Veckans blogg: Bettys Kringlor

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Bettys Kringlor

I går tändes ljuset för andra advent och nu börjar julstressen så smått göra sig påmind. Det är mycket som skall hinnas med de närmaste två veckorna. Klappar skall inhandlas, julmat förberedas och granen skall kläs. I lördags flanerade min fru Annie och jag i stan och tittade på den vackra julbelysningen som tindrar överallt i cityområdet i Stockholm.

Men någon direkt hysteri märktes inte av och kanske är det så att våra vanor med att handla julklappar över nätet slår igenom allt mer. Svenskarna väntas handla julklappar för cirka 20 miljarder kronor och nästan var tredje klapp kommer att köpas online. Nästan varannan svensk tror att de kommer att köpa minst en julklapp via nätet enligt E-barometern som baseras på information som samlats in från detaljhandelsföretagen.

Den viktigaste orsaken till att handla julklappar över nätet är 1. Enklare och bekvämare 2. Slippa trängsel i affärer 3. Det är oftast billigare 4. Utbudet är större 5. Spara tid 6. Varan finns inte där jag bor 7. Det är lättare att jämföra priser över nätet 8. Varan levereras direkt hem 9. Det är långt till affären.

De klappar som folk förväntas köpa mest utav är: Kläder och skor, skönhetsprodukter, hemelektronik, inredning och möbler, sport och fritidsprylar, dagligvaror, barnartiklar/leksaker och slutligen bil/båt/mc-tillbehör.

Jag kommer att köra veckans blogg denna vecka och nästa, därefter blir det lite uppehåll för jul och nyår. Den här veckan får du stifta bekantskap med Jeanette Ekerås som driver Bettys Kringlor. Jeanette bor i Vårgårda som ligger cirka sju mil från Göteborg med sin familj.

Inlägget spar jag i arkivet och där kan du läsa om fler härliga bloggare med kärlek till bakning och matlagning.

Mitt namn är Jeanette Ekerås och jag är 44 år gammal boendes på landet strax utanför metropolen Vårgårda. Där bor jag i ett stort hus tillsammans med make och vårt yngsta barn som är en busig pojke på 10 år. Till familjen hör också våra tre vuxna barn, två barnbarn och svärbarn.

Jag jobbar idag som undersköterska på en demensavdelning och stortrivs verkligen med det. Jag brinner för bakning och har väl i princip gjort det sedan barnsben. Jag bestämde mig tidigt att det var bagare jag skulle bli, jag bakade jämt hemma i mor och fars kök och började samla recept redan som liten så idag har jag en diger samling. Jag älskat att sitta och bläddra i kok/bakböcker och tidningar och fotar väldigt ofta av recept hos frissan och i väntrum på olika institutioner där det ligger tidningar.

I bloggvärlden är jag helt ny och lite osäker än men det ska väl reda sig med hjälp från support och tips från goda vänner som varit storbloggare. Hela grejen med att baka och dessutom fota och försöka få till fina bilder har jag på den här korta perioden blivit smått förälskad i, eller väldigt förälskad till och med. Det känns som att jag verkligen har hittat min grej med bloggen och den månar jag om som en liten bebis. En sladdis till med andra ord:)

Hur gick det då med bakeriet, jo när jag var 16 år gammal hoppade jag på en lärlingsutbildning på det lokala konditoriet här i byn. Jag älskade det och som jag beundrade mina fina handledare jag hade. Det är en tid jag minns med värme i hjärtat. Dock hann jag inte avsluta min utbildning då jag blev gravid, en älskad välkommen liten flicka som berikar mitt liv. Jag blev mammaledig och sen födde jag mina två andra älskade små knortar inom loppet av ett par år så utbildningen blev aldrig färdig. Dock fick jag chansen att söka en vuxenutbildning till bagare några år senare och till min stora glädje kom jag in.

1996 började jag på HRS Burgården i Göteborg och utbildade mig till bagare, fick min examen och fick mitt första jobb. Det var på anrika Ljungblads Konditori i Alingsås där jag jobbade med en av i mitt tycke Sveriges bästa bagare, Lasse Larsson Berg, en otroligt passionerad bagare/konditor som lärde mig massor. Lasse driver idag Nolbygårds Ekobageri i Alingsås och det är ett sådant där ”måsteställe” att besöka. Hur som helst, drömmen om ett eget bageri har alltid funnits så när den chansen kom 1998 så tog jag den.

Det slutade med att det konditori jag gick min lärlingsutbildning på tillslut blev mitt eget konditori. Jag drev det fram till 2013. De åren är ju mina absolut lyckligaste men också mest överjävligaste. Det är så himla kul att vara egen och få styra det man vill. Alla mina barn är mer eller mindre uppväxta på kondis och alla tre stora har alltid haft jobb om de velat. Dock var det väldigt svårt att få den sista sladdisen när man har eget. Jag kunde inte vara mammaledig och det känns ju såklart i hjärtat, sen fick jag en sjukdom efter förlossningen och ja det blev väl helt enkelt för mycket. Inget var riktigt roligt tillslut utan mest jobbigt och krävande. Jag var tvungen att fatta ett beslut och det slutade med försäljning av mitt älskade konditori.

Vad skulle jag göra nu då? Att bli anställd bagare fanns inte i min värld då jag var alldeles för stark i mitt eget kunnande och driv så det hade aldrig fungerat. Jag utbildade mig istället till undersköterska under ett par år och trivs så himla bra med det. Här är jag nu, trivs ypperligt med livet som det blev men glöden inom mig finns kvar. Glöden som driver mig framåt i tankarna om ett litet gårdsbageri där jag kan baka lite mer när jag vill. Kanske ta en och annan beställning. Inte för brödfödan utan mer för att det är så himla kul men på mina villkor.

Bloggen Bettys Kringlor då? Min mormor hette Betty och hon var världens snällaste och goaste lilla mormor. Jag umgicks dagligen med henne när barnen var små. Mormor bakade alltid och allt hon bakade var så himla gott. För var och en av barn och barnbarn och barnbarnsbarn så bakade hon alltid det som de önskade. Mormor var ursprungligen från Småland och det är väl därifrån kringlorna hon bakade med sur grädde kom ifrån. Receptet på kringlorna hade hon i huvudet och ingen vet receptet idag. Jag kommer än idag ihåg smaken och hur goda just hennes kringlor var. Därför heter bloggen Bettys Kringlor. Mormor gjorde stort avtryck på mig som bagare och det vill jag bära vidare.

Med bloggen hoppas jag kunna inspirera någon att baka, för vad är godare än doften av nybakat. Det borde vara en mänsklig rättighet att få känna doften av nybakat. Det tycker i alla fall jag.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Jag har alltid mest tyckt om att baka småkakor, det är ju så gott. Tårtor är den stora passionen nu. Att få en bild i huvudet hur en tårta ska se ut och sen bygga upp den. När man väl lyckas så är lyckan gjord.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
När jag fikar på kondis, vilket nästan aldrig händer tyvärr, så tar jag alltid någon go lyxig macka och gärna en mazarin. Den bästa mazarinen jag ätit var på ett kondis i Norrland, en gammaldags mazarin som var helt ljuvlig. Nu bakar jag likadana själv så lucky me! Är jag utomlands så är ju croissant ett självklart val, helst utan fyllning.

Vad är ditt bästa bakminne?
Jag har så många bra bakminnen från tiden med konditoriet så det kan jag nog inte säga något speciellt. Dock har det ju hänt att sockret har missats i ex lussekattedegen och det är inte speciellt kul när man upptäcker det på luciadagsmorgonen. Däremot är det tillfredsställande när man ändå på nåt sätt lyckas få fram flera tusen lussekatter till alla luciafirande kunder. Tack där familjemedlemmar, anställda och vänner som alltid ställt upp i såna lägen. Ingen nämnd ingen glömd.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Om jag fick bjuda in vem som helst på fika (jag som är så blyg, hjälp) blir det självklart Sebastien Boudet för hans passion för yrket. Min andra idol Leif Mannerström, alltså vilken go gubbe va. Och sist men inte minst Paolo Roberto för drivet han besitter. Jag skulle verkligen suga åt mig all lärdom av dessa tre herrar som en svamp.

Har du tips på några bra fikaställen?
Jag är nästan aldrig ute och fikar så att ge tips om det, hmm jag har gott kaffe och alltid nybakat så välkommen förbi hemma hos mig😉Nolbygårds Ekobageri i Alingsås och Myregården i Resele är mina bästa tips för gott fika i fantastisk miljö.

Julgranskakor

Saffransbullar med glasscreme

Chocolate Cake

Christmas Cake

Blogg: Bettys Kringlor
Drivs av: Jeanette Ekerås
Instagram: Här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.