Slutfikat på Manhattan

År 2006 startade entreprenören Lars Åkerlund upp kafékedjan Fika tillsammans med David Johansson i New York och med Lena Khoury som marknadsansvarig.

När den kinesisk-amerikanske miljardären Benjamin Wey klev in i handlingarna som investerare ett par år senare tog verksamheten fart och de växte snabbt till 20 enheter runt om i Manhattan.

2012 drabbades New York hårt av stormen Sandy och många butiker i staden stod utan el i flera veckor och Fikas bageri blev totalförstört. Mardrömmen var inte över för Fika då försäkringsbolaget vägrade betala ut pengar och räddningen blev ett privatlån från Small Business Administration.

2015 köpte man ut finansmannen Banjamin Wey efter att han anklagats för sexuella trakasserier och finansiella oegentligheter. Sedan dess har Fika kämpat med att hålla ekonomin i balans och enligt en artikel i New York Post 2018 så uppgick skulderna till 10-50 miljoner dollar samtidigt som företagets tillgångar inte uppgick till mer än en miljon dollar.

Igår gick Fika ut på Instagram och deklarerade att det nu är slutfikat hos dem för gott.

Ambitionen fanns där och min gissning är att de skulle ha bibehållit sin ursprungliga plan med det småskaliga. De drabbades av växtvärk och blev fartblinda i och med Benjamin Weys intåg.

De kan i alla fall glädja sig med att de under några år var New Yorks största privatägda kafékedja och konkurrerade då med Starbucks och Joe Coffee Company.

Foto: Zandy Mangold, New York Post

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.