Dagens recept: Teffbröd

Annelie Andersson driver bloggen Blomster & Bakverk där hon skriver om bröd och bakverk, allt det vackra i vardagen och blomster och trädgård. Annelie är grymt duktig på att skapa olika blomsteruppsättningar som hon sedan fotograferar och lägger upp på bloggen och Instagram.

Utöver de dagliga arbetssysslorna på en reklambyrå så driver Annelie även ett hembageri med tillhörande catering som går under namnet Bakverkeriet. Spana in Annelies recept på teffbröd och läs även hennes förklaring om vad ”teff” är för något. Detta inlägg spar jag i receptbanken.

imageedit_4_5685992807

Jag har bakat och bakat och bakat och det blir lika gott varje gång, så nu känner jag mig trygg med att dela receptet med er. Det här brödet har kommit till i mitt kök genom att jag själv vågat prova mig fram med olika kombinationer, och till stor del har jag teffmjölet att tacka för den goda smaken. Teff är ett naturligt glutenfritt sädesslag, en sorts etiopiskt gräs. Det är också något så unikt som ett mycket näringsrikt glutenfritt mjöl. Ett fullkornsmjöl med högt både protein- och näringsinnehåll. Om du vill läsa mer om teffmjölet rekommenderar jag ett besök hos Nillas Kitchen som kan berätta mer och som även har en del recept innehållandes teff. Nilla skriver om det som i butik går under namnet Jyttemjöl, men själv har jag varit väldigt nöjd med det teffmjöl som kommer från Biofood och som finns både som Mörkt och Ljust teffmjöl. Det är dessutom ekologiskt. Nackdelen är att det kan vara lite svårt att hitta, men i hälsokost eller på nätet brukar det finnas.

✶✶✶✶✶

Annelies Teffbröd (1 st bröd)
Ugnsvärme: 225 grader
Gräddningstid: 60-70 minuter
Total baktid: 3-3,5 timmar

Det här behövs

✽ 20 g jäst
✽ 700 g kallt vatten
✽ 25 g honung
✽ 2 tsk salt
✽ 15 g rapsolja
✽100 g rismjöl
✽ 100 g boveteflingor
✽ 200 g teffmjöl
✽ 55 g majsstärkelse eller potatismjöl
✽ 30 g fiberhusk
☞ 1 äggvita – valfritt

Så här gör du

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja. (Här kan du välja att även tillsätta en äggvita, det är inget måste men konsistensen på brödet blir snäppet bättre.) Rör om lite med en visp. Nu tillsätter du rismjöl, boveteflingor, teff och majsstärkelse (eller potatismjöl). Jag brukar använda en vanlig stålvisp och röra ihop alla ingredienser så att de blandas ordentligt och det blir till en jämn smet utan klumpar. Därefter tillsätts fiberhusk och nu är det viktigt att snabbt vispa ner detta och arbeta gärna degen med vispen med ordentliga tag. Efter några minuter sätter sig degen, och då brukar jag ta en slickepott och arbeta ihop degen så att bottenlagret kommer med och det blir till en jämn deg. Täck nu bunken och låt jäsa i 1,5 timme. Se till att sätta på ugnen i tid så att den är riktigt varm när det är dags att grädda brödet.

När degen jäst klart tar du ut den på en bakduk eller bakbord, lätt mjölat. Arbeta samman degen med ett par varsamma tag och rundslå den tills du får önskad form på brödet. Ibland gör jag det runt, men oftast avlångt då jag tycker det blir lättare att skära. Lägg brödet på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

I min ugn har jag alltid en sliten plåt som står på botten och som jag häller kallt vatten på när jag ställer in plåten med bröd. Då bildas ånga och det blir en både vacker och god yta på brödet. Läs gärna mer om mina bästa tips kring glutenfri bakning här.

När brödet jäst klart och ugnen är varm kan du antingen ställa in brödet direkt eller om du så vill, snitta brödet. Jag brukar pudra över lite mjöl och sedan snitta med en brödsnittkniv i valfritt mönster. Här kan du läsa mer om det. Då är det dags att grädda brödet. Öppna ugnsluckan och var snabb med att ställa in brödplåten och hälla kallt vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda teffbrödet i 60-70 minuter. Jag gräddar alltid mina bröd i 70 minuter och generellt kan sägas att glutenfritt bröd gärna gräddas lite längre så att det blir helt genomgräddat. Och i vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i 6-8 timmar eller över natt.

teffbrod_blomsterochbakverk

Och så här fint blir brödet! En fin konsistens och god smak. Bakar du med det mörka teffmjölet så blir det ännu mer av ett fullkornsbröd. Jag har också provat att baka med både vitt- och fullkornsrismjöl och det går lika bra. Sist jag skulle baka brödet hade jag bara bovetekross hemma och det gick också fint, men jag tycker nog att konsistensen blir lite bättre med boveteflingorna.
Ja, nu hoppas jag såklart att jag inspirerat er till att baka mitt goda teffbröd. Du får gärna tipsa dina vänner om receptet. Särskilt de som inte äter gluten för jag törs nog lova att de kommer att bli lyckliga. Alla som smakat brödet här hemma har gett det högsta betyg och häromsistens ställde jag det på bordet utan att tala om att det var glutenfritt och det var ingen runt bordet som hade kunnat gissa det.
Är omåttligt stolt, nöjd och glad på alla sätt och vis och vill inget hellre än att ni bakar brödet och njuter. För så här kan bröd smaka. Även om det är glutenfritt.
.
Allt gott från mig
.
rsz_annelieedited

Blogg: Blomster & Bakverk
Drivs av: Annelie Andersson
Hemsida: Bakverkeriet
Instagram: Här
E-post: Här

En kommentar

  • Natalia skriver:

    Otroligt gott, saftigt och olikt ett glutenfritt bröd! Första gången jag bakar med Teff – så kul! Jag hade inget rismjöl hemma när jag satte igång, så jag bytte ut det mot kokosmjöl och det funkade också bra! Möjligt att det hade behövt gå 10-15 min till, men vet inte om det beror på min ugn eller kokosmjölet. Stort tack för det här receptet, jag förstår att du är stolt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.