Veckans blogg: Sweet Obsession

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Sweet Obsession

Då har det blivit dags att kicka igång den sjätte säsongen för veckan blogg som jag startade upp i januari 2015. Jag har hittills haft äran att ha med över 100 bloggare vilket känns superroligt. När jag startade upplägget trodde jag aldrig att jag skulle kunna hålla på under så lång tid som jag gjort. Det lär finnas runt fyra-fem tusen mer eller mindre aktiva mat- och bakrelaterade bloggar i landet idag.

Vad är det då som driver mig att på min fritid leta efter bloggare att lyfta fram? Svaret är, jag vet inte! Det har bara blivit min grej och så har det rullat på. Majoriteten som jag letat upp brukar återkoppla och i princip alla tackar ja till att medverka. Givetvis finns det en del som aldrig svarar på mina mail men hey, you can’t win ’em all!

Alla som bloggar förtjänar att lyftas fram då de gör ett fantastiskt arbete. Det tar en hel del tid att baka och laga mat, skapa recept, styla, fotografera, redigera och skriva så tänk på att uppmuntra alla kreativa krafter med hejarop, kommentarer och likes.

Första bloggaren ut i höst är distriktssköterskan Terése Malmgren som med stor passion driver Sweet Obsession. I vanlig ordning spar jag inläggen i arkivet där du finner tidigare medverkande bloggare.

Jag heter Terése Malmgren och är 43 år. Bor i villa i Oxie utanför Malmö med min man Anders och våra två pojkar Oscar 14 år och Lucas 11 år. Jag har alltid tyckt om att baka. Min mamma bakade, syltade och saftade när jag var liten. Var ofta med min mamma i köket under min uppväxt och det är min mamma som har lärt mig det mesta inom bakning. Mina släktingar hade lantbruk i Sjöbo och jag var ofta där och hälsade på. Mina föräldrar köpte gris, ko, ”tocke”, ägg och honung från dem. Kommer ihåg med skräckblandad nyfikenhet när jag fick vara med om både kalvning och slakt på bondgården. Lärde mig mycket där. Bäst var såklart att få gå runt med små kattungar innanför tröjan:)

Jag är utbildad Distriktssköterska och arbetar på natten i Malmö Stad. Trivs väldigt bra med mitt jobb och tack vare att jag är ledig mycket har jag tid att syssla med min stora hobby, bakning. Jag har valt att arbeta på natten för att kunna umgås så mycket som möjligt med min familj och vänner. Även om mina pojkar är stora idag (14 och 11 år) uppskattar de att jag oftast är hemma när de kommer hem från skolan. Att alltid få äta frukost tillsammans är också en lyx.

Tack vare Instagram, Facebook och Pinterest upptäcker man så mycket inom matlagning och bakning. Det finns så många otroligt begåvade människor där ute! Ser mycket upp till och imponeras av två vänner till mig. Monika, min ”syster”, är sprudlande full med idéer om alla tänkbara bakverk och fantastisk på att baka! Alexander, min kära vän, lagar den mest fantastiska mat jag nånsin ätit. Vill helst inte bjuda hem honom på middag, haha!

Älskar att resa med min familj! Halva nöjet av resan tycker jag är alla kulinariska upplevelser. Jag kollar alltid upp restauranger, fikaställen och bagerier innan resan. Tripsdvisor tittar jag ofta på annars är det via vänner, bloggar och Instagram som jag hittar både populära, kända ställen men även mindre små pärlor som bara väntar på att upptäckas! Ofta bokar vi bord redan hemifrån så vi inte missar nåt ställe vi verkligen vill besöka. Mina favoriter är det svenska, italienska, spanska och thailändska köket.

Rent bakverk/dessertmässigt är det få länder som slår USA. Amerikanarna svävar verkligen ut och det verkar inte finnas någon gräns för allt det söta! Gillar att de också vågar prova så många crazy kombinationer. Ibland mer eller mindre lyckade. Och visst misslyckas jag också! Hade en beställning för ett tag sedan på två stycken chokladtårtor med fudge. Har gjort denna tårta massvis med gånger men denna gången ville inte fudgen stelna. Jag började ändå dekorera tårtan med vispad grädde och plötsligt gled hela tårtan ut över diskbänken. Blev så otroligt stressad men min kära kund hade som tur ej behov av tårtan förrän dagen därpå. En stor suck av lättnad! Jag sms:ade en väninna om att hon var välkommen att hämta en smarrig men totalt havererad tårta! Sen var det bara att börja om igen! Mycket av det jag bakar ger jag bort till familj och vänner.

Började baka gräddbullar för ca 4 år sedan. Danskarna gör världens godaste gräddbullar med marsipanbotten och en fyllning som jag tycker är godare än den svenska. En jul när jag var på Tivoli i Köpenhamn demonstrerade man hur de gör ”flödeboller”. Tänkte att det kan inte vara så svårt. Hem och provbakade! Fick slänga många gräddbullar innan jag fick till en riktigt bra fyllning. Bjöd på gräddbullar vid kalas och gav bort till vänner. De blev mycket uppskattade och vänner började fråga om jag kunde baka till deras kalas. Det spred sig och idag bakar jag ofta till kalas, fester och högtider. Bakar gräddbullar med smaker som Rocky Road, polkagris, turkisk peppar, Amarena körsbär, Baileys- och Kahluatryffel, Nutella, kaffe, m.fl.

Efter hand har jag fått förfrågan om att baka tårtor till släkt och vänner. Får mycket inspiration från andra bloggar, Pinterest och Instagram. Tårtorna jag bakar är ofta med choklad, kola och nötter. Sommaren bjuder på fantastiska frukter och bär! Då blir det tårtor med fläder, hallon, jordgubb och rabarber! Min favorit är fläder. Det smakar barndomsminnen och är överlägsen i pannacotta eller som fyllning i tårta!

Jag har varit med på reportage i Lokaltidningen Malmö för nåt år sedan. Har även fått erbjudande om att vara med i tv-program och några utställningar i Malmö. Blir såklart smickrad men jag är inte så offentlig av mig och har därför tackat nej. Det som gör mig mest stolt och glad är när jag fått förtroendet att baka till studenter, högtidsdagar och nu i augusti ett bröllop.

Har fått många beställningar tack vare min otroligt duktiga, snälla och generösa frisör, Isabell Rydberg på Rydbergs & Co. Hon talar gott om mina bakverk till sina vänner och kunder. Får så mycket fin respons och beröm från familj, vänner och kunder. Det är det viktigaste för mig!

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Egentligen tycker jag bäst om att baka traditionella bakverk tillsammans med mina barn. Få bakverk slår en nybakad kanelbulle med kall mjölk! Tycker annars att det är kul att baka gräddbullar och tårtor. Det finns obegränsat med smakkombinationer och det är roligt att experimentera och dekorera på olika sätt.

Dessutom får jag oftast fria händer att dekorera och smaksätta. Är inte så duktig på att modellera i sugarpaste och marsipan. Det finns så många som är väldigt duktiga på detta. Jag använder därför oftast vad som finns att tillgå från naturen. Tycker själv att tårtor blir vackrast med färska blommor, frukter och bär. Att bara dekorera med en färsk blomma eller en slinga murgröna gör vilken tårta som helst till ett mästerverk! Enkelt men vackert!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Är nog lite tråkig men väljer oftast muffins eller kanelbulle i Sverige. Är inte så förtjust i gräddiga bakelser. Wienerbröd äter jag aldrig. Utomlands gärna nåt klassiskt för just det landet. Cheesecake, baklava, bakverk med citron eller choklad och nötter är jag annars svag för.

Vad är ditt bästa bakminne?
Det är absolut när jag åt en fantastisk citroncheesecake i USA. Sagolik! Ville inte äta upp den för jag ville aldrig att den skulle ta slut:)

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Roy Fares, Jan Hedh och Per Morberg.

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
Många frågar efter receptet på mina gräddbullar. Det får de inte, det är hemligt! Det enda receptet jag inte delar med mig av. En annan fråga som ofta dyker upp är var jag får inspiration ifrån. Framförallt är det från andra bloggare, Instagram, Pinterest och min bästa vän Monika. Hon är grym på galna idéer och att baka!
asdadsd

Rice Krispiestårta
Recept: Här

Pannacotta med citron och vaniljs
Recept: Här

Flädermoussetårta med vit choklad och mandelbotten
Recept: Här

Key lime pie
Recept: Här

Blogg: Sweet Obsession
Drivs av: Terése Malmgren
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.