Veckans blogg: Lina Veber Cake

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Lina Veber Cake

Denna veckas strålkastare lyser på tårtkonstnären Lina Veber med bloggen Lina Veber Cake. Lina har tidigare blivit omnämn som en av världens främsta konstnärer av sockerblommor i magasinet Cake Geek. Lina Veber Cake är ett av företagen i TransforMATs nätverk av småskaliga matföretag som drivs av Krinovas inkubator. Via TransforMats nätverk öppnade sig dörrarna till restaurangen Bloom in the Park i Malmö där Lina idag skapar vackra tårtor. Läs vidare och ta del av Linas inlägg och foton.

88

 

Jag heter Lina Veber. I februari 2014 startade jag företaget Lina Veber Cake som skräddarsyr tårtkonst på beställning. Mina tårtor är fröjd för ögat såväl som för gommen. Visuellt är jag nischad på sockerblommor och min kanvas är sockerpasta. Eftersom mina tårtor dels syftar till att vara en central del av dekorationen på festen men givetvis också en smakupplevelse så är råvarorna i tårtorna anpassade för att klara rumstemperatur i minst en dag. Fyllnadsmässigt består därför mina tårtor endast av smörkrämer och/eller ganacher som smaksätts på olika vis. Tårtbottnar går att variera i det oändliga, från ljusa och fluffiga vaniljbottnar till kryddiga morotskakor och mustiga chokladbottnar. Alltid med inspiration från den anglosaxiska delen av (tårt)världen.

På restaurangen Bloom in the park hittar man mig. Där har jag, Igi Vidal och Titti Qvarnström inrett ett litet tårtkök i källaren. Jag är mäkta stolt över att få baka tårtor på en restaurang med en stjärna i Guide Michelin. Att ha fått vara med om den historiska händelsen då den första restaurangen i Sverige med en kvinnlig kökschef fick en Michelinstjärna är stort för en feminist som jag.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Det är så klart att baka tårtor och att hela tiden försöka utveckla det tårtkoncept jag befinner mig inom. Det finns alltid saker som går att förfina, både var det gäller smak och utseende, nya bottnar att testa och utveckla, nya blomsterdekorer och nya smakkombinationer osv. Värt att poängtera är dock att jag är helt ointresserad av att pröva ny genre inom tårtkonsten. Jag vill fortsätta att befinna mig i den smala nisch jag är. Men jag vill förfina och utveckla. Det är ibland så extremt nördigt att det inte ens är säkert att någon annan mer än jag uppfattar den där lilla nyansskillnaden.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag köper i princip aldrig bakverk på konditori. Men ca en gång i månaden brukar jag hitta mig själv på utanför Pertikyrkan i Malmö. Jag undrar alltid vad jag gör där, så långt hemifrån? Plötsligt inser jag: mittemot kyrkan ligger nämligen pralinföretaget Cacaofoni och Ann Thydell som driver stället gör chokladpraliner i världsklass. Dit in går jag och skäms inte ett dugg för att jag kan trycka i mig så många praliner på en och samma gång. Hennes praliner är som kucklimuckmedicin för kvinnor med PMS.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Det är då jag skulle göra min allra första avancerade tårta. Jag skulle göra så kallad spritsad ruffle cake till min sambos födelsedagsfest. Det var valborgsmässoafton 2012 och jag hade förberett mig genom att googla som en galning i flera veckor. Allt för att undvika en flopp. Men det blev världens flopp ändå. Jag misslyckades med bottnarna, smörkrämen skar sig och allt gick verkligen fel. Det slutade med att jag fick baka en simpel gräddtårta. Gråtandes i kökssoffan satt jag hela dagen och stal all uppmärksamhet från födelsedagbarnet.  Därefter flög bakdjävulen i mig och jag bestämde mig för att lära mig hantverket från grunden. I november samma år började jag få förfrågningar från amerikanska tidningar om att få mina tårtor publicerade. Drygt två år senare blir jag omnämnd som en av världens främsta sockerblomskonstnärer i Cakegeek Magazine. Den kaosdagen ser jag som startskottet för dit jag kommit idag. Därför tycker jag ändå att det är ett bra bakminne. Även om jag var knäckt då.

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Jag skulle vilja baka en pytteliten tårta för fyra personer som har sjukt avancerad dekor och löjligt exklusiva råvaror. Sedan skulle jag bjuda in bloggaren Lady Dahmer, stjärnkocken Titti Qvarnström och författaren Nina Björk som är några av mina feministiska förebilder. Sedan spelar vi in ett podavsnitt, kanske i ett avsnitt i Lady Dahmers pod Glädjeflickorna där vi fikar och diskuterar feminism inom olika områden.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare?
”Eh, ska det inte vara något bakpulver i smeten?” eller ”har du inte någon typ av choklad i det du kallar chokladcupcakes?”. Jag är ofta väldigt hetsig då jag bloggar och ska skriva ner receptet. När jag vill blogga och dela med mig av något recept vill jag posta det NU. Inte sedan och därför glömmer jag att skriva ner vissa essentiella ingredienser i receptet. Det är en av anledningarna till att jag nästan slutat blogga recept. Jag skulle bli så himla ledsen och skamsen om det visade sig att jag förstört någon annans bakdag för att jag hetsat ut ett recept. Jag brukar dock vara snabb som tusan med att besvara mejl från undrande.

—————————————————————–-

11025221_444929438997284_4089965271844268149_n
Foto: Lina Roos

Tårta med handgjorda sockerblommor som ska föreställa gardenia. Tårtan består av: Ljusa limebottnar med jordgubbssmörkräm och vit chokladganache

11018858_448661308624097_3105426439392502345_n

Tårta med choklad och hallon. Chokladbottnar, fylld med hallon-smbc (swiss meringue buttercream), med stänk av sötsur hallonrippel för att balansera upp en kraftig chokladsmak och spacklad med chokladfudge. Dekor: pom pom-pipn och guldreliefer.

pask1

Diverse sockerblommor bland annat hellebore. Tårtan består av: chokladbottnar, chokladsmörkräm och mörk chokladganache smaksatt med bergamott.

10377020_344418245715071_3079629282432242653_n

Glasstårta med svarta vinbär, choklad och mynta
Recept: här

—————————————————————–-

skratt

Blogg: Lina Veber Cake
Drivs av: Lina Veber
E-post:
 info@linavebercake.se
Facebook: här
Instagram: här

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.