Bagare och konditor – vuxenutbildning

I går publicerade jag Jesper Långströms inlägg om utbildning och snårigheten att som vuxen byta bransch och bli bagare/konditor. Nu skall jag inte enbart fokusera på problemen utan även påvisa att det faktiskt går att skola om sig som vuxen, även om det är svårt. Det finns en hel del utbildningar som erbjuds men det knepiga är att man oftast behöver vara inskriven hos arbetsförmedlingen för att ta del av dem och ett annat problem är att standarden på utbildningarna kan variera högst väsentligt. Om du idag har en tillsvidareanställning samt en yrkesutbildning i bagaget så är det svårt att få tillgång till en utbildning som bagare/konditor. Det går men det är inte helt enkelt.

Om du klickar in på Sveriges bagare och konditorer får du några tips på eftergymnasiala utbildningar.
Karin “Bagerskan” Bernfalk har i vuxen ålder utbildat sig till bagare/konditor och hon har på sin blogg samlat ihop ett gäng tips på olika utbildningar som du kan ta del av här. Det finns även en hel del aktörer som anordnar bagarkurser runt om i landet, hör med ditt lokala bageri om de anordnar kurser. Ett annat tips är att försöka få in en fot som lärling/praktikant ett par timmar i veckan, svårt men inte omöjligt.

En som faktiskt påvisar att det faktiskt går att byta bransch som vuxen är Elina Kantelinen Brandts som efter tio år inom finansbranschen nu håller på att sadla om till bagare/konditor. Hon praktiserar nu på bageri Brillo i Stockholm och är klar med utbildningen i december i år. Ta del av Elinas väg från en roll som Compliance officer till bagare.

imageedit_2_5187892060

Jag har alltid älskat att baka och efter 10 år i finansbranschen bestämde jag mig för att jag ville jobba med min passion, bakning. Det är lättare sagt än gjort att utbilda sig till bagare och konditor i Sverige om man redan har en utbildning och/eller jobb. Jag sökte till Komvux på sommaren 2015 där jag i min ansökan öppet skrev att bageri och konditori är min passion och önskar att få komma in på utbildningen.

Jag blev nekad plats på Komvux. Jag gav mig inte utan ringde till studievägledaren i min hemkommun och frågade hur jag skulle kunna komma in på utbildningen. Svaret var att det är tyvärr svårt att komma in på Komvux om man har jobb och utbildning.

Men, om man riskerar att bli arbetslös eller är arbetslös kan man få en chans att bli tilldelad en studieplats. Det lät som att min enda chans att komma in på Komvux var om jag skulle riskera att bli arbetslös. Jag bestämde mig då att söka på nytt, lämnade in min uppsägning till min chef och hoppades att jag skulle komma in på utbildningen. Som tur var, blev jag antagen och snart är jag där, en passionerad och ambitiös utbildad bagare och konditor!

Jag har träffat på många personer som har flera gånger sökt till bageri och konditori utbildningen utan att ha kommit in och därför gett upp hoppet om att kunna bli bagare och konditor. Medan av de som väl har kommit in på skolan är det många som väljer att hoppa av utbildningen, många som inte kommer på lektioner och personer som inte ens påbörjar sin utbildning. Väl i skolan mötte jag mycket ambitiösa och duktiga lärare som uppmuntrade till egna initiativ och eget lärande och gav en bra start för att komma ut i praktiken. Det är dock helt galet att man ska behöva säga upp sig från en trygg anställning och riskera att bli arbetslös för att kunna utbilda sig till bagare och konditor!

Jag anser att det är vansinnigt att man inte kan få utbilda sig till bagare och konditor i vuxen ålder om man redan har en annan utbildning. Visserligen ska arbetslösa och personer utan utbildning få en möjlighet men varför inte exempelvis ha en kvot för ”karriärbytare” som jag att få chans att utbilda sig till bagare och konditor. Branschen behöver duktiga bagare och konditorer och något måste göras för att fler ska få möjlighet att utbilda sig i vuxen ålder.

Hälsningar
Elina

imageedit_7_5139317091

Elina Kantelinen Brandt
Bageri och konditori student
Entreprenör, Bake my breath away
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.