Food by Us, Handgjort Stockholm och Kaffeverket

Regn, regn och återigen regn, ja så kan man sammanfatta dagens väder i Stockholm. Trist men välbehövligt för naturen men tack och lov ser prognosen bättre ut för nästa vecka. Efter en slö förmiddag så begav sig Annie och jag till Food by Us i Årsta (ligger i närheten av Årstabergs station) för att äta lunch. De använder sig enbart av ekologiska råvaror och vi har alltid varit nöjda med maten. Fräscht, gott och nyttigt med mycket smaker. Det går även att fika här men urvalet är inte gigantiskt. Det finns en del raw food-bakverk och kaffet levereras från Johan & Nyström.

När vi ätit klart så begav vi oss till Handgjort Stockholm. Den lilla mysiga chokladbutiken ligger i ett bostadsområde i Fruängen och drivs av välkända Anicka Larsson (levererade Nobeldesserten mellan 2009-20011 och har tävlat framgångsrikt i Årets konditor ett par gånger). I butiken finns det massor av goda praliner och mina absoluta favoriter är Havssalt vaniljkola (socker, glucos, vaniljstång, smör, havssalt, caramell), Hallonbalsamico (mjölkchoklad, mörk choklad, grädde, smör, honung, hallonbalsamvinäger), Grön kardemumma (vit choklad, grädde, honung, smör, grön kardemumma), Havtorn apelsin (mörk choklad, grädde, havtorn, socker, apelsin, invertsocker, cointreu), Kardemumma (70% mörk choklad, grädde, honung, smör, kardemumma), Chili hallon (70% mörk choklad, hallon, grädde, glucos, socker, chilifrukt, cacaosmör, hallonsprit) och slutligen Lingon kanel (mörk choklad, rårörda lingon, grädde, kanel, smör, mörk rom). Om du är ute efter goda chokladpraliner så tillhör Handgjort Stockholm en av de absolut bästa ställena i 08-området.

Efter några ärenden på stan så avslutade vi eftermiddagen med en fika på Kaffeverket. De startade upp 2009 och har sedan dess tillhört en av Vasastans absolut vassaste fik, vilket även uppmärksammats i White Guide Café där man i år är rankad som nummer tolv bland landets bästa kaféer. Helgerna är kanske inte den mest optimala tiden att fika på här då det oftast är knökfullt och stimmigt och stället är även en samlingspunkt för vasastanskids.

Bra urval av bakverk och smörgåsar och en del bakverk levereras från Bakery & Spice (som även har en butik i närheten). De har även bra urval av sallader, soppor och varma mackor. Stort plus för att det finns en hel del att välja mellan som är gluten- och laktosfritt. Jag beställer oftast bryggkaffe på Kaffeverket och idag bestod den av det peruanska kaffet Incahuasi som kafferostaren Per Nordby tagit med sig hem. Per samarbetar med en av producenterna till kooperativet som ligger nära Cuzco i södra Peru och mer om det kan du läsa här.

IMG_2317edited

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.