och dessertrelaterad bloggare började jag med för ett år sedan och hittills har 42 stycken medverkat. Att leta fram relevanta bloggar är ett detektivarbete och tar sin tid men samtidigt är det roligt och jag har under året fått många nya och intressanta kontakter.

Det är ett beundransvärt arbete som läggs ned med att först skapa alla godbitar, därefter fota (och i många fall styla), redigera, skriva ned recept och därefter blogga om det. Snacka om tidskrävande och man inser snabbt att det krävs stor passion för att år ut och år in pyssla med detta. De flesta har även familj och arbete där bloggandet enbart är en hobby (endast ett fåtal livnär sig på sitt bloggande). En stor eloge till alla som sprider glädje och inspiration.

Veckans blogg är Cake Make som drivs av Theodora Cakmak. Theodora och hennes familj valde att fly Libanon och sedan slutet av 1990-talet bor de i Sverige. Läs mer om hennes inlägg och ta del av recepten.

074edited

Jag heter Theodora Cakmak och har bloggat sedan maj 2015. Jag är född i Libanon och vid sex års ålder flydde vi till Tyskland och bodde där i fyra år. De ville skicka tillbaka oss till Syrien men mina föräldrar såg ingen framtid i de länderna. I slutet av 1990 kom vi till Sverige vilket jag är tacksam för (jag var då 11 år). Min familj består av min man som är pizzabagare samt tre stycken underbara barn.

Som liten spenderade jag en hel del tid med mamma i köket och fick se hur duktig hon var på att baka bland annat bröd, kakor och tårtor. Jag bakade alltid min födelsedagstårta varje år, dock med god hjälp av min mamma och mina syskon. När jag var yngre hade jag inga tankar på att utbilda mig till konditor då jag såg det mer som en hobby. Nu kan jag stå i timmar i köket och jag skulle gärna vilja jobba som konditor. Jag är utbildad frisör och jobbar med det idag och både frisöryrket och konditoryrket är kreativa yrken där man skapar med händerna, vilket passar mig bra då jag har en konstnärlig sida. Jag älskar att jobba med tårtor och sötsaker och det finns så mycket att skapa.

Jag tycker även om att fotografera och jag har samarbetat med en duktig fotograf från Örebro där vi gjorde bilderna på mig och Smash the cake-bilderna som du finner på min blogg. Jag hoppas att vi kan göra mera roliga och annorlunda bilder i framtiden.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag älskar att baka allt från tårtor till choklad, men bäst måste vara cupcakes. Man kan smaksätta med nästan allt och utseende, ja där kan man släppa loss och skapa underbart vackra bakverk. Och så har vi chokladen, den mixar jag mycket med olika smaker och utseende.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag fikar sällan ute men när det sker så brukar jag välja något jag inte har bakat själv hemma eller också textar jag och se hur de bakar deras morotskaka/ kakor och jämför med mina bakverk. På det viset så kan jag få ide till att mixa ihop något gott.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det började när jag var åtta år gammal då vi bodde i Tyskland. Jag minns deras julmarknader med choklad/ karamell äpple-överdrag och de goda kakor som hängde med en fin rosett. Min mamma är min förebild, hon bakade allt från bröd till vetebröd och det doftade så gott hemma hos oss. Jag vill minnas att jag bakade en stor pepparkaksgubbe med de fina detaljerna på, det skulle vara något man skulle göra till skolan under julen. Jag älskade julen redan som liten och det har verkligen hållit i sig, allt från bakning till att dekorer julgranen.

Minns också att jag och min syster smög upp till vinden och började baka muffins, efter en barntidning som vi hade (det var inte alltid min mamma lät oss baka själva, det skulle blir för smutsigt ). Men hon blev glad med att vi lyckades så bra med att baka muffins.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Oj det är svårt då det finns så många som jag bara älskar. Sebastien Boudet är superduktig och skulle vilja lära mig mer om bröd. Jag började gilla att baka bröd och vetebröd tack vare min lilla hjälpredare här hemma. Birgitta Rasmussen från hela Sverige Bakar, har aldrig missat den programmet och sitter framför tv:n och bara drömmer mig bort till dem (det ser så himla roligt och spännande ut). Sist men inte minst Magnus Johansson, honom vill jag verkligen träffa och få massa med bra baktips. Tänk om man kunde bjuda hem dem till mig, oj vilken dag det skulle bli.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Eftersom jag är ny inom bloggning så har det inte blivit så många frågor till mig. Vissa har undrat hur jag lyckats med vissa färger på smörkrämen, jag är ju frisör så att blanda och ta fram nya färger har jag inte svårt för. Mina bilder är tagna med en Iphone 6 och läsarna tycker om mina bilder så det är roligt. Jag har varit med på en tävling inom julgodis och där kom jag bland de 20 bästa (ca 500 deltävlande eller om det var typ 2000, minns inte riktigt). Det var superroligt:)

choklad

Choklad med smak av pepparkaksdeg
Recept: Här

hand

Glutenfri brownie med Dulce de Leche
Recept: Här

IMG_2247-768x1024

Lemon Curd
Recept: Här

bullar1

Bullar med med Dulce de Leche-fyllning
Recept: Här

IMG_2519

Rulltårta med färska bär och lemon curd
Recept: Här

—————————————————————–-

teo

Blogg: Cake Make
Drivs av: Theodora Cakmak
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här
Twitter: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.