Veckans blogg: Ta till vara

Hem Veckans blogg Veckans blogg: Ta till vara

Då har det åter blivit dags för mig att lyfta fram en bloggare med passion för bakning och den här veckan är det Emma Svensson Duque som driver Ta till vara. Emma är journalist och fotograf från Skåne som i år var nominerad till Matbloggsprisets stora pris. Utöver bakverk finner du många härliga naturbilder på hennes blogg och Instagramkonto.

Ha en superhärlig vecka och kom ihåg att inte bedöma varje enskild dag enligt den skörd du skördar, utan utifrån de frön du planterar.

Ta till vara bloggar jag om sylt, saft, bärbak och allt annat fantastiskt man kan göra med trädgårdens frukt och skogens skatter. Allt började för några år sedan när vi brände hela husbudgeten på att köpa mina föräldrars sommarstuga i nordöstra Skåne. De ville sälja och jag har aldrig sett en vackrare plats på jorden. Men den ligger inte på rimligt pendlingsavstånd från jobb, dagis och våra dagliga liv. Och pengarna räckte förstås inte till två hus. Så nu bor vi fyra personer i en liten lägenhet men är rikast i världen på frukt, bär, svamp och sjövatten att bada i.

Med sommarstugan följde en gammal fruktodling där de tidigare ägarna drivit både café och plantskola. I odlingen fanns en gång i tiden över 100 fruktträd. Idag finns många av dem inte kvar men vi har fortfarande ofantliga mängder frukt att ta vara på. Det kanske låter som mycket jobb men jag hade inte velat vara utan ett enda träd – att plocka körsbär med barnen, tävla med ekorrarna om valnötterna och baka äppelkaka när höstvinden viner utanför fönstret – det är värt mer än jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Faktiskt planerar vi att plantera fler träd. Det känns som om vi behöver dem.

Jag är journalist och har, förutom ett extrajobb på Allas veckotidning när jag pluggade, mest arbetat med nyhetsjournalistik. Bland annat för Sydsvenskan.se och Expressen.se. De senaste åren har jag varvat föräldraledighet med mina två barn och frilansarbete.

✶✶✶

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Vad som helst med bär i. Älskar bär!

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Fönstershoppar överdådiga bakelser men beställer i slutändan något enklare som en klassisk kardemummabulle eller cookie. Finns det citrontarte på menyn måste jag köpa.

Vad är ditt bästa bakminne?
När jag bakade chokladbollar som barn och upptäckte att man kan göra sina egna godsaker – magi!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Mina matidoler Anna och Fanny Bergenström som lärt mig att det inte behöver vara svårt för att vara gott. Deras bok Sött, sweet, dulce om desserter fick mig att avge nyårslöftet att äta efterrätt varje dag. Jag bjuder också in Mats-Eric Nilsson som får oss att sätta kaffet i vrångstupen genom att berätta om det gruvliga fusket i fikabranschen.

Har du tips på några bra fikaställen?
Om jag har! På Patisseriet i Lund kan man beställa bakelser gjorda på Vahlronachoklad och passionsfrukt, dekorerade med bladguld. Behöver jag säga mer?

Hos Vånga 77:1 i nordöstra Skåne serveras förstklassig fika från surdegsbageriet. Här sitter man mitt i äppelodlingarna med finaste utsikten över Ivösjön. Stort plus för att man kan beställa Vångamust – min bästa äppelmust.

Olof Viktors på Österlen är en skånsk caféklassiker som alltid håller. Goda bakverk, mysig inredning och fin stämning. En eftermiddag här är aldrig bortkastad.

Falsk äppelkaka
Recept: Här

Lingondricka
Recept: Här

Pavlova med bär
Recept: Här

Svartvinbärssylt
Recept: Här

Sockerkaka med hallon
Recept: Här

Blogg: Ta till vara
Drivs av: Emma Svensson Duque
E-post: Här
Instagram: Här

 

Skriv ett svar

Din epostadress publiceras inte.