Veckans blogg – Cookies and sweets

Jag heter Simona Muntean och bor i södra Stockholm med min man, två stora barn och en sladdis till katt, persern Blendy. Jag jobbar som ekonomicontroller på Apoteksgruppen på dagtid och baktokig bloggare och receptkreatör resten av tiden. Älskar att skapa både vackert och gott och framför allt att föreviga det i bilder. För mig är båda lika viktiga.

Jag har aldrig gått en bakkurs eller fotokurs utan allt jag har lärt mig har varit tack vare Pinterest och gurun Google och framför allt genom att testa och göra fel. Att vara envis, att ge inte upp i första taget och alltid vilja överträffa mig själv har också hjälpt mig på vägen. Att gå loss i köket, bli kreativ i smaker och sen i bilder är terapi för själen. Idag vill jag vara mitt bästa jag – imorgon är en ny dag. Önskar bara att dygnet hade fler timmar.

När jag inte bakar eller fotar går jag helst ut och går i skogen och jag har Nackareservatet precis runt hörnet. Året 2016 blev min blogg nominerad till Matbloggsprisets Bästa bak- och Dessertblogg och året därpå vann jag. Det året blev min blogg även nominerad till Bästa foto. Jag har haft mina recept och bilder i olika mattidningar och mina kreationer har prytt omslaget till tidningen Hembakat ett flertal gånger.

I år förvekligades min stora dröm, nämligen att ge ut en bakbok – Simonas Söta, sagolika bakverk för fest och fika. I boken visar jag hur du med enkla knep kan skapa bakverk och få dem att se ut som konstverk. Du behöver varken förkunskaper eller speciella bakredskap, det räcker med en rejäl dos bakglädje och lite fantasi. Med recept på allt från pajer och cheesecake till rulltårta och pannacotta hittar du garanterat bakverk som kan förgylla alla tillfällen. Vi äter först och främst med ögonen och då tycker jag det är värt att anstränga sig lite extra för att få ett bakverk att se vackert ut. En sockerkaka behöver aldrig se tråkig ut, det hoppas jag att den här boken är ett bevis på.

Jag har även medverkat med intervjuer i olika tidningar och bakat i Nyhetsmorgon på TV4 vid flera tillfällen, det sistnämnda älskar jag och det är en annan stor dröm som har gått i uppfyllelse.

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
– Jag älskar alla sortens bakverk och tycker om att variera. Men om jag måste välja något då blir det tårta, helst i kombination med choklad och bär, för du kan variera den till oändlighet både smak- och utseendemässigt. Det som är så roligt med att baka tårtor är att planera både in- och utsidan, smaker och utseende i perfekt harmoni och som passar för just det tillfället. All planering, research, bilderna jag får i huvudet och olika smakkombinationer. Det är en process som tar tid och det är sällan tårtan ser ut precis som jag hade tänkt mig från början. Jag har så många idéer och vill hinna baka så många så det kommer att ta två livstider.

Hur ofta brukar du baka?
– Eftersom jag jobbar heltid som ekonom måste jag planera bakningen och fotograferingen. Jag fotograferar alltid i dagsljus, inga lampor eller blixt här. Så jag bakar flera kvällar i veckan eller koncentrerat i helgen med start på fredag kväll. Men helgerna är ofta för att renskriva recept till bloggen och framför allt för att styla och fotografera. Jag brukar ge bort kakorna till barnens kompisar, grannar och framför allt mina arbetskollegor. Vi är ett stort kontor på närmare 50 personer och ekonomiavdelningen är min testpanel. Har även bakat till Södersjukhuset vid flera tillfällen framför allt till avdelningen min dotter arbetar som sjuksköterska på.

Vad är ditt bästa bakminne?
– Ett favoritminne från barndomen är om kakdeg, bulldeg och framförallt att slicka rent alla skålar vilket är lyckan för alla småbarn och många vuxna för den delen. Som barn smög jag alltid bakom min farmor när hon bakade och snodde en rejäl bit deg. Försökte göra samma sak hemma när mamma bakade men hon hade ögonen på mig och min bror. ”Ni får ont i magen och degen kommer börja jäsa i er”, sa hon jämt och gjorde grimaser, blåste upp sina kinder och himlade med ögonen. Vi gick på det jag och min bror men det är det barn gör. Men nu kan jag äta kakdeg och ingen säger något till mig längre. Det bästa minnet från vuxenålder är när min dotter såg sin överraskningstårta jag hade bakat till hennes 18-årsdag. En pyramid av 101 rosor med massor av rosa pärlor och spetsfjärilar. ”Mitt hjärta tog precis ett skutt mamma”, sa hon med tårar i ögonen. Då var alla sömnlösa nätterna och tröttheten som bortblåsta.

Vad brukar du beställa om du fikar ute?
– Förr beställde jag med ”ögat”, det som såg gott ut och många gånger blev jag bara så besviken. De förväntningar jag hade byggt upp i mitt huvud infriades inte. Bakverken smakade sällan så som jag hade föreställt mig. De var vackrare än att det smakade gott. Men nuförtiden finns det otroligt många bra kaféer så jag beställer ofta en ”ny kaka” som jag är nyfiken på och vill lista ut receptet på. Ta till exempel MR Cake när det öppnade i Stockholm. Jag var på invigningen och vad jag såg där fick mig att tappa hakan. Kommer ihåg att jag och en bloggarkollega tog bild med Roy och Mattias och jag frågade på skoj om jag kunde få receptet på Red Velvet croissant som jag hade smakat tidigare och blev helt kär i. Roy bara blinkade och sa att det var deras hemlighet. Klart det var, annars skulle inte ett enda kafé överleva. Men jag gav mig sjutton på att skapa mitt egna recept och även om det inte är Roy Fares recept på Red Velvet croissant med färskostfyllning är mina inget jag skäms för.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
– Det finns fler än tre stycken som jag skulle vilja bjuda på fika. Men framför allt mina följare på Instagram och läsare på bloggen. Det är tack vare dem som jag har kommit så långt och gör det jag älskar (även om det är på deltid för tillfället). Det är tack vare deras kärlek och fina kommentarer som fått mig att tro på mig själv och att våga. Min tacksamhet till dem har inga gränser.

Finns det några personer som du hämtar inspiration från?
– Det finns otroligt många duktiga personer ute som jag inspireras av varje dag. För mig spelar det ingen roll hur stor/liten eller känd den personen är. Det viktigaste för mig är det goda och det vackra i perfekt harmoni. En sockerkaka behöver aldrig se tråkig ut, det är min bakfilosofi och det är det jag går efter.

Rabarbercheesecake-tårta
Recept: Här

Chokladpaj med hallon och maränger
Recept: Här

Risgrynsgrötkaka med jordgubbssås
Recept: Här

Fryst glutenfri mango- och nötkaka med maräng
Recept: Här

Väldoftande ostkaka i långpanna
Recept: Här

Pepparkakskrans med saffranskräm
Recept: Här

Blogg: Cookies and sweets
Drivs av: Simona Muntean
Instagram: Här
Facabook: Här

Stort tack Simona för din medverkan🙏
Se fler veckans blogginlägg här
Och till dig som läser, sprid glädje och kärlek på nätet❤

✶✶✶

Om Robbans bästa
Fikabloggen Robbans bästa drivs av mig Robert Kwok. Jag startade upp bloggen 2013 och skriver om den svenska fikakulturen och allt däromkring. Bloggen är helt oberoende, inga betalda samarbeten och jag skriver med ett lättare språk för att alla ska känna sig inkluderade. Jag skriver även artiklar till svensk och internationell media och till övriga företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen.

Hör gärna av dig om du har något på hjärtat antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.