Veckans blogg: Linnéas Skafferi

I år har jag som ambition att lära mig mer om matfotografering och styling för det tycker jag verkar så otroligt roligt. Matpresentation är som bekant konsten att modifiera, bearbeta och dekorera för att öka den estetiska och visuella balansen och jag läste för ett tag sedan en undersökning i USA som visar att bloggare med vackra och stilfulla foton har högre frekvens av besökare. Sedan är det givetvis så att skönheten ligger i betraktarens ögon och många gånger kan enkelheten i skapandet vara det som är vägvinnande.

Foto är en konst, eller är det verkligen det? Idag diskuteras i olika grupper om fotografi verkligen är konst. Vissa hävdar att det kan vara så medan andra hävdar att fotografins innersta väsen är nåt annat än konstnärligt utövande och är det är först när konsten kan omsättas i reda pengar som den riktigt räknas!

Oavsett olika förståsigpåare så skall man göra det man drivs av och tycker är kul och om man sedan kan tjäna en slant på det, fine! En som tycker det är kul med foto är Linnèa Seidel som är veckans blogg med Linnéas Skafferi. I vanlig ordning spar jag veckans blogginlägg i arkivet.

imageedit_1_8838370781edited

Jag heter Linnéa Seidel och jag driver matbloggen Linnéas Skafferi, som jag gjort i ganska precis nio år nu, vilket är en hel evighet i matbloggsvärlden känns det som! 2011 gav jag ut min bok Gott att ge bort – ätbara presenter från Linnéas Skafferi, på Bonnier fakta. Under ett par år var jag med i P4- Västmanlands förmiddagsprogram och pratade om bakning varannan onsdag, det var himla kul. Expressens matsida Mitt Kök listade nyligen Sveriges 12 bästa matbloggar och Linnéas Skafferi var med på listan.

Jag har alltid varit ganska kreativ och bakning och matlagning blev mitt sätt att få utlopp för kreativiteten. Sedan har jag även adderat fotograferande, bildredigering till det hela och det är så kul! Jag bor med min sambo och våra två pojkar, Axel och Isac och labradoren Charlston i ett stort rött hus med vita knutar på landet. Dagarna ägnar jag åt att laga mat/baka, fotografera, redigera bilder, sitta några timmar på kontor och göra lite annat smått och gott i min sambos företag.

—————————————————————–-

Vad tycker du bäst om att baka och varför?
Just nu tycker jag det är spännande att göra om klassiska bakverk till lite mer moderna recept. Som den traditionella chokladbollen, varför inte göra den lite mer 2016, skippa allt raffinerat socker och göra en smaskig nutellaboll med hemgjord nutella i? Eller varför inte en len och krämig chokladbrownie gjord på svarta bönor! För den som inte testat låter det kanske helt galet, men det blir så gott! Jag experimenterar mycket med sådant just nu och man kommer få se mer av det under våren på bloggen.

Du är på ett konditori, vilka bakverk beställer du?
Jag har alltid varit svag för dammsugare, jag vet inte riktigt varför. Men en riktigt god punschrulle slår det mesta. Den skall vara nygjord och mjuk med lagom choklad och punsch-smak. Och med en färsk, len och god marsipan av bra kvalité runt om. Det och en kopp kaffe med en liten skvätt mjölk.

Vad är ditt bästa bak/dessertminne?
Mitt bästa minne är när jag som barn gick och fikade med mamma och mormor. Lite lyxigt att få tid tillsammans med dem. Och när mormor var med fick jag beställa precis vad jag ville ha! Först blev det oftast en köttbullesmörgås med rödbetssallad och sedan en festis och till det en grodbakelse. Lite läskigt att äta upp en groda, men rysligt gott!

Du bjuder på fika, vilka tre kända personligheter bjuder du in?
Vilken rolig fråga! Jag skulle först bjuda in Renée Voltaire. Som förespråkar det gröna och naturliga, vegetarisk, oprocessat och utan massa tillsatser. Som en härlig kontrast till det vore det kul att sätta Paolo Roberto bredvid henne som byggt upp hela sitt varumärke kring pasta och pizza, men som på sitt vis ändå försöker profilera sig som hälsosam. Som en liten motvikt till de båda skulle Jamie Oliver få sitta med. Han som vill få alla skolbarn att äta bra mat men samtidigt kan lägga upp ett recept på en chokladdrypande tårta. Vilka härliga diskussioner kring mat och hälsa det skulle bli!

Vilka är de vanligaste frågorna du får från dina bloggläsare och vad svarar du?
De två vanligaste frågorna jag får är:
-Hur jag gör när jag fotograferar. Vad använder jag för kamera, vilka objektiv, vilket slags ljus, bildredigeringsprogram osv. Då brukar jag svara vilken utrustning jag använder och ge lite bra råd som jag tycker kan passa.

-Jag bakade den här kakan. Den blev dålig. Vad blev fel? Det är kanske den svåraste frågan av alla att svara på. Så mycket spelar in när du bakar. Öppnade du ugnsluckan medan sockerkakan gräddades? Var äggen för kalla? Vispade du ordentligt? Vispade du för mycket? Vilket slags mjöl använde du? Ofta är det inte själva receptet det är fel på, utan att man misslyckats med något litet efter vägen. Men om många hör av sig och misslyckas med samma sak ser jag så klart över receptet. Nu händer det väldigt sällan som tur är.

imageedit_14_6358264744

Drömrulltårta
Recept: Här

apple-1

Äppelkaka
Recept: Här

imageedit_7_4651320025

Filmjölkslimpor
Recept: Här

imageedit_12_6615181244

Glasstårta med Nutella och hasselnötter
Recept: Här

—————————————————————–-

linneaklar

Blogg: Linnéas Skafferi
Drivs av: Linnèa Seidel
E-post: Här
Facebook: Här
Instagram: Här

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.