Vi har alla en favorit när det kommer till fika, den där klassikern som alltid lockar när kaffesuget slår till eller när sötsuget knackar på. Kanske är det kanelbullen som känns som en trygg vän, prinsesstårtan som förvandlar vardagen till fest eller den pålitliga ostmackan med kaffe som säger ”nu är jag redo för vad som helst”. Men har du någonsin stannat upp och tänkt på vad just ditt fikaval säger om dig?
Fika är nämligen mycket mer än en ursäkt för en paus och en chans att slippa jobba en stund. Det är nästan som en officiell ceremoni, en personlig manifestering av vem du är, och ja, fika är faktiskt ganska allvarligt. Men på ett glatt sätt.
Efter många år som självutnämnd fika-detektiv har jag utvecklat en lätt besatthet av att studera människors beteende när de står där vid kafédisken och stirrar på bakverken och försöker fatta dagens kanske svåraste beslut: vad ska jag ta till kaffet? Ska jag ta chokladboll? Morotskaka? Eller bara en ostsmörgås? Valet är sällan slumpmässigt, det säger faktiskt en hel del om vem du är. Här kommer min helt ovetenskapliga men underhållande fika-analys. Kanske hittar du dig själv. Kanske hittar du din motsats. Men framför allt, kanske blir du sugen på en fika.
Prinsesstårta – Du är en nostalgiker med känsla för det dramatiska
Du är fikans egna tidsmaskin och dramaqueen i ett och samma paket. Du är förmodligen den enda som fortfarande sparar servetterna från din konfirmation, inte för att du ska använda dem igen, utan för att de var så sjukt tjusiga att de borde ställas ut på museum. Du är typen som tycker att livet ska vara fluffigt, sockrigt och gärna i pastell. Prinsesstårtan är inte bara ditt favoritfika, den är din livsfilosofi. Du drömmer i marsipan, tycker att rosor på tårtan är lika viktiga som fred på jorden, och du fäller gärna en liten tår till tonerna av “Den blomstertid nu kommer”. När du skrattar gör du det med hela kroppen, som om du precis vunnit Mello, och ingen kan riktigt förstå hur du lyckas göra varje fika till en högtidsstund. Men vi älskar dig för det. För i en värld full av slätstrukna småkakor behövs någon som vågar välja gräddig dramatik.
Kanelbulle – Du är tryggheten själv (och kanske lite envis)
Du är fikans motsvarighet till en svensk Volvo: stabil, pålitlig och alltid redo för äventyr (eller i alla fall en fika). När livet kör ihop sig är du den personen som folk ringer, gärna med frågan “har du med dig bullar?”. Du dyker upp i tid, har alltid en filt med dig (för picknick, fikapaus eller oväntad parkhäng) och är övertygad om att kardemumma i degen är lika självklart som att solen går upp. Ditt kanelbullerecept är hemligare än statens mest bevakade dokument, och du har garanterat ”förbättrat” det så många gånger att bullen nästan blivit ett eget livsprojekt. Ge dig aldrig på någon som säger “kanelbulle utan kardemumma”, det är ett farligt steg mot fika-anarkin!
Chokladboll – Du är fikavärldens busiga rebell med glimten i ögat
Du glider in på kaféet i träningskläder (utan att ha rört en muskel), beställer en chokladboll och skickar med blicken en tydlig signal: ”Jag har kämpat, i alla fall i tanken, och förtjänar det här.” Du är lekfull, lite nostalgisk och har noll problem med att få lite kokosflingor i ansiktet utan att klaga. Snobberi? Nej tack! Du föredrar enkelhet och lever efter mottot: “Hellre en smarrig chokladboll än en sur min.”
Morotskaka – Du är fikavärldens egen boho-chic
Du gillar när saker är lite råa, lite ekologiska och bakade med så mycket kärlek att man nästan kan känna det i varje tugga. Morotskakan är som din spirit animal, lagom söt, med en krämig frosting som gärna får rinna lite på kanterna (för varför inte lite vardagslyx?). Du kanske inte har lyckats knyta en yogasjal än, men tanken har definitivt slagit dig. Och när det kommer till kaffe är du ingen vanlig sörplare, nej, du har tydliga preferenser. “En havrelatte, extra varm och gärna med lite skummig konst på toppen, tack!”.
Cupcake – Du är fikans egen konstnär och filterkung
Du matchar cupcakes med servetter som om du vore på en modeshow, och dina foton skulle få vilken influencer som helst att bli avundsjuk. Spritspåse hemma? Självklart, du har nog till och med flera i olika storlekar och färger. Estetik är ditt mellannamn, och du säger aldrig nej till ett rosa bakverk med glitter (eller något som glittrar alls, egentligen). Du är den lojala fikaälskaren som alltid bjuder på något som både smakar fantastiskt och ser ut som en konstinstallation. Och ja, dina tårtor har namn och ibland till och med egna Instagramkonton.
Croissant – Du är fikans egen fransos med lite extra flair
Du beställer inte croissant för att det är en självklarhet, utan för att du vill göra en liten stilfull grej av det hela. Du har förmodligen bläddrat i en bok av Françoise Sagan (eller låtsats i alla fall) och njuter gärna av kaffet medan du spanar på folk som försöker se lika avslappnat coola ut som du. Du är petig med frasigheten och kräver att smöret känns genuint för här snackar vi inga halvmesyrer. Visst, du har stil för flera generationer, men du kan också skratta högt och hjärtligt när något är riktigt roligt. Och ärligt talat, hur kan folk fika utan att åtminstone slänga på sig något som ser hyfsat snyggt ut? Lite fransk självkänsla, tack!
Mazarin – Du är en diskret livsnjutare med mandelmassa som superkraft
Mazarinälskaren går genom livet med låg puls och högt förtroende. Du vet vad du gillar, och du gillar mazarin. Inga fluffiga toppings, inga trendiga smaker, bara ett bakverk som ser ut som en liten båt och smakar som en kunglig skatt. Du ger trygg energi. Du har troligen ett favoritprogram på P1 och en espressomaskin som heter ”Bengt”. Du äter med andakt, sveper med blicken över rummet och dömer andra i tysthet (men vänligt). Mazarin är för finsmakaren som inte behöver skylta, du vet, och det räcker.
Munk – Du är den som gör livet lite roligare (och kladdigare)
Munkpersoner är sällan tysta. Du är sockerchockens språkrör. Du har ett skratt som hörs genom väggar och ett humör som ligger stabilt på +10 oavsett väder. Du tror på friterade lösningar på komplicerade problem. Är det fest? Ja. Är det måndag? Fortfarande fest. Du tar livet med en nypa kanel och ett lass florsocker, och du kan inte ta en tugga utan att få något på kläderna men det är också charmen. Du är som en karusell i fikarummet, man vet aldrig riktigt vad som händer, men man är glad att man var med.
Ostsmörgås och kaffe – Du är fikans superhjälte utan cape
Du säger inte “fika”, du säger ”kafferast” och det med sådan pondus att alla nickar förstående. För dig handlar det inte om små söta saker som smälter på tungan, utan om något som faktiskt mättar och håller dig igång. Visst, kanelbullar är okej i nödfall, men ge dig en rejäl ostsmörgås och en kopp starkt kaffe, så är du redo att ta över världen (eller åtminstone kontoret). Du är den pålitliga klippan som alltid har koll, men när kaffet väl är upphällt släpper du loss och bjuder på historier som får folk att tappa hakan. Du är kanske jordnära, men också fikans oväntade roligaste person.
Kärleksmums – Du är snäll. Men inte att leka med.
Du kommer med formen under armen och säger “jag slängde ihop något litet” men alla vet att du vaknade klockan sju, siktade kakaon tre gånger och smälte smöret med kärlek. Du är omtänksam, pålitlig och har en inre kalender som minns exakt vem som är glutenintolerant. Men bakom den mjuka ytan finns ett temperament: om någon föreslår att byta ut kokos mot chiafrön, rycker det i ögonbrynet. Du kan vara gullig men aldrig mesig. En kärleksmums-person står stadigt, även när glasyren rinner.
Raw food-bakelse – Du är fikavärldens rebell med hjärtat på rätta stället
Du är typen som kommer till fikabordet och slänger ur dig: “Har ni nånsin provat kladdkaka gjord på svarta bönor?” medan du nonchalant plockar fram dina hemgjorda dadelbollar som om det vore världens mest naturliga grej. Du älskar att testa nytt, bryta mot reglerna och göra det med stil och kanske med lite kokos på kinden. Din fika är lika mycket ett statement som en smakupplevelse, och du ser världen genom ett filter av omtanke, nyfikenhet och en skvätt idealism. Du går gärna mot strömmen, men alltid med ett leende och en rejäl dos värme. Kort sagt: du är fika 2.0, modern, modig och med smak för det oväntade.
Specialkaffe – Du är kaffets motsvarighet till en vinprovare på heltid
För dig är kaffe inte bara en dryck, det är ett hantverk, en livsstil och kanske ett kall. Du väljer helst bönor från 1 680 meters höjd i Guatemala, där Pedro driver en mikrogård med skuggväxter i perfekt balans mellan avdunstning och fotosyntes. Du känner direkt om fermenteringen var 24 eller 36 timmar, och du uppskattar en citrus-ton som balanseras av en hint av röda vinbär. Du pratar gärna om bäriga eller fruktiga toner, men bara om någon frågar (eller inte, du berättar ändå). Du har en handkvarn hemma som du pratar med mer än vissa släktingar, och din pour-over-rutin är mer exakt än ett kirurgiskt ingrepp. Folk suckar kanske när din beställning tar längre tid än att rosta bönorna från grunden men samtidigt vet de att det där lilla kaffestället du hittat är värt varenda omväg.
Och du då?
Kände du dig träffad? Eller kanske lite för träffad? Oavsett om du är ett fan av prinsesstårta eller lojal ostsmörgåsälskare så är det just det som är det härliga med fika, det finns något för alla. Och vem har sagt att man måste hålla sig till ett enda favoritfika hela livet? Ibland vill man ju vara morotskaka på måndagen och chokladboll på fredagen.
Så nästa gång du står där vid fikadisken och ögonen flackar mellan bulle, kaka eller smörgås, stanna upp ett ögonblick. Vad vill du att ditt val ska säga om dig just idag? Kanske är du på småkakshumör med trygghetskänsla, kanske känner du dig lite mer “croissant med attityd”? Ditt fika är inte bara en smakfråga, det är ett humörtest i degform.
Och ja, jag erkänner, det här blogginlägget påminner en del om ett horoskop i en skvallertidning. Fullt av charmigt trams, noll vetenskap, men kanske ändå något som kanske får dig att småle och tänka “japp, det där är jag”. Eller inte. Och det är ju också helt okej.
Stick nu ut och njut av en riktigt schysst fika♥️
✶✶✶
Om Robbans bästa
Jag heter Robert Kwok och det är jag som driver fikabloggen Robbans bästa. Sedan 2013 har jag delat med mig av min passion för fika, tipsat om kaféer och skrivit om allt som gör den svenska fikakulturen så speciell. Jag vill förtydliga att Robbans bästa är en blogg – inte en affär där du kan beställa tårtor, landgångar, bröd och bakverk.
Jag skriver även artiklar för både svensk och internationell media, samt för företagare som vill lyfta fram den svenska fikakulturen. Bloggen är helt oberoende och fri från betalda samarbeten, så här slipper du irriterande annonser som dyker upp överallt.
Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat, antingen här på bloggen eller via e-post. Mer om Robbans bästa här.
Skriv ett svar