Veckans blogg: BrödKlaras paraply

Hem Veckans blogg Veckans blogg: BrödKlaras paraply

Visst är det underbart att dagarna blir allt ljusare och om en månad infaller vårdagämningen då dag och natt är ungefär lika långa. Därefter blir dagarna allt längre och nätterna kortare, helt underbart. November, januari och februari tillhör inte några av mina favoritmånader och fanns det möjlighet skulle jag gärna plocka bort dem från kalendern. Okey då, om jag skulle ta bort tre månader så skulle det innebära att jag skulle få färre antal bak- och dessertrelaterade bloggar att lyfta fram! Det är trots allt en del av mitt bloggande som jag tycker är inspirerande dvs att upptäcka spännande och inspirerande bloggare som sprider glädje.

Den 12-13 mars arrangeras bakmässan Alla älskar Hembakat i Uppsala. Två dagar med flera välbekanta profiler och massor av shopping. Det är Hembakat som står som arrangör för mässan och från aktuell tidskrift har jag äran att ha med bloggaren Saga Areng som driver BrödKlaras paraply och i vanlig ordning spar jag veckans blogg-inläggen i arkivet.

imageedit_17_4539974335

Saga heter jag och kommer från Järpen i Västjämtland, ja på ett ungefär i alla fall. Med en nomadliknande uppväxt har jag provat på de flesta landsändar men det är i Jämtland som är hemma för mig! Jag bor dock numera i Stockholm och samsas på 37 kvadrat med min snart 18-åriga son Mac. Helt galet litet när jag tänker efter så det försöker jag låta bli att göra (både att vi bor litet och att min lilla gingerunge snart är myndig). En vacker dag flyttar han och då drar yours truly ut på landet och startar en fåravelsförening. På verandan till mitt jättelika hus ska jag då sitta i min gungstol och blicka ut över fårskocken när de tuggar gräs och tar livet med ro allt medan en deg jäser i köket så klart.

Dagtid jobbar jag som grafiker på Bauhaus, säljer vandringskängor på Kängspecialisten och bakar och skriver recept till Sveriges bästa baktidning Hembakat (alltså, snacka om drömjobb!). Tre helt olika jobb och så hanterar jag bloggen på kvällarna med bakning, foto och skrivande och med allt det så upptar det min tid till 100 %. Tur att jag både gillar att jobba och älskar det jag gör för här finns inte tid för någon hobby!

Men vem är BrödKlara? Varför inte BrödSaga? Jag vill passa på att förklara hur det ligger till, mina föräldrar äger sedan några år ett hus i gruvorten Åmmeberg. Huset kallas Kuskbostaden och närmsta granne är Rättarens hus. Precis på gränsen mellan dessa bostäder växer en gigantisk lind. Därunder stod vid sekelskiftet Bröd-Klara. Hon var änka och tjänade sitt uppehälle på att baka bröd och sälja till arbetarna i gruvan. Hennes marknadsplats där under trädet var utvald med omsorg.

Det är på vägen mot Zinkgruvan och den täta linden fungerade som ett tak över såväl henne själv som hennes enkla bröddisk. Linden fick därför i folkmun heta Bröd-Klaras Paraply och Linden finns kvar än idag och därmed också namnet. Jag har norpat namnet för att jag älskar poesin i det och för att jag har stor respekt för gammal kunskap och ensamma mödrar:). Det liksom passar fast namnet inte stämmer. Så var det med den saken!

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Allt som är en deg! Jag älskar att sätta händerna i degar av alla karaktärer – elastiska, gryniga, rika och kletiga. Och visst är det ren magi att enbart lite mjöl, jäst, vatten och salt är allt som behövs!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
En bit Zuleika-tårta. Jag åt en så gudomligt god en gång för nästan 20 år sedan på Konditori Regnbågen i Halmstad. Sedan dess har jag idogt sökt efter en likvärdigt bra. Inte lyckats ännu, kan jag tillägga. Så jag får smaska vidare och en Zuleika är aldrig ett dåligt köp egentligen, den är bara inte riktigt lika bra som I Halmstad.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Alla gånger jag misslyckats men ändå plockat ihop bitarna och gjort något av det, eller bara lärt mig något inför nästa bak. I julas ville jag smälta samman polkastänger till hjärtan i ugnen – lägga dem dikt mot varandra och låta dem smälta lite. De smalt mycket och jag fick en hel plåt med tunt polkaknäcke:). Jag bröt upp den i mindre bitar och fick läckra polkachips att dekorera choklad, glass och desserter med!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Hattmakaren från Alice i Underlandet – han kan hålla en tekopp oavsett storlek och kan dansa Futterwacken om det blir tråkigt. Edward Scissorhands för att han får det att krampa i hjärtat och jag skulle vilja ge honom lite hembakad kärlek. Slutligen kapten Jack Sparrows för han är så mycket rock’n’roll man kan bli! Så har jag plötsligt Johnny Depp x 3 hemma hos mig – sweet!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Frågan ”kan jag byta ut det här mjölet mot det här” kommer titt som tätt och ibland kan jag förstås svara helt precist men oftast svarar jag att man ska ta fram experimentlustan. Det är bara att prova! Ingredienser i bröd är billiga så man kan kosta på sig att både prova och misslyckas – så gör jag!

imageedit_3_4849544383

Anandama
Recept: Här

imageedit_5_9088168852

Japanskt mjölkbröd
Recept: Här

imageedit_7_3491893555

Kanelflätor i miniformat
Recept: Här

imageedit_13_2176594432

Kokosbröd
Recept: Här

imageedit_15_4062662135

Lättbakat grahamsbröd
Recept: Här

imageedit_17_4539974335

Morotsbröd i långpanna
Recept: Här

imageedit_19_9614997118

Örtkryddat brytbröd
Recept: Här

imageedit_21_3115025665

Parker house rolls
Recept: Här

—————————————————————–-

imageedit_27_5414909671

Blogg: BrödKlaras paraply
Drivs av: Saga Areng
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.